Boligbirding - Forår 2022

Af Palle Rosendahl Larsen

Boligbirding forår 2022 starter den 1. januar kl 00.01 – er du klar?

4. sæson af DOF lokalafdelingers projekt ”boligbirding” forår løber fra 1. januar til 30. juni.

Igen i år vil der være en konkurrence blandt deltagere, der har registreret mere end 40 arter fra deres matrikel på DOF Fyns område. Præmien vil, som sidste år, være et gavekort på 300 kroner til Naturbutikken - sponseret af DOF Fyn.

Alle opfordres til at deltage, sidste år var der 44 deltagere, der totalt registrerede 186 arter. Alle kan deltage uanset om du bor i lejlighed i byen eller på en naturgrund på landet! –
og uanset om du har få eller mange arter omkring dig.

Musvit_pa_busk.JPG
Musvit i regnvejr. Foto: Palle Rosendahl Larsen

Boligbirding er ret enkelt: Hvor mange arter kan du registrere fra din bolig, din have, altan, gårdsplads og hvad, der nu kunne høre til din matrikel? For at kunne sammenligne resultaterne, må folk med meget store matrikler ikke indmelde arter, som er set mere end 100 m fra huset. Konkurrencen løber i to dele: Forårsboligbirding fra 1. januar til 30. juni og efterårsboligbirding fra 1.juli til 31. december.

For nogle er det en hyggeting, for andre en spændende konkurrence. Oplysningerne fra boligbirding bruges desuden til at få overblik over arternes udbredelse, hvornår fuglene begynder at synge og trækfugles ankomst og afrejse.

Projektet ledes af Lasse Braae fra DOF Vestsjælland, med lokale kontaktpersoner i de enkelte lokalafdelinger. Lokalkoordinatoren for DOF Fyn er Palle Rosendahl Larsen, som kan kontaktes på mail: palle.rosendahl@gmail.com

Registreringen af de arter, som man har set sker via projektets delte skemaer i Google Drev og i DOF Basen, hvor man indberetter på sædvanlig vis, dog med oplysninger om ”boligbirding” – se nærmere vejledning.

Radyr_i_Skibhusparken.JPG

Rådyr i Skibhusparken, Odense - Foto: Palle Rosendahl Larsen

Der er skemaer for både fugle, sommerfugle og andre dyr og padder.  Der er desuden et skema for registrering af  ”første fuglesang”.  Hvis du ikke har været med før, kan du få links og vejledning hos den lokale koordinator, eller via projektets facebookgruppe.

Hvordan det går på Fyn, vil man kunne se her på DOF Fyns hjemmeside, hvor vi jævnligt vil fortælle om den aktuelle udvikling, særlige observationer og selvfølgelig - stillingen .

DOF Fyn har markeret sig flot i de sidste sæsoner. Vi har været nummer 1, med flest deltagere, og med flest indtastede arter. Lad os gøre det igen i 2022. Du kan være med fra 1. januar, skemaerne er klar og deltagere fra tidligere sæsoner har fået mail med link til nyt skema. Har du ikke hørt noget, så kontakt din lokale koordinator; men du behøver ikke at starte ud pr 1. januar, alle kan deltage frem til 30. juni.

DOF Fyn håber at mange vil deltage igen i år – og vi ønsker alle happy boligbirding!