Af Søren Gjaldbæk
Vi nærmer os afslutningen af efterårets boligbirding, og det er tid til at kigge på, hvordan det er forløbet indtil videre, nu hvor slutspurten skal sættes ind. Fra DOF Fyn er vi 25, der indtaster vores boligbirdingobservationer i DOF Basen, og af disse har de 24 flere end de 25 arter, der giver adgang til at deltage i lodtrækningen om et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken, venligt og velvilligt sponsoreret af DOF Fyns bestyrelse. Hvis det bliver mellem os, kan det oplyses, at den person, der ikke har passeret de 25 arter er DOF Fyns koordinator for boligbirding.
Munk. Den er blevet mere almindelig som overvintrende og er set på 8 fynske lokaliteter siden den 3. november. 16 af vores boligbirdere har den på listen, og 5 af disse også som vintermunk. Foto: Jane Ditzel.
Efterårets boligbirding har i skrivende stund (11. december) indtil videre givet 2074 indberetninger til DOF Basen fordelt på 150 arter mod 138 arter ved sidste opdatering sidst i oktober. Den mest iøjnefaldende af de nytilkomne arter er naturligvis Silkehale, der er hørt/set fra 7 af deltagernes matrikler. Sangsvanen er også ved at indfinde sig, det har også 11 boligbirdere bemærket. Rødhalsen, som lever ret ubemærket gennem sommeren og det tidlige efterår er nu oppe på en delt tredjeplads, idet den er set fra 23 af matriklerne - der er kommet 10 nye matrikler med den fugl til siden sidste opdatering den 5. november.
Vi må sige, at boligbirderne har været flittige - de har i gennemsnit set lidt over 51 arter i gennemsnit, mange bor på adresser, hvor det ikke kommer af sig selv! Manden i førertrøjen, Michael Mosebo Jensen, Røjle, bor på en trækrute, men selv der er det nødvendigt med mange timers haveobs for at drage fordel af det. Michael havde fornøjelsen af at få både Bjerglærke og Nøddekrige på listen - det er da et par fine havearter, som ingen andre fik. Kongeørn blev også noteret som soloobservation af Arnbjørn Jens Jørgensen, der bor tæt ved Nakkebølle Inddæmning - eneste fynske observation i år. I alt har der været 30 soloobservationer.
Dompap. Den puster ud efter nærkontakt med undertegnedes køkkenvindue. Jeg overvejede, om den havde brækket vingen. I så fald heler et sådant brud hurtigt, for den fløj videre efter fem minutter. Foto: Søren Gjaldbæk.
Der er stadig et par uger tilbage. Jeg mangler stadig et par ’’oplagte arter’’ - Sangsvane burde jeg få hørt/set; de flyver da over Odense nu og da. Sumpmejsen er af en eller anden grund ikke videre glad for min have, også Gråsisken mangler jeg - det kolde vejr den seneste tid kombineret med ihærdig fodring, kan forhåbentligt bringe orden i det. Og hvis man har lyst til at tænke stort, så er Mellemflagspætten set i haver sidste efterår i Jylland, så hvorfor ikke hjemme hos mig…..eller en anden af vores boligbirdere. Det er en af de mange fine ting ved boligbirding, man løber aldrig tør for nye mål!
Rødhals kom med i toppen efter en stille start. Foto: Leif Sørensen.
Vi vender tilbage med resultatet af boligbirding og efterårets vinder først i det nye år. Skulle man få lyst til at deltage i næste forårs boligbirding, den der lidt fantasiløst hedder ’’Boligbirding forår 2024’’ og deltage i lodtrækningen om et gavekort til Naturbutikken på 300 kroner udloddet af DOF Fyn, er der tre betingelser, der skal være opfyldt:
- Din matrikel skal ligge inden for DOF Fyns område
- Du skal du indtaste dine observationer fra din matrikel i DOF Basen, hvor du i ”turens notesfelt” skriver ”boligbirding” og i ’’notesfeltet’’ ud for hver enkelt art skriver eksempelvis ”BBF 12’’, når det er første gang, du melder arten som boligbirdingsart. I det viste eksempel er observationen af Nøddekrige (jeg drømmer stadig) den 12. art til boligbirdinglisten foråret 2024. Skulle man efterfølgende se Nøddekrige i haven indberettes på samme måde, dog uden ’’BBF 12’’.
- Du skal have mindst 30 arter på din boligbirdingliste.
Sådan indberetter man sine boligbirdingarter til DOF Basen, første gang de registreres.
Deltag endelig - det er rigtig spændende at følge fuglene i sit nærmeste nærområde. De fleste vil erfare, at der er flere arter, end man tror. Og der er variation fra år til år, både hvad angår de enkelte arter, og hvad ankomsttidspunkt angår for vores yngletrækfugle. Jo flere, der deltager, jo bedre billede får vi af forekomsten af vores ’’almindelige’’ arter.
Ønsker du også at deltage i den landsdækkende Boligbirding konkurrence kan du melde dig til her eller henvende dig til DOF Fyns boligbirdingkoordinator Palle Rosendahl Larsen.