For nylig omtalte vi her på stedet regler for offentliggørelse af fotografier af truede og sårbare fugle på DOF Fyns facebookside. Vi har erfaret, at der har været problemer omkring fundet af Blåhals ved Ballen. Temaet er afspilning af fugles sang for at lokke dem frem - det skal man ikke gøre.
Blåhals, Fjordmarken, 2017 - denne fotograf er ikke udstyret med tålmodighed nok til at afvente, at fuglen sætter sig frit - så må man nøjes! Foto: Søren Gjaldbæk.
Folk vil meget gerne have fotos af denne særdeles smukke lille fugl, som ikke optræder mange steder på Fyn, om end den nok er overset. Den har den ret irriterende vane - set fra en fotografs synsvinkel - at suse rundt i sivene og kun lade sig se kortvarigt, og ret ofte med rør mellem fotograf og fugl, så et ellers smukt motiv spoleres. Det eneste, der er at gøre, er at vente stille og roligt. På et tidspunkt kommer de fleste fugle frem; gør de det ikke, så er det bare ærgerligt og irriterende.
Blåhals, Ho Bugt, 2019. Foto: Søren Gjaldbæk.
Nogle få løser - og har løst problemet ved Ballen - ved at afspille fuglens sang. Det får fuglen til at tro, at der er en rival i farvandet, som den skal have styr på. Den vil ofte hoppe frem og sidde frit eksponeret et kort stykke tid for at få styr på den potentielle konkurrent. Står det på over længere tid stresses fuglen, og på et tidspunkt kan den reagere, som jeg selv gjorde i teenageårene, hvis der var for mange konkurrenter: søge andre græsgange. Det kan ødelægge et muligt yngleforsøg og også sikre, at andre ikke kan glæde sig over fuglen. Og hvad mange måske ikke ved: Knud Flensted, biolog i DOF oplyser, ”at det ifølge jagt- og vildtforvaltningsloven ikke er tilladt gentagne gange at forstyrre ynglefugle på yngleplads i yngletiden”. Man kan formode, at ”alt for meget musik” kan være medvirkende til unødig forstyrrelse.
Blåhals, Fjordmarken, 2017. Foto: Søren Gjaldbæk.
En anden måde at få fotos på er at bevæge sig for tæt på fuglen og eventuelt bevæge sig ind i områder med færdselsforbud. Det sidste må man begribeligvis ikke, og selv om det ikke er forbudt at gå tæt på en sårbar eller truet fugl fra offentlig vej, så er det forkert!
Blåhalsen er tilbage på Bispeengen - lad den nu synge selv! Video: Esben Eriksen.
Derfor: Hold afstand til Blåhalsen ved Ballen, nyd fuglen fra steder med offentlig adgang og lad være med at bruge play-back. Det vil være godt for fuglen og godt for de mange, der gerne vil glæde sig over den fine fugl. At bruge play-back på ynglefugle er dårlig stil.
Ovenstående adfærdsregler gælder alle steder, hvor man kan komme til at forstyrre ynglefugle. Oplever man, at der er nogen, der ikke optræder korrekt, bør man fortælle det til dem, høfligt naturligvis - måske ved de ikke, at de gør noget forkert…. Og nej, jeg stiller ikke op til pavevalg.
Tekst: Søren Gjaldbæk.