Forleden sendte Hans Rytter mig et par billeder af en Råge, der i den grad skiller sig ud fra Råger, som man ser dem flest. Næbbet er mærkeligt på flere planer: Overnæbbet krydser undernæbbet, der til gengæld ser ud til at være to-delt eller spaltet. Det kan næppe være den store fordel at fouragere med det udstyr - Råger kan godt lide at søge efter frø og orme på marker. Tilsyneladende har det ikke forhindret den i at klare sig.
Råge. Foto: Hans Rytter.
Jeg kom i tanker om, at Bent Staugård for år tilbage viste mig et billede af en Husskade med ”korsnæb”, som han havde set i sin have - den så ret sjov ud! Bent har sendt mig fotos af ”dyret”, der opholdt sig i hans have gennem længere tid. Billederne er fra februar 2010.
Husskade, Espe. Foto: Bent Staugaard.
Det er vist ikke så ualmindeligt at se fugle med deformt næb. Skovsøen i Odense havde i 2012 besøg af en ung Sølvmåge, der også havde et afvigende næb, her var det hovedsageligt overnæbbet, som det var galt med, det var en god centimeter for langt og noget krumt i spidsen.
Ung Sølvmåge, Skovsøen, februar 2012. Foto: Søren Gjaldbæk.
Lars Kirk faldt i foråret 2019 over denne Grågås, der heller ikke rent næbmæssigt matcher flertallet om end den næppe falder ind under kategorien ”korsnæb”. Køn er den ikke, men mon ikke den alligevel fandt sig en kæreste?
Grågås. Foto: Lars Kirk.
At man jævnligt kan støde på fugle, der ser mærkelige ud, blev vi mindet om den 7. oktober, hvor Diana Dencker lagde nedenstående foto på DOF Fyns facebookside. Hvad det er for en fugl skal jeg ikke kloge mig på, men den har i hvert fald givet anledning til diskussioner rundt omkring med mange forslag - se f.eks. kommentarerne til fotoet her. Det fremherskende synspunkt er, at det er en (meget) afvigende Solsort.
Mystery-bird - Tørresø, den 7. oktober. Foto: Diana Lund.
Tekst: Søren Gjaldbæk.