- her under offentliggørelse af dagens vindere.
Tekst Børge Langkilde Rasmussen
Dagens højdepunkt - ikke mindst for de knapt så gamle deltagere - Sebastisn Klein optrådte med diverse dyr, blandt andet en pythonslange. Foto: Børge Langkilde Rasmussen.
DOF Fyns formidlingsgruppe er endnu en gang mødt tidligt op, for at de kan indrette teltet og standen til dagens opgave ved Klintebjerg Havn på "Fjordens Dag". Foto: Børge Langkilde Rasmussen.
Så blev det atter ”Fjordens Dag”, og DOF Fyns formidlingsgruppe mødte endnu en gang op ved Klintebjerg Havn for at indrette standen i teltet, som vi vanen tro deler med Naturfredningsforeningens afdeling på Nordfyn. Vejret var lidt diset og gråt. Det lovede ikke godt for fuglekig. Der var af vejrprofeterne lovet sol op ad dagen, så det måtte vi blot håbe, at vi kunne stole på.
DOF Fyns formidlingsgruppe er klar til at modtage besøgende på standen på årets "Fjordens Dag" på Klintebjerg Havn. Foto: Jan Erik Hansen.
De øvrige deltagere i gruppen er Jan Erik, Jette Gandrup og Jens Rasmussen, og de har alle været med tidligere på denne dag. Så indretningen gik let og problemfrit. Det eneste var lige, hvad der skulle ske med den store havørn silhuet, der er udført i 1:1, Hvilket vil sige med vingefang på 244 cm. Der er målt havørn med vingefang på helt op til 257 cm! I en sådan situation er det rart med nye hjælpere, for medens vi står og snakker om det, kommer en ny hjælper, Karsten, til standen.
Dog skal beholdningen af de populære fugle-pins lige gøres op, hvilket Børge Rasmussen her er i færd med assisteret af Jette Gandrup. Foto: Jan Erik Hansen.
Da Karsten erfarer, hvad vi taler om, foreslår han straks, om ikke Ørnen skal op at sidde oven på opslags-søjlen. Vi har altid tidligere haft den stående ved teltet, idet mange børn finder det interessant lige at skulle måle, om de har lige så stort et vingefang som en havørn. Men alle fandt forslaget fantastisk, og snart efter svævede havørnen over søjlen.
Blikfanget bestående af beach-flaget og den store havørn i naturlig størrelse gjorde god gavn. Der kom rigtig mange gæster over til teltet, og mange gav sig god tid til at studere opslag, brochurer og få en fuglesnak med en af formidlerne. Foto Jan Erik Hansen.
Også i år var ”Svalespillet” populært. Der var ikke mindre end 27 deltagere. Mange af spillerne blev fulgt tæt af hele familien, og så er der jo god formidling når det er en hel gruppe.
Jette Gandrup og Mieke de Jonge i færd med at gøre alle de mange brochurer, foldere m.m.m. klar til gæsternes nysgerrige blikke. Foto: Jan Erik Hansen.
Der deltog ingen juniorer i tipskonkurrencen. På den baggrund blev gruppen enige om, at så måtte de udsatte præmier tilgå ”Svalespillets” deltagere. Se vinderlisten nederst i rapporten.
Også i år var "Svalespillet" en succes for børnene. Deltager antallet i konkurrencen var stort, og der var mange dejlige præmier sponsoreret af Fugleværnsfonden. Her er det Jens Rasmussen, der er i gang med spillet. Ofte finder forældrene det lige så interessant at komme gennem spillets ca. 40 felter. Foto: Jan Erik Hansen.
Der var også en del deltagere i de voksnes tipskonkurrence, og det er jo altid dejligt at kunne dele præmier ud.
Der var stort set gæster i teltet hele tiden, og mange fik en interessant snak med DOF Fyns formidlingsgruppe. Foto: Jan Erik Hansen.
Nogle af tipskonkurrencens spørgsmål handler jo om vibernes voldsomme tilbagegang i det danske landbrugsland, men især også om svalernes trængsler på den lange rejse til Sydafrika. Hvis de når så langt, vil det hele også gentage sig på hjemturen tilbage til Danmark. Det gav anledning til mange spørgsmål og snakke om småfuglenes trængsler generelt.
Så er familien nået "Svalespillet" rundt, og regnskabets time er kommet. Under spillet samles eller tabes "energipoint", og alt afhængig af hvor mange man har af den slags, når man om foråret når tilbage til Danmark, kan man aflæse på tabellen, hvor mange kuld / unger man er i stand til få på vingerne i den kommende ynglesæson. Foto: Jan Erik Hansen.
