Forleden fik jeg en mail fra Ivan Sejer Beck, som skrev:
” Jeg var i går på en lille lokal rundtur med kikkerten – og gjorde i forbindelse hermed en overraskende og for mig helt ny observation i en lille skov. Jeg havde sidste år fundet en tom rovvfuglerede (vist nok en Musvågerede) på dette sted og stoppede op for at se, om der var liv i den i år. Det var der, men da jeg kommer lidt tættere på – og får stillet teleskopet op – kan jeg konstatere, at det er en Grågås, der ligger på reden – og det havde jeg som anført bestemt ikke ventet.
Vi tager chancen og offentliggør et redefoto! Foto: Ivan Sejer Beck.
Jeg ved ikke, om en ynglende grågås i et 12 – 13 m højt birketræ i udkanten af en lille skov ligefrem er en sensation, men det er i hvert fald både pudsigt og ualmindeligt.”
Grågås i rovfuglerede, Nørreskoven, Tåsinge. Foto: Poul V. Rasmussen.
Det er selvfølgelig ikke Grågåsens foretrukne redeplacering, men det er set af og til. Poul V. Rasmussen havde sidste år en rede af Grågås i rovfuglerede i Nørreskoven på Tåsinge, det kan man læs om her.
Jens Bækkelund skrev om samme fænomen i det forgangne Havrevimpen nr. 2 fra 2007 side 13, som man finder her. Her var det en skov nær Bogense, der lagde træ til.
Der har været langt ned, hvis de er klækket i 10-12 meters højde. Foto: Leif Sørensen.
Hvordan ungerne kommer ned fra træerne ved undertegnede ikke, det er noget af et spring, for ungerne forlader reden før de er flyvefærdige.
Hold øje med Grågæssene; det kan ikke vare længe, før de første gæslinger er på vej. Skulle nogen kende til andre Grågæs, der yngler med udsigt, hører vi gerne.
Tekst: Søren Gjaldbæk.