Som nogen måske vil kunne huske, var DOF Fyn den første lokalafdeling, der fik sin egen hjemmeside med en åben database, hvor brugerne selv kunne indtaste deres observationer. Det er ikke forkert at sige, at det tiltag var en kæmpesucces - databasen indeholder 658 sider med observationer, de fleste ”bemærkelsesværdige”, så der er nok at kigge på.
Den gamle Fynweb så dagens lys i 2001 efter utrætteligt arbejde af Hans Rytter og sønnen Martin Rytter, der stod for programmeringen. Inden webben gik i æteren, sad en bande indtastere et par aftener på Dalum Landbrugsskole, hvor Hans arbejdede dengang, og indskrev særligt indteressante ældre observationer ind - det er grunden til, at man i databasen kan finde observationer fra før 2001.
Muligheden for en åben database, som brugere kan indtaste observationer i, inspirerede andre, og i 2013 lukkede den gamle Fynweb, og fynboerne har siden brugt DOFbasen.
Hans Rytter, den gamle fynwebs far.
Adgang til databasen med de gamle observationer kan man få ved at gå til menupunktet ”Om Fyns fugle” og følge linket der. Alternativt kan man kigge her.
Farvekoderne er grøn for fænologiske forekomster, blå for stort antal, rød for bemærkelsesværdige fugle og ”fed rød” for sjældne. Vær opmærksom på, at det kun er menupunktet ”observationer” og søgefunktionen, der er aktive.
Tekst: Søren Gjaldbæk.