Den 1. maj skulle fejres - jeg kunne ikke med den vejrudsigt, som metrologerne var endt på, finde på andet end at tjekke vadefugle og ænder i de nordfynske huller. Ølund og Firtalsstranden var hurtigt overset - Sortklire, Mudderklire 4 og Brushane 22 var highlights inden for vaderbranchen - Atlingand 3 og Spidsand 21 det bedste fra andefronten.
Nordisk Lappedykker med Sorthalset ditto.
Vejret var egentligt mest til havobs, så jeg tog et kort holdt ved Flyvesandet for ar se, om der kunne bydes på en ”majsule” - det kunne der, en flot gammel fugl, men jeg tog hurtigt videre til Gyldensteen. Ved tårnet i Vester Egense plantage var der Tinksmