Mursejleren er en fascinerende fugl og en sand luftakrobat. De ankommer midt i maj, hvor man i byerne ikke kan undgå at høre deres gennemtrængende skrig, når de flyver over ens kvarter. De kan flyve flere hundrede kilometer for at fouragere, hvis vejret ved ynglepladsen er for dårligt. De yngler for det meste i høje etageejendomme under taget eller i nicher i muren. Det er tilsyneladende blevet sværere og sværere for Mursejleren at finde redepladser, og derfor er der nogle (i frem tiden gerne flere), som sætter kasser op til dem. Erik Thomsen sendte mig nedenstående plakat fra Nyborg, hvor Mursejleren i mange år har ynglet i kasser.
Mursejler. ”Gennem generationer har min familie boet i Købmandsgården. I august tager jeg muligvis helt til Sydafrika sammen med mor og far”. Foto: Erik Thomsen.
Også på Tranekærkanten går Mursejlerne i kasser - Allan Østergaard har i nogle år haft dem i kasser, som egentligt var tiltænkt Stær. Allan siger: ”Har 6-8 ynglepar her nu, alle i stærekasser. Det startede med 2 par for 4 år siden, og så tog det fart”.
Voksen Mursejler forlader redekassen den 24. juli, efter at have opholdt sig der en times tid og siddet og kigget ud. Går ud fra at den har været inde og rydde op efter ungen / ungerne. Måske også fodret den / de. Foto: Allan Østergaard.
Mursejleren er ifølge punkttællinger gået tilbage med 20-33% i perioden 1999-2011 - blandt andet fordi tagrenoveringer formindsker antallet af muligheder for placering af reder. Man kan derfor overveje at sætte redekasser op til Mursejler under taget, så der klar næste forår. I modsætning til svaler, sviner Mursejlerne ikke ikke.
Mursejler. Foto: Erik Thomsen.
Netop nu forlader de fleste Mursejlere os, og flyver til Afrika syd for Sahara, hvor de overvintrer. Selvom vi kan se nogle få dem frem til oktober, tynder det hurtigt ud i dem - f.eks. trak 15000 i løbet af formiddagen ved Køge Strandpark den 8. august og et lignende antal dagen efter. Også på Fyn kan vi ramme en god dag - Andreas Bruun Kristensen havde f.eks. 8000, som trak ved Dovns Klint den 13. august 2004 - der er dog ikke mange dage med mere end 1000. De fleste byboere kan vel nikke genkendende til fornemmelsen af at have hørt Mursejlerne hver dag og med et er de væk - det er som om, at de alle tager afsted samlet. I Åløkke-kvarteret skete det ifølge Esben Eriksen den 11. august, den 12. skrev han: ”Mursejlerne tak væk fra vores bydel i går, en enlig blev fotodokumenteret her til morgen”.
Skulle du få lyst til at hjælpe Mursejleren meden kasse eller fem, kan du se mere om kasser og opsætning på mursejlerne.dk, hvor man også kan læse meget mere om fuglen.