ICARUS er et nyudviklet GPS-system, hvor små sendere monteres på vildlevende fugle og dyr muliggør at følge deres vandringer.
Systemet er udviklet af Max-Planck-Gesellschaft i Tyskland. Data bliver transmiteret fra senderen op til en satelit, i op til 800 kilometers højde, og ned til jorden igen.
Læs mere om systemet på Max-Planck-Gesellschaft (På Engelsk eller Tysk)
Solsort under æbletræet (Foto: Hans Rytter)
Solsortenes trækbevægelser kan i nogen grad læses ud af Dansk Træfugleatlas.
I Danmark er der efteråret 2020 mærket et antal solsorte med ICARUS-sendere. Formålet med projektet er at afdække eventuelle ændringer i Solsortenes trækmønstre.
Læs her en bid af beretningen fra Skagen Fuglestation:
I alt er syv Solsorte blevet mærket med GPS-sendere i efteråret her i Skagen, som en lille del af et stort internationalt projekt kaldet ICARUS, hvor fuglestationer i hele Europa har mærket hundredvis af Solsorte med GPS-sendere for at følge deres bevægelser. Også ved Danmarks vestligste punkt, på Blåvand Fuglestation er der sat GPS-sendere afsted på ryggen af Solsorte. Teknologien er udviklet af Max-Planck Instituttet i Radolfzell, Tyskland hvor det for første gang er lykkedes at producere GPS-sendere der kan bæres af småfugle. Ellers har GPS senderne førhen, grundet deres vægt, begrænset sig til at kunne bæres af større fugle såsom rovfugle og ænder.
Se meget mere på Skagen Fuglestation's blog.
Tekst og foto: Hans Rytter