Flok af Lille Bjergand i Mellemstykket ved Ølundgård

Af Søren Gjaldbæk

Den 14. april, hvor jeg var på vej til familiefødselsdag, ringede Ella Mikkelsen og fortalte, at hun havde en Bjergand i Mellemstykket ved Ølundgård, som hun var i tvivl om - den lignede en lille af slagsen. Det kunne jeg ikke gøre noget ved, men skrev til en lokal dykandeekspert, der dog ikke var interesseret - i hvert fald ikke nok. Da jeg kom hjem, så jeg på DOF Basen, at Ella havde meldt to Bjergænder og tænkte så ikke mere over det - to små, det var sgu da for usandsynligt! Senere kom der fotos på DOF Basen - dem så jeg ikke.

180424lilleelm

Et af de fotos af Lille Bjergand, som Ella lagde på DOF Basen den 14. april. Foto: Ella Mikkelsen.

Tirsdag den 16. april tog jeg selv til Ølundgård og så hurtigt i håndkikkerten, at der lå bjergænder ud for nordenden af den østlige ø. Der er langt ud, men et kig i teleskopet afslørede, at der var to hanner og en hun. Den ene han havde kantet hoved med top bag øjet, hovedet changerede lilla, der var ikke meget næbnegl, ryggen var mørkere end på den anden han, og forekom mindre. Det så rigtig lovende ud for Lille Bjergand, den anden han arkiverede jeg som almindelig. Det skal siges, at jeg ikke er nået meget længere med ænder, end at jeg fejlfrit kan kende dykænder fra svømmeænder, så jeg gik i gang med at se på ”den lille” for at udelukke en hybrid: Næbneglens bredde skulle gerne være mindre end næseborets længde, siden vatteret og - hvis den ville være så elskværdig at slå vingerne ud, så skulle vingebåndet være hvidt på armen og brunt på hånden - andejuntaen er hård.

180424lillethsg

Bjergand hun med lille til højre og venstre. Den til venstre parkerede jeg i felten som "almindelig". Foto: Søren Gjaldbæk.

Fra sidste års fugl i Sybergland vidste jeg, at det at vente på vingebask kunne være op ad bakke. Bjergænderne lå laaangt væk og tit med næbbet gemt under vingen. Jeg havde en rigtig god fornemmelse for at den ene var en Lille Bjergand, men jeg manglede de afgørende kendetegn for at være sikker. Hunnen lignede en klassisk Bjergand med stor, bred hvid blis, som lyste op selv i håndkikkert, og den sås også, når den lå med næbbet under vingen. Hovedet var rundt uden antydning af top, og den var større end ”den lille” - på størrelse med den anden han. Den fulgtes det meste af tiden med ”den store han”, og den store jog ”den lille” væk, hver gang den nærmede sig hunnen.

180424lillekko

Et af de billeder af Lille Bjergand, som Karen Koefoed lagde på facebook. Foto: Karen Koefoed.

Ænderne var ret stedfaste, de lå i læ for en irriterende nordøstenvind, og metrologerne havde lovet havblik onsdag, så jeg tog hjem. På DOF Fyns facebookside havde Karen Koefoed lagt fotos op fra om søndagen - hun havde også set bjergænderne og været i tvivl. De så gode ud for Lille Bjergand, og folk var positive, så jeg tog fortrøstningsfuldt ud til Mellemstykket onsdag morgen i håb om, at bjergænderne ville ligge tættere på ved den første ø ud for parkeringspladsen, som det havde været tilfældet søndag. Så kunne man håbe på at få alle kendetegn i hus. Det viste sig, at der ikke var nogen bjergænder - hverken store eller små noget sted i området! Jeg så ikke nogen i de timer, jeg kiggede - andre havde lige så meget held med sig. Jeg tog hjem og lagde sagen på hylden, jeg var dog sikker på, at denne ene af hannerne var en Lille Bjergand, men det kunne jeg ikke bruge til noget. Det viste sig, at Pierre Bentzen også havde været ved Mellemstykket tirsdag og lagt en video på facebook, hvor man kan se vingetegningen fra en Lille Bjergand på en af de to hanner. Videoen kan findes i kommentarsporet til Karens opslag. De kloge siger, at Pierres video viser to hanner af Lille Bjergand, så jeg havde åbenbart taget fejl? Det vil i givet fald ikke være første gang. De kloge diskuterede!

180424lillebjergandmra

Lille Bjergand, Mellemstykket. Foto: Maria Rasmussen.

Onsdag aften, hvor jeg var til bridge, ringede først Ella og et øjeblik senere Tim Hesselballe Hansen, mens jeg var midt i en vanskelig 5 spar doblet. Rasmus Strack og Tim havde ud fra Ellas og Karens fotos dømt Lille Bjergand han gange to - landets første observation af mere end en. Ingen lagde dog vejen forbi Ølundgård torsdag, men fredag var Tim forbi om eftermiddagen og meldte om to styk Lille Bjergand, denne gang en han og en hun!

180424vingemra

Lille Bjergand hun, 20. april, Mellemstykket - bemærk vingetegningen. Foto: Maria Rasmussen.

Tims udmelding sendte mange forbi Mellemstykket lørdag for at få set parret. Han og hun viste sig fint - ofte relativt tæt på, og såvel han som hun præsenterede vingetegningerne flere gange. De to fugle havde samme størrelse, og som nævnt kunne man se, at vingetegningen på hunnen var, som den skulle være. Hovedformen var ikke helt oplagt. Hunnen var helt sikkert ikke den samme hun, som jeg så tirsdag.

180424lilleparmra

Lille Bjergand, 20. april. Foto: Maria Rasmussen.

Der blev set Lille Bjergand stort set hver dag frem til den 8. maj, han og hun meldt af mange, fra slutningen af april holdt de mest til i Firtalsstranden og lå langt væk. Herefter en lille pause før de for sidste gang blev meldt den 12. maj, så mon ikke de har fundet nordpå?Det er op til SU at vurdere indberetningerne - det synes ret sikkert, at der enighed om to hanner af Lille Bjergand den 14. og 16. april, og Lille Bjergand han mange gange. Nogle har udtrykt reservation over for hunnen, så vi får se, om man må bogføre to eller tre individer af Lille Bjergand i Mellemstykket.