Et af DOF’s vigtigste værktøjer til af følge de danske fuglebestande er punktællingsprojektet som har kørt siden 1975. Jo flere der deltager jo bedre og mere nøjagtige resultater vil man opnå. Tællingen eller tællingerne, for der er faktisk to årlige, bliver udført af frivillige fra foreningen. Alle kan deltage, men det er en rigtig god ide at få lært fuglestemmerne. Ellers har man i hvert fald alletiders mulighed for at få det gjort!
Læs mere om tællingerne, og hvordan man tilmelder sig her
Hvordan gør man?
Man skal udvælge sig en rute med 10-20 tællepunkter. Punkterne må ikke ligge alt for tæt og det er en rigtig god ide at lægge punkterne på en sti/vej som man let kan komme til. På hvert punkt tæller man alle de fugle man ser eller høre i 5 min. Det er meningen at en punkttælling gentages år efter år, og for mit eget vedkomne har jeg haft den samme rute i 15 år.
Min egen rute har jeg for nemheds skyld lagt i Tarup Grusgrave, med først punkt lige uden for døren. Der tælles to gange om året. En vintertælling som ligger i starten af januar, hvilket ofte har givet mig problemer, da vejret tit er dårligt med megen blæst og nedbør. Vejret skal helst være rimelig godt for at man kan gennemføre en tælling. Sommertællingen ligger i starten af juni og i år på Grundlovsdag. Den dato man gennemførte den første punkttælling må ikke afviges med mere end en uge de næste gange. Starttidspunkt må på dagen heller ikke afvige med mere end en halv time.
Vejledning til nye punkttæller kan læses her
Hovedsigtet med punkttællingerne er jo at følge bestandudviklingen for især de mere almindelige arter, som jo også er vigtigt at få dokumteret. Det er derfor vigtigt at man også får lagt ruter overalt i landskabet og ikke kun på gode fuglelokaliteter. Man skal derfor se en punkttælling som en mulighed for at komme ud og få frisk luft, se nogle ( almindelige ) fugle og samtidigt gøre en indsats for at styrke DOF’s dokumentation af ændringerne i fuglebestandene. Det giver sjældent de helt store hits, men jeg har da set gode arter som rød glente, grønspætte og sorthovedet måge på mine punkttællinger. Det er dog alle lokale ynglefugle, så nok ikke så underligt at de optræder på tællingen.
Punkterne på min rute i Tarup Grusgrave
Resultaterne af årets tællng
Tornsanger
Foto: Leif Sørensen
Tekst: Per Rasmussen