Forårsankomster 2024

Af Søren Gjaldbæk

Nu er vores trækfugle ankommet - nogle planmæssigt trukket videre, og det er tiden til at se på ankomsttidspunkterne. Mange har nok en fornemmelse af, at fuglene ankommer tidligere end "normalt", og kigger man skemaerne i dette opslag igennem, er det da også tilfældet. Om det så skyldes klimaforandringer, specielle vejrforhold på bestemte tidspunkter eller øget feltaktivitet skal vi lade være usagt. Faktum er, at man har kunnet høre eller se mange af de arter, vi følger en uges tid tidligere end de foregående år. Pirol, Kærsanger og Karmindompap plejer at være de senest ankomne. De fulgte alle mønsteret med at snuppe en uge. Vi har valgt at droppe sidstnævnte fra årets opgørelse, den er efterhånden så fåtallig, at man lige så godt kunne holde øje med ankomst af Lille Skrigeørn eller andre småsjældenheder. Og nu til de enkelte arter, dato for første observation i 2022,2023 og 2024 fremgår af skemaet.

070624shskems

Atlinganden blev ikke bare vores, men også landets første, den næste blev set den 13. marts. Det samme var tilfældet med den Sorthalsede Lappedykker, næste dag blev der set yderligere 11 fugle rundt om i landet, blandt andet en ekstra i Mellemstykket.

070624atlingpbz

Atlingand, 27. marts, Vejlen - Tåsinge. Foto: Pierre Bentzen.

070624rovfugleskema

Som det ses, var det kun Lærkefalken, der var sent på den i forhold til de to tidligere år - det skyldes mest, at de to års observationer var meget tidlige. På landsplan kom de første fugle den omkring den 17. april, hovedrykket  var den 27. april og fremad. Vi fik 3 fugle den 27. april. Om Rørhøg kan nævnes, at vi havde et januarfund, 6 observationer af 7 fugle i perioden 20. til 29. februar, 1 den 4. marts og 2 den 8. marts. Fra den 13. marts blev den meldt dagligt. Om de tidlige fugle er udtryk for egentlig ankomst eller vinterfugle, der rykkede rundt, ved vi ikke. Fiskeørnen var landets fjerde.

070624hvepssg

Hvepsevåge, Enebærodde.  Foto: Søren Gjaldbæk.

070624vadeskema

Hvidklirerne fra den 14. marts var en flok på 9, der trak nordøst, og de blev sammen med en fugle i Saltvandssøen landets første. Der gik en uge før vi fik landets næste og to uger før vi fik vores anden. Tinksmeden var i den sene ende - det skal nævnes, at Ole Goldschmidt så og hørte en den 13. marts i Henninge Nor. "Tidligt", som Ole bemærkede - det er også med en margen på to uger Danmarks tidligste nogensinde. DKU, der er DOF Basens kvalitetsudvalg har ikke anerkendt observationen.

070624klyde190224olundjv

Årets første Klyde. Foto: Johnny Vølund.

070624mageskema

Barager Nebbe har i nogle år været god for en februar-splitterne - i år ingen undtagelse. Det blev også landets første. Dværgternen var også i den tidlige ende, men en uge efter landets første. Også Rovternen havde været set i en uge, før et eksemplar blev set i det fynske.

070624dvaergterne

Vores første Dværgterne i år, 14. april, Bøjden Nor. Foto: Stoffer Jaeger.

070624svaleskema

Også Gøg blev en første for landet. Nummer to var også fynsk - den 19. april i Gudbjerg Mark i forbindelse med boligbirding. Begge observationer er ret tidlige, det øvrige land meldte sig først i kampen den 26. april. Landets første Bysvaler blev set den 5. april.  I betragtning af, hvor tidligt mange fugle er blevet set, måtte vi vente længe på Mursejleren i år, hvor landets første blev set den 25. april. Vendehalsen blev registreret på nattræk på Michael Brunhøj Hansens lydoptagelser af nattræk. Believe it or not - landets første i år sammen med en fugl fra Tofte Skov. Den første observation med direkte kontakt mellem fugl og observatør er fra Spodsbjerg den 15. april. man vil uden tvivl registrere mange arter tidligt, hvis man lægger sig til at sove udenfor på en drømmeseng eller andet og ikke sover for tungt!

070624mursg

Vi måtte vente længe på Mursejleren i år. Denne er på træk ved Enebærodde den 17. maj. Foto: Søren Gjaldbæk.

070624piberskemaSkovpiberen blev endnu en første for landet - den må dele hæderen med andre, der blev set 21 fugle på 12 lokaliteter den dag - det kan man da kalde ankomst! Det blev andet år i træk med Hvid Vipstjert i februar, 3 i 2023 og 12 fugle i år. Blåhalsen ankommer åbenbart omkring den 25. marts - mange fuglekiggere bevogter de klassiske lokaliteter fra medio marts og frem for at komme først!

070624Stenpikker300324faborghavnfaj

Stenpikker, Faaborg Havn, vores første i år. Foto: Flemming Agner Jørgensen.

070624sangskema

Som det ses kom mange af sangerne en uges tid tidligere end normalt. Kærsangeren kom endda særdeles tidligt og blev sammen med en fugl fra Gundsømagle Sø endnu en førsteankomst for Fyn! Den ankom tidligt i hele landet. Også Sivsangeren var tidligt ude, de første kom den 7. april - vi plejer at ligge lidt sent med den art. OIgså Løvsangeren er værd at bemærke, havde man ikke ringmærket to fugle i Gedser havde det også været landets første.

070624gulsg

Gulbug, Fyns Hoved. Den ankom som sædvanligt i begyndelsen af maj - de seneste tre år den 5, 3. og 4. maj. Foto: Søren Gjaldbæk.

070624snapperskema

Broget Fluesnapper kom også tidligt - landets første kom den 7. april, vi måtte vente til den 8., hvor der ud over vores fugl blev set broget snapper på to andre lokaliteter. Årets første Rødryggede Tornskade blev registreret den 28. april - ikke på Fyn - men fuglen fra den 1. maj er bestemt ikke almindelig. Ser vi bort fra en enkelt melding om Rødrygget Tornskade den 30. april 1999 er det vores tidligste nogensinde!

070624Broget140424flyvekko

Broget Fluesnapper, den 14. april, Flyvesandet, en pænt tidlig fugl. Foto: Karen Koefoed.

Dette var ordene. En optælling viser, at vi fik 8 arter som første i Danmark i 2024 - ikke dårligt for et lille område som vores.