Af Søren Gjaldbæk
De seneste uger har jeg undersøgt vadefugletrækket ved Flyvesandet, og i den anledning var jeg deroppe onsdag den 11. august. Vinden var ikke-eksisterende, det samme gjaldt trækket. Jeg bestemte mig for at tjekke vadefladen ved Næråstranden fra ”ternereservatet” som er den vestligste pynt ved Flyvesandet. Engang ynglede der terner der - der er vist nok planer om at få lavet området til et reservat for terner med beskyttelse i yngletiden. Vi håber, at det bliver til noget.
”Lille” præstekrave - Flyvesandet. Foto: Søren Gjaldbæk.
Jeg gik derud langs kysten og blev pludselig opmærksom på en Stor Præstekrave, som ”spillede syg”: Den kravlede langs stranden med spredt hale og den ene vinge hængende. Den afledningsadfærd kan man se, når den har nyklækkede unger, som ikke kan flyve i sikkerhed.
Stor Præstekrave, der prøver at aflede opmærksomheden fra dens unge. Foto: Søren Gjaldbæk.
Jeg mente dog, at vi var godt over den periode, hvor det skulle være tilfældet, men kort efter løb en dununge ud foran mig - den havde ikke en fjer på kroppen, og det kan ikke være længe siden, at den lå i ægget. Den anden forældrefugl kaldte advarende. Jeg gik i en bue udenom den lille familie, så de kunne få fred og ro med deres sysler.
Den har ikke været ude af ægget i lang tid! Foto: Søren Gjaldbæk.
Jeg skulle mene, at det er ret sjældent, at se nyklækkede præstekraver her midt i august. Dette bakkes op af fuglekalenderen til atlasundersøgelserne 2014-2017, hvor man kan se, at
”Ynglesæson: Fra april høres spillende hanner og ses varslende par, herefter kan tydelig afledningsadfærd (spillende ”syg”) observeres i maj-juni. I midten af maj klækkes æggene og unger forekommer”.
En af forældrefuglene. Foto: Søren Gjaldbæk.
Kurt Due Johansen fortæller, at han flere gange har set sene kuld af Stor Præstekrave ved Flyvesandet - måske første forsøg er slået fejl.