Af Erhardt Ecklon
Boligbirding blev startet i 2018 af DOF Vestsjælland med blandt andet Lasse Braae som initiativtager, og DOF Nordsjælland og DOF København var hurtigt med på ideen. Ideen blev offentliggjort på DOF Vestsjælland hjemmeside. Jeg tror, at jeg så det første gang på deres hjemmeside i løbet af 2018 og var med fra 2019 og har været med siden.
Boligbirding, april 2020 - det ser afslappende ud! Foto: Erhardt Ecklon.
Første indtastning var den 1. januar 2019 af en Sortkrage i DOF Basen.
I 2019 registrerede vi kun fugle i forårsperioden frem til den 30. juni, senere kom også anden halvdel af året med. Det blev endnu sjovere efterhånden som alle lokalafdelinger af DOF kom med.
Herfra skal der lyde en stor ros til DOF Fyn for at støtte ideen, hvilket har givet mange deltagere.
Gransanger. Om et par måneder - godt og vel - begynder den at komme på boligbirdernes lister. I år er den faktisk allerede observeret af en boligbirder. Foto: Erhardt Ecklon.
Det kan være lidt bøvlet at skulle taste ind to steder; men efterhånden er det blevet nemmere at fortsætte med nye skemaer ved årsskiftet; hvilket også gør, at jeg har lyst til at fortsætte. (Her taler Erhardt om de boligbirdere, der som Erhardt også bruger det regneark, man får adgang til, når man melder sig til Boligbirding hos Lasse Braa./Red.)
Et skema skal udfyldes hos Boligbirding og samtidig i DOF Basen med de nødvendige noter i "Notesfeltet". (For at deltage i lodtrækningen om DOF Fyns gavekort på 300 kr. til Naturbutikken er det nok at bruge DOF Basen og være fynbo./Red.)
De første dag i januar og nogle dage frem kommer der mange arter ind i skemaet; men efterhånden kan der gå dage, hvor der ikke sker så meget, helt afhængig af, hvor meget man er hjemme, hvordan vejret er osv.
På andre tidspunkter sker det at nogle timer bliver brugt med skopet og kikkert, når tiden og vejret tillader det. Til daglig er det tilfældige observationer, når man er hjemme.
Canadagås. De fleste boligbirdere får den på listen under fældningstrækket maj/juni. Erhardt har dem svømmende forbi! Bemærk den ynglende Stormmåge. Foto: Erhardt Ecklon.
Nu er jeg heldig at have frit udsyn mod syd og vest og kan se ind over den nordlige del af Tåsinge og mod sydvest til Bregninge på Ærø. Det hjælper en hel del med at få samlet arter fra matriklen, når man kan se langt. Derfor er det en god ide ar have kikkert og skopet klar.
Listen over arter kan boostes ved at fodre og lave tiltag i haven, som tiltrækker fugle. Desværre er vi plaget af rotter, derfor fodrer vi ikke! Tidligere havde vi også store graner på grunden; men de er også blevet fjernet. Det har giver mangel på blandt andet Fuglekonger!
En af grundene til at deltage i Boligbirding har været, at jeg kan få styr på, hvornår det forskellige arter kommer til matriklen. I år måtte jeg vente længe på Solsort, som først kunne krydses den 8. januar.
Det er virkelig sjovt at få styr på de fugle, der kan ses og høres fra ens matrikel. Derfor skal det lyde herfra: Deltag i Boligbirding.