Boligbirding - så er vi i gang

Nu hvor vi er godt inde i årets anden måned, er det tiden for en lille status over boligbirding på Fyn. Der er ganske mange, der har fulgt DOF Fyns bestyrelses opfordring til at deltage - vi er i skrivende stund 37 boligbirdere, 14 mere end sidste år, det skulle vist gøre os til den lokalafdeling med flest deltagere - procentuelt. De 37 deltagere er spredt forholdsvist jævnt over det fynske, om end der er plads til deltagere fra Nordfyn, Sydvestfyn og Ærø. Der er indtil videre registreret 102 arter og leveret mere end 1400 indtastninger i DOF Basen.

020321egernsg

Det er ikke kun droslerne, der går efter æblerne. Foto: Søren Gjaldbæk.

De allerfleste har fået registreret sig korrekt og husker at skrive ”Boligbirding” i turens notesfelt, når der indtastes i DOF Basen, så man kan søge på observationerne. Det er også nødvendigt, hvis man vil deltage i den landsdækkende konkurrence. Det kan man læse om her.

020321munksg

Munk - fast gæst i min have de sidste tre-fire uger, den er også glad for æbler. Foto: Søren Gjaldbæk.

Enkelte mangler at indtaste alle deres arter, og nogle få er kommet til ”at springe et par tal over” - det er jo også hurtigere at nå BBF28, hvis man springer BBF23 og BBF24 over!

020321kernesg

Der ser ud til at være flere Kernebidere på de fynske foderpladser i år end tidligere. Den 7. februar blev der en mindre - se foto til højre. Foto: Søren Gjaldbæk.

Vi vil her og i kommende opslag koncentrere os om det fynske, hvor man deltager i en lodtrækning om et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken, hvis man registrerer 40 arter eller flere under boligbirding. Med de nuværende tal, ser det ud til, at de fleste når derop - vi har jo kun vinterfuglene at lege med for tiden. En enkelt deltager har allerede Rørhøg på listen - den skal nok komme på mange andre steder, især hvis man husker at kigge op i træktiden.

 Halemejse er registreret hos 14 af de 37 boligbirdere, endnu ikke af undertegnede, men Esben Eriksen har haft den, som man kan se på hans lille video.

Kigger vi i skemaet til højre kan vi se de 25 arter, der er registreret flest steder - top10 er næppe overraskende, og jeg er ret overbevist om, at vi senere på sæsonen når op på 100% for nogle af disse arter.

I min have er der tre arter, der her i årets start har sprunget i øjnene i forhold til sidste år. Jeg har mange Dompapper - op til 14 - mange Stillits, jævnligt en flok på over 25 og mange Kernebidere - de er her dagligt, det største antal var 7 her i skrivende stund - 7. februar. Og min have ligger i et parcelhuskvarter i Odense M, ikke specielt ”fuglegodt”. Jeg tjekkede, om den store forekomst af de tre arter hos mig er et generelt billede, ved at sammenligne boligbirdingtallene fra Fyn i år og sidste år for de tre arter i løbet af denne periode. Jeg tog Kvækerfinke med - den har jeg ikke set i år, sidste år var der en del flere i omløb.

020321domstilkertabel

Procentdel af boligbirdere med de anførte arter.

Tendenserne i forhold til sidste år kan selvfølgelig være tilfældige, men de bekræfter da mit indtryk. Måske de mange hjemmearbejdende har mere tid til at følge med i fuglelivet omkring deres bolig?

020321grnsg

Også en art som Grønirisk bliver der registreret flere af - vi er på 76% for arten lige nu, sidste år var den kun registreret på 50% af matriklerne.

Vi ved, at der er mange, som følger fuglelivet i deres have og også tager fotos af fuglelivet derude. Skulle der være boligbirdere derude - aktive eller passive - som vil dele deres oplevelser med andre, så send os en lille beretning, så lægger vi det op her på siden.

Tekst: Søren Gjaldbæk.