Af Søren Gjaldbæk
De fleste er sikkert stødt på fugle med mere eller mindre hvide indslag i fjerdragten - det ses for eksempel tit hos Solsorte - for tiden har Jane Ditzel en ung Gråspurv i sin have med hvide fjer i vingen, som man kan se til højre. Sådanne fugle kaldes ’’leucistiske’’. Leucistiske fugle mangler det melaniner, farvestoffer, i større eller mindre grad i deres fjerdragt. Albinoer mangler det i hele kroppen og er helt hvide og har røde øjne og ben.
Den hvide præstekrave. Foto: Flemming Agner Jørgensen.
Fugle, der fremstår helt hvide uden at være albinoer er ret sjældne, men en sådan faldt Flemming Agner Jørgensen over i Bøjden Nor den 22. september. Den fulgtes med Store Præstekraver, og såvel dens mor som far var Store Præstekraver. Det er ikke en albino, dens ben og næb ligner en Stor Præstekrave i vinterdragt, og der er antydning af mørke fjer flere steder på kroppen, omkring halsen og øjet. Til lykke til Flemming med den sjove fugl.
Stor Præstekrave. Foto: Erik Thomsen.
Fuglen blev et ret populært udflugtsmål og set af mange. I skrivende stund, tirsdag den 26. september er fugletårnet fyldt af observatører, der udover den hvide fugl i selskab med 70 artsfæller også kan kigge på rigtig mange andre vadefugle.
Stor Præstekrave. Foto: Erik Thomsen.
Næsten helt hvide fugle er som nævnt ikke særligt almindelige. Personligt kan jeg komme i tanke om en helt hvid Bjergirisk på Monnet i begyndelsen af dette århundrede og en meget hvid Lille Kobbersneppe i Firtalsstranden den 25. juli 2015 - den kan man se nedenfor og til højre.
Lille Kobersneppe, Firtalsstrand, 25. juli 2015. Foto: Søren Gjaldbæk.