Efterårsboligbirding - halvvejs

Af Søren Gjaldbæk.

Forårets boligbirding havde deltagelse af 42 fuglekiggere spredt ud over Fyn, Tåsinge og Langeland. Efterårsboligbirding løber fra den 1. juli til den 31. december, og som det er tilfældet i det øvrige land, er der væsentligt færre deltagere - vi er kun 17 aktive, så chancen for at løbe med gavekortet på 300 kr. til Naturbutikken - sponsoreret af DOF Fyn - er derfor næsten tre gange så stor som i foråret: Der trækkes lod blandt de deltagere, som har mere end 30 arter på deres liste, og det er der i skrivende stund 13 af deltagerne, der har. Og mon ikke de resterende deltagere kan hive de sidste arter i hus inden nytår? Husk, at indberette boligbirdingarterne på DOF Basen, ellers deltager man ikke i konkurrencen om gavekortet fra DOF Fyn.

093021skovsg

Skovskaderne har travlt med at samle forråd til vinteren - dem ser man mange af for tiden. Foto: Søren Gjaldbæk.

De kommende uger er i hvert fald et godt tidspunkt at boligbirde på - især hvis man er opmærksom på trækkald, for det er netop nu, mange af småfuglene kommer forbi på træk. Det er også et fint tidspunkt til gæs. I min ikke videre godt placerede have i Odense fik jeg på to dage - 27. og 29. september - Grågås 35, Bramgås - flokke på 80 hhv. 130 og Canadagås 8 fra den hylde. Småfugle på træk var blandt andet Sanglærke, Engpiber, Hvid Vipstjert, Jernspurv, Grønsisken, Bog- og Kvækerfinke. Den 29. kom der også en sen Mursejler og en Havørn. Mange af disse arter er ret sjældne på matriklen - Canadagås og Havørn end ikke årlige, så det var et par superdage. Kig op og slå ørerne ud de kommende par uger, det skal nok give bonus. Senere på året vil flittig fodring nok kaste af sig - om ikke andet får man lidt at kigge på gennem vinduet.

093121havsg

Fin lille overraskelse over haven den 29. september. Foto: Søren Gjaldbæk.

Indtil videre har efterårsboligbirding givet 892 indberetninger til DOF Basen fordelt på 132 arter. Som sædvanligt er der spektakulære arter i blandt, f.eks. Sort Stork og Mosehornugle - så skal man nok ikke ”bo til leje på femte sal”. Kigger vi på de hyppigst indberettede, er det interessant, at Rød Glente er blevet så almindelig - set på tre af fire matrikler. I 2000-2001 var der kun 20 indberetninger af denne art; man var tilfreds med pil op, hvis man havde fået den i bogen.

093021tyrkjd

Tyrkerdue, fodring trækker fugle til! Foto: Jane Ditzel.

Man kan stadig nå at deltage i efterårsboligbirding, og har man noter, må man gerne indberette fugle, man har set eller hørt fra sin matrikel i juli, august og september. Vi har plads til flere boligbirdere, og det er en fin anledning til at få skærpet opmærksomheden om, hvad der rører sig i ens nærmeste omgivelser. Man kan læse mere her.