DOF Fyns 50 års jubilæumstur til Sydvestjylland
Tekst: Lene Parkø
Der spejdes efter hedehøg ved Klægager. Foto Palle Rosendahl
Lørdag den 21. maj var 32 håbefulde og friske DOF´er mødt op kl 7.00 ved DOF Fyns lokaler i Bellinge. En bus fra Bergholdt holdt klar, og Kjeld Meiling, dygtigt DOF medlem, havde lovet at være chauffør. Den opgave udførte han til UG, trods spændende udfordringer på de smalle marskveje/diger.
Vejrudsigten sagde regn og frisk vind fra SV. Vi fik overstået regnen på turen ned til Sydvestjylland, og da vi nåede første stop ved Magisterkogen var det tørvejr.
Turens deltagere på diget - der spejdes og lyttes. Foto Palle Rosendahl
Iført kikkerter og teleskoper begav gruppen sig ud på diget med forventning om at se både Sortterne og Blåhals, og der gik da heller ikke lang tid før der blev råbt lyt. En Blåhals sang smukt i krattet, men selv om vi stod længe og lurede, lod den sig ikke se.
Rørspurv Foto. Jan Hansen.
Længere fremme blev der endnu en gang råbt lyt. Var det mon en syngende Sydlig Nattergal. Der var megen diskussion, men pludselig forstummede sangen, og en Sangdrossel fløj ud fra krattet så….Sydlig Nattergal blev ikke noteret.
Efter et par kilometer nåede vi frem til en lille sø hvor betænksomme fuglefolk, sammen med Nationalpark Vadehavets projekt "sortterner" havde lagt små ”tømmerflåder” ud ( vist små krydsfinerplader) og det havde Sortternerne accepteret som rugeplads. Det var et flot syn. Du kan læse mere om projektet på dette link.
Redeflåder til Sortternerne, alle pladser er optaget af rastende Sortterner. Foto Palle Rosendahl
På et tidspunkt blev 3 af vores deltagere råbt an af en bondemand, der kom kørende på sin havetraktor. Mon han var irriteret over vores tilstedeværelse!! Men nej, han ville fortælle, at han for 2 dage siden var blevet opmærksom på en flok hidsige krager, der mobbede en Lammegrib, der sad på marken, han havde fotograferet den med sin mobil og viste stolt billedet frem. WOW, havde den da bare kommet 2 dage senere, så vi også havde fået den oplevelse med. (Observationen er registreret i DOFbasen 17. maj med bemærkninger med to fotos, den blev ikke kendt af andre end observatørerne før 19. maj, hvor sønderjyske Martin Iversen fik tilsendt et par fotos.)
Vi så i alt 38 arter ved Magisterkogen, bl. a. Pungmejse, Bomlærke, Skægmejse, Trane, Mursejler, Landsvaler, Sortstrubet Bynkefugl, Rørhøg og Rørspurv.
Frokost på rastepladsen ved Vidåen. Foto Palle Rosendahl
Nu var det blevet tid til at nyde den medbragte madpakke og der var underholdning på første parket, for en Blåhals hoppede frygtløst rundt på græsset lige ved siden af os.
Så nu kunne den noteres både som set og hørt.
Fouragerende Blåhals. Foto. Jan Hansen
Så gik turen til Vesterende Ballum, Østerende Ballum og Saltvandssøen. Vi var meget spændte på om vi fik, den lovede Stylteløber at se. Forventningerne blev, i den grad, indfriet. Flere Stylteløbere spankulerede omkring med deres flotte, meget lange, røde ben, en enkelt på rede blev også spottet. Brushane både han og hun sås, Tinksmed, Temmincksryle, Stenvender, Lille og Stor Kobbersneppe, Lille og Stor Præstekrave, Klyde, Knarand, Viber, Grågæs og Atlingand, ja, og så kom Havørnen da også lige forbi. Ialt 32 arter blev spottet på denne lokalitet.
Dof Fyn var vært ved en kop kaffe på restaurant Klægager ved Ballum. Klægager er Den Gamle Digegreves Gård, som er fredet og nænsomt restaureret. Den har været ejet af den samme slægt gennem 7 generationer, og den nuværende ejer (Jannik Lorenzen - 8. generation) fortalte stolt om gårdens og slægtens historie. Han var dog den første, der var ”trådt lidt ved siden af traditionen” idet han ikke havde fundet en kæreste i eget sogn, men var draget udenbys. Hans kæreste er fra …Fyn.
Kaffen nydes i de spændende lokaler på Klægager. Foto Palle Rosendahl
Nu manglede vi så bare at se Hedehøgen. Niels Bomholt, havde sammen med sin kone Lilly, været nede og rekognoscere i området ugen før, så han var så dristig at love at han ville danse mavedans til næste generalforsamling, hvis ikke Hedehøgen dukkede op!! - Den dukkede op, og vi blev forskånet for en alternativ oplevelse.
Dansende Hedehøge - han og hun. Foto: Palle Rosendahl
Næppe havde bussen sat i gang før der blev råbt stop. Hele flokken myldrede ud af bussen. Hedehøg, både han og hun svævede flot over de gule rapsmarker. Niels fortalte, at der er en lille gruppe fuglefolk, der passer på dem, bl a. ved i samarbejde med landmanden at indhegne redepladser i markerne. Læs mere om projekt Hedehøg
Der sås også Gul Vipstjert.
Således mættet med spændende fugleobservationer og hyggeligt socialt og muntert samvær satte vi os til rette i bussen til hjemturen fra en vindblæst dag i det sønderjyske.
Foto: Palle Rosendahl.