Efter en frysende kold nat - på en gren i en mørk svensk skov, så tænker en hver svensk ørn med trækdrift i kroppen på Blicher’s vis: “Sig nærmer tiden, da jeg må væk - jeg hører vinterens stemme”. Sådan en morgen var fredag den 19. oktober. Højt klart vejr efter den første nattefrost. Det var tid til at trække væk fra Skåne.
Kongeørn 1k udtrækkende fra Falsterbo, den 19. oktober og måske samme fugl, der trak ind på Langeland om lørdagen. Foto: Lars Jensen
Kongeørn et lokalt hit på Langeland
Kortene var lagt til en kabale, der nærmest måtte gå op. Falsterbo skuffede ikke og de forventningsfulde birdere fik valuta for pengene. Falsterbo var Falsterbo, når Falsterbo er bedst. Kejserørn på trækforsøg, to udtrækkende Store Skrigeørne og to udtrækkende Kongeørne for ikke at nævne en god stak Havørne. Stevnsbirderne blev sandelig heller ikke snydt - dog vendte Kejserørnen, og gik retur.
Ville festen nu flytte til Langeland. Der ventede en svær kabale. Når fuglene rammer Stevns kan de spredes for alle vinde. Den naturlige tragt i Falsterbo er væk, og der er mange mulige trækruter til Tyskland. Det tager en ørn i aktiv flugt ca. 40 min at komme fra Falsterbo til Stevns. Samtidig er man som oftest advaret om, at en ørn er på vej. Men, hvor lang tid tager det en ørn, at komme fra Stevns til Langeland? Mindst tre timer og nok mere, hvis den følger nedenstående rute.
Et gæt på en mulig rute for ørnene fra Stevns til Langeland. Ruten er 135 km lang.
Andendagsgilde på Langeland
Den første Store Skrigeørn trak ind på Stevns kl. 12.00 - der var altså en chance for, at den kunne nå Langeland samme dag. Mens endnu en Stor Skrigeørn og to Kongeørne umuligt kunne nå Langeland før det blev mørkt. Samme dag blev en Kongeørn meldt fra Gedser, en fra Hyllekrog og en fra Vestskoven ved København. Tidspunkterne for observationerne sandsynliggjorde, at der var fem Kongeørne og måske mindst en Stor Skrigeørn øst for Langeland. Det kunne jo blive et urealistisk godt andendagsgilde - nærmest en Langelandsfestival.
Lørdag morgen stod undertegnede klar på Bukkemose Strand. Vinden var VNV - der var måske lidt rigeligt af den. Hvad der var værre var, at der trak en del regnbyger fra vest mod øst. Ikke lige umiddelbart ørnevejr. Min teori var, at fredagsørnene var nået til Lolland og i stedet for Hyllekrog ville de gå op mod vinden og krydse over Langelandsbæltet fra Albuen til Bukkemose. Frem til kl. 13.00, så jeg absolut intet. Alt tydede på, at kabalen ikke gik op.
Kl. 13.00 besluttede jeg at rykke telpælene op. Vejret var blevet bedre, og der var begyndt at dukke lidt rovfugle op. De trak imidlertid NV for min observationspost og tilsyneladende i en sydvestlig retning. Jeg bevægede mig mod nord med talrige stop for at finde stedet, hvor de trak ind fra Lolland.
Rød Glente indtrækkende i selskab med Alliker på Langeland. 20. oktober 2018. Foto: Esben Eriksen
Jeg vurderede, at Hjortholm kunne være et forsøg værd. Straks jeg trådte ud af bilen, trak lidt våger og en glente ind over mig. Jeg spejdede mod Lolland, men der var tilsyneladende ikke flere fugle på vej ind. Var det længere mod nord? Jeg afsøgte igen mod NV ,og igen fandt jeg våger. Nu kom cirka 50 våger glidende mod SV. De måtte trække ind ved Påø.
Jeg panorerede endnu en gang, og pludselig var den der. En flot ung Kongeørn kredsede lavt over skoven sammenmed en Musvåge - Kongeørnen var nok nord for skoven for den var på nogen afstand, men kunne let bestemmes i håndkikkert og nydes i teleskop. Den tog højde samtidig med, at den blev trykket mod øst af vinden Derpå gled den mod SV i samme retning som vågerne. Jeg håbede, at den ville give sig til at kredse igen, så vinden ville bringe den ud til mig, men jeg mistede fuglen. Måske var det fuglen øverst i artiklen? Billedet er taget dagen før på Falsterbo.
Find ikke hits ved Hjortholm
Telenorkunder skal afholde sig fra at finde sjældne fugle på kysten ved Hjortholm. Der var absolut intet signal. Jeg kunne hverken ringe, melde ud på Birdalarm eller anvende Zello. Jeg sprang ind i bilen for at finde Kongeørnen og ikke mindst et signal. Jeg fandt kun det sidste, og fik alarmeret min bror, der efterfølgende meldte ud på Zello.
Fuglen blev desværre ikke set af andre, jeg vil tro, at den er trukket via Ristinge eller er gået til rast.
Hvornår går kabalen op?
Det korte svar er, at det gør den alt for sjældent. Hvis man skal genfinde en "Stevns-ørn", så kræver det først og fremmest en vindretning, der ligger mellem vest og nord så Musvågerne kan trække ørnene med. Man kan roligt blive hjemme og slå græs, til meldingerne kommer fra Stevns. I disse vindretninger skal man ikke sidde på sydspidsen. Jeg tror, at chancerne er bedst på Ristinge, hvis vinden ikke er alt for svag. Det var i al fald tydeligt, at Musvågerne den 20. oktober ville via Ristingehalvøen mod Ærø.
I svagere vinde, går fuglene meget højt og meget spredt. Dog stadig med en tendens til, at hovedparten af vågerne sikkert vil trække fra Lolland til Langeland på det smalleste sted. man kan dog have dage, hvor fuglene trækker ind fra syd til nord.
Den 20. oktober så jeg ingen indtrækkende rovfugle fra Lolland syd for den røde linje. Hovetrækket var koncentreret ved den blå linje - her trak fuglene nærmest vinkelret ind på øen. Bemærk den korteste vej fra Lolland til Langeland er fra Albuen til Påø (cirka 11 km). Fuglene gik herefter SV, når de nåede land, men ændrede kurs ved Tryggelev By og trak igen NV.
Fra udtræk til indtræk
Traditionelt så kigger man på Langeland på udtræk fra enten sydspidsen eller Ristinge, men måske skal man have blik for indtrækspotentialet? Det er min erfaring, at man relativt let kan følge med i trækket, når man sidder og kigger ud over Langelandsbæltet mod Lolland. Ligesom fuglene altid taber noget højde over vandet. Derved bliver de lettere at finde. Så snart fuglene kommer ind over land, så oplever jeg, at fuglene kan finde på at trække forskellige retninger. Som oftes kommer de dog vinkelret ind på kysten, for at gøre turen over vand så kort som muligt.
Er der meldt ørn, og er vinden rigtig, så giv det et forsøg. Jeg fik tanken sidste år, og i mit tredje forsøg gav det en Kongeørn. Jeg har tidligere ved et tilfælde haft indtrækkende Lille Skrigeørn ved Illebølle.
Hold øje med vejrudsigten. Kejserørnen er stadig i Skåne, og der sidder stadig Kongeørn på Falster og måske også Lolland. Måske endnu en kongekabale kan lægges og gå op?
/Esben Eriksen