- lørdag den 24. august 2024
Af Børge Langkilde Rasmussen
Det var med nogen spænding om det vejrmæssige, at vi imødeså lørdagens komme. Regn og stormvinde herskede både torsdag og fredag. Men da man skulle ud af sengen lørdag morgen, havde vinden lagt sig, og solen skinnede fra en meget lidt overskyet himmel.
Det var så herligt, at det endnu engang lykkedes med godt vejr, når det hele planlægges så lang tid forud. Kort efter ankomsten til mødestedet, begyndte det at vrimle ind med biler fyldt med glade børn (og voksne). Der mødte 13 dejlige friske børn op, og lige så mange voksne, og dagen kunne begynde med en samling på plænen foran kursuscenteret. Flottere kunne det næsten ikke blive.
Allerede før det begyndte for alvor, var der trængsel langs søbredden med kikkerter og teleskoper. Vejret var med os, og børnene var mega glade og spændte på, hvad der skulle ske. Foto: Michael Bjerregaard.
Dagens overskrift var ”VADEFUGLE”. Michael indledte med at spørge: Hvorfor har nogle fugle lange ben? – og hvorfor lange næb? Der kom enkelte svar, og Michael havde så lige en joker i baglommen. For nu skulle alle prøve at have lange ben – og lange næb.
Dejligt at se, at alle var aktive, og at børnene gik fra det ene til det andet med stor iver og lyst. Foto: Børge Langkilde Rasmussen.
Michael havde, med stor velvillighed fra Haastrup Friskole – og stor TAK fra Ørneklubben, lånt nogle stylter. Børnene skulle så prøve at gå ca. 5 meter hen til ”vandkanten”, hvor de fik udleveret et langt ”næb” i form af en laaaang pincet. Her skulle de så prøve at fange en krabbe i form af Miekes velsmagende boller, udstyret med øjne, ben og klosakse. Alle valgte dog at fralægge sig de lange ben, så de nemmere kunne komme på højde med situationen, til at de kunne fange krabberne. Da alle cirka 75 krabber var fanget og spist, var det tid for en lille vandretur, for at alle kunne komme ud og se flere fugle. For kikkerter og teleskoper blev flittigt benyttet helt fra start, da der var god udsigt over Østerøsø fra plænen. Blandt andet hørte og så nogle Splitternen, der med sit karakteristiske hæse skrig gjorde fint opmærksom på sig selv. Og i en af de hvide plastbakker landede en Almindelig Markgræshoppe.
Nogle havde opdaget en myretue, og selvfølgelig skulle det da prøves af, om man kunne fange myrer med et langt næb. Der forlød intet om, at de også spiste de evt. fangede myrer. ?. Foto: Børge Langkilde Rasmussen.
Fugletårnet blev aflagt et besøg, og herfra kunne der observeres rigtig mange fugle. Nogle endda forholdsvis tæt på, i de nære lavninger. Her gik der unge brushaner, Hjejler og Almindelig Ryle, Præstekraver, Vibe og Hvid Vipstjert. I den høje blomsterbevoksning observeredes en Gransanger. I en anden bevoksning faldt interessen på nogle sommerfugle. Der blev observeret Dagpåfugleøjer og Grønåret Kålsommerfugl samt en Almindelig Blåfugl, tillige med flere eksemplarer af Mørk Jordhumlebi der alle hyggede sig i den gulblomstrede høje bevoksning. TAK! til Gunnar Knudsen for bestemmelse af insekterne.
Dejligt at se, at forældrene ”synke i knæ” og tager del i løjerne, så ingen børn står alene og føler sig uden for. Foto: Michael Bjerregaard.
Lidt ude ad stien var der fri udsigt over søen, og helt bagerst på fjerneste kyst kunne man se Fiskehejre, Skarv, Grågæs, Klyde, Gråand og Gravand.
Længere ude ad stien blev der i nogle af ”vade-renderne” observeret Rødben og Strandhjejle. Enkelte fik også en kort observation af en Tinksmed, der lettede og fløj afsted i sin meget karakteristiske zig-zag-flugt. Der blev også observeret Mudderklirer, og der blev hørt sagt, at man ”troede faktisk ikke den fandtes, men at det kun var en af Dirch Passer opdigtet fugleart” til en af sine morsomme dialoger.
På vej forbi kursuscenteret og ud til stranden, passerede vi et stort bed med et væld af blomstrende aks. Det synes insekterne også, for der var mange. Det lykkedes at få fotograferet denne Mørk Jordhumlebi. Forsøgte også med et foto af den meget kendte Dagpåfugløje, men den var ikke i humør til at sidde stille på de ivrigt i vinden svajende høje blomsteraks. Foto: Børge Langkilde Rasmussen.
Der blev også set de fire mågearter, Hættemåge, Stormmåge, Sølvmåge og Svartbag, der alle rastede langs søbredden.
Ude ved stranden blev der kigget sten og andet ”spændende”, men der var lidt højvande og megen bølgebrus.
Nu var det tid at besøge fugleskjulet. Det er ikke så stort, så Michael proklamerede, at det kun var for børnene, og at de voksne måtte vente til sidst. Det gjorde nu ikke så meget, for der var også meget at se på, for dem der stod lige neden for tårnet. En herlig udsigt ud over en strandeng, hvor der fouragerede flere af dagens target-arter. I tårnet var der heldigvis en lille taburet, så alle havde en chance for at komme til at se fugl i teleskopet. Foto: Michael Bjerregaard.
Turen gik herefter op over bakken til Knaldfyret og Fyrtårnet. Undervejs blev der observeret flyvende Ringduer og Landsvaler samt en Tårnfalk, der hang svævende over engen. Der blev også observeret Husskade og Gråkrage over engen, og i buske og træer langs stien så og hørte vi Blåmejse og Grønirisk og en Solsort.
Især børn er jo meget optaget af at kigge sten, og det belønner sig også ofte. Selma fandt på stien ved fyret en forstenet ”Dodo-bird”. Et flot fund som vi efterfølgende, da Selma blev meget genert af al den megen opmærksomhed med mobil-kameraer.
Der blev set rigtig mange arter fra tårnet, både nogle langt ude på søen, men også en del helt tæt på, som man kunne finde i kikkerterne, og nogle havde også mulighed for at se dem gennem et teleskop. Så nu skulle turen fortsætte ud ad stien mod kysten. Her blev der også observeret nogle arter. Mange havde dog travlt med at holde øje med de græssende heste. Disse heste har for længst fundet ud af, at når der er turister med rygsække, så plejer der at være noget i disse rygsække, der kan spises, og der for kan de godt være lidt nærgående. De er meget skikkelige, og vi havde så også Mieke, der selv har islandske heste, der lige gav hestene en hånd med på vejen uden om store og små mennesker. Foto: Michael Bjerregaard.
Og tilbage var så turen hen til plænen, hvor Mieke gjorde klar til Søstjerne-kage og saftevand. Det har været en ret fornøjelig tur med de mange så dejlige Ørneklubmedlemmer. De besidder stor nysgerrighed og spørgelyst, og det er jo gode tegn, og ikke mindst håber vi, at der sætter sig små kerner i børnenes hoveder, så de senere i livet kan blive som den store fantastiske Havørn, der pryder Ørneklubbens logo, og til den kan være med til at give fugle-interessen videre.
Vi har også modtaget nogle billeder fra Erik. Selma og Jeanette, hvor de viser, hvad de fik inspiration til at lave, efter de kom hjem. Tak for billederne og tak for at vi må dele dem!
Ude ved stranden blev der bl.a. kigget efter hulsten. Det lykkedes også for et par af børnene at finde nogle sådanne. Her et kæmpeeksemplar. Foto: Michael Bjerregaard.
Husk! Vi modtager altid gerne billeder fra turene, eller hvis I har oplevet noget andet spændende med fugleinteressen.
Tilbage er kun at sige TAK! til alle for at I kom, tak for alle jeres spørgsmål og tak for at I var med på at prøve vadefuglenes betingelser med de lange ben og næb!
HUSK NÆSTE TUR: er 15.september, hvor vi mødes på Sydlangeland til en trækfugledag på Dovns Klint, og hvor vi også ser på ringmærkning hos DOF Fyns Fuglestation Keldsnor!
Kommende ture:
Husk så vidt muligt altid at tilmelde jer, så vi er sikker på at have materialer til alle.
Medlemmer af Ørneklubben får tilsendt invitation.
- 5. oktober Vade- og trækfugle ved Husby Strand, Vestfyn
- 16. november Opsætning fuglekasser på Assistens Kirkegård, Svendborg
- 7. december Fuglejuleklip med julehygge, gåtur, fuglequiz ved Bøjden Nor
Venlig hilsen på Fugleambassadørernes vegne
Børge
Mobil: 22 21 60 20
Mail borge.lrasmussen@gmail.com
Efter at have kæmpet sig op til Knaldfyret og Fyrtårnet, kan man nu gå stille og roligt ned ad trappen. Her var der læ for vinden og solen gjorde det fint lunt, så alle kunne nyde udsigten til Storebæltsbroen. Foto: Michael Bjerregaard.
Eriks fine kreative "stenfugl" lavet af de hjembragte sten. Med det "gule" næb, de kraftige ben og lange klør, kan det da kun være en Havørn! Foto: Jeanette Bøgelund Bentzen.
Erik og Jeanettes Stenfugle. Foto: Jeanette Bøgelund Bentzen.
Selmas kreative stenfugl. Med den lille runde krop og den korte strittende hale, kan det jo godt være en Gærdesmutte, der har stået model til denne fine stenfugl. Foto: Jeanette Bøgelund Bentzen.