Op ad formiddagen forsvandt disen og solen tittede så småt frem gennem de tynde skyer. Fugle var der ikke så mange af, men 3 eksemplarer spættet sæl underholdt flittigt på rev og sten langt ude i fjorden. De store teleskoper blev flittigt benyttet af både store og små. Nogle af de små kunne selv stå på den medbragte trappestige og kigge i teleskopet, andre måtte løftes op, for at få et kig på Sælerne, der var til stor glæde for de mange besøgende.
DOF Fyns søjle, der mest omhandler lidt om ringmærkning, men mest om "Vibe" Niels Andersens projekt for flere Lærke- og vibe-pletter i landbruget, bliver altid studeret af mange gæste med opfølgende spørgsmål, og er også en del af formidlingsgruppens tips-konkurrence, med 13 spørgsmål om fuglekendskab og natur formidling. Der er præmier sponsoreret af Fugleværnsfonden. Foto: Jan Erik Hansen.
Der var mange gæster i teltet, og mange havde spørgsmål at stille om dette og hint angående fuglene, som de havde set hjemme eller på ture, og opslagene fra DOF.DKs Nyhedsbreve blev studeret grundigt.
Formidlingsgruppens hjælpere havde medbragt de store teleskoper. Der var ikke mange fugle, men 3 sæler, der havde det så hyggeligt med daseri og leg et godt stykke ude. Teleskoperne var vældig populære. hvor for mange gæster fik et herligt syn af sælernes leg i vandet og på hvilestenen. Foto: Jan Erik Hansen.
Dagens højdepunkt for de mange unge mennesker var uden tvivl lige over middag, hvor Sebastian Klein optrådte for fuld
skrue med snak, tale og skuespil for slet ikke at tale om de medbragte dyr, hvor til han også skulle bruge frivillige, der absolut ikke var bange for noget som helst. Det var der utroligt mange børn, der ikke var. Der var optræden med både mus, rotte og pytonslange. Et kæmpe hit for de mange børn. Og det blev ikke mindre efterfølgende, hvor Sebastian Klein stillede op til at skrive autografer og tage selfies.
Dagens højdepunkt på Klintebjerg Havn var så absolut børnenes (og sikkert også mange voksnes) store idol Sebastian Klein, der optrådte for fuld udblæsning med både rotte, mus og slange. Sebastian skulle bruge frygtløse børn, der ej var bange for noget som helst. Utroligt mange rakte hånden op for at blive valgt. Sebastian valgte med hård hånd, og det var helt sikkert frygtløse børn, der stillede op. Foto Børge Langkilde Rasmussen.
Sebastian Kleins dyrecirkus var meget morsomt og samtidig lidt skræmmende for mange. 2 piger stillede sig til rådig for muse-nummeret. Forsynet med hvert sit pandebånd, hvor imellem var bundet en line, hvor på musen blev placeret ca. på midten. Musen skulle så vælge "hvem der var smukkest", ved at gå på linen hen imod en af pigerne. Pigerne stod med ansigtet vendt direkte mod hinanden, og pandebåndet placeret, så linen var lige over næseryggen! Pigerne var sej, de fortrak ikke en mine, da de stod med musens ansigt lige imod næseryggen, hvor efter den kravlede op i håret! Respekt for de to seje piger. Foto: Børge Langkilde Rasmussen.
3 af vore Ørneklubmedlemmer fik Sebastians autograf på henholdsvis arm og inde i kasketten. Se de vedhæftede fotos.
Vi takker alle der aflagde DOF Fyns stand et besøg og de mange der deltog i vore konkurrencer.
Sidst men ikke mindst takker vi FUGLEVÆRNSFONDEN, for at have sponsoreret alle de mange fine præmier.
VINDERLISTEN:
SVALESPILLET: Insektglas blev vundet af Nikoline, Od. M, - CD m/fuglestemmer blev vundet af Aksel, Søndersø, - Krus m/fugle blev vundet af Maja, Bellinge, bogen - Fugle v/Foderbrættet: Aksel, Bogense, - William, Od. M, - Villads, Søndersø, - ”Vickys vilde verden” blev vundet af: Nicoline, Odense N, - Simone, Odense M, Elliot, Odense SØ.
SENIOR-TIPS: Carl Chr. Toftes dobb.kort med fuglemotiver blev vundet af Susanne, Kerteminde, - Bog om fugle fra haven blev vundet af Hans, Odense N, - Krus m/fugl: Erna, Lumby, - Mette, Od. NV, - Ingelise, Od. NØ.
Stort TILLYKKE! Til alle! – Præmierne er på vej direkte til vinderne!
Dagens event nærmer sig lukketid, og tilstrømningen af gæster ebber ud. Så blev der lige et par minutter til at "lege" med mobilen og teleskopet i mangel på bedre udstyr, i forsøget på at tage et foto af sælerne. Kun den ene sæl lå stille så længe ad gangen, at det lykkedes at få et usselt doku-foto!. Foto: Børge Langkilde Rasmussen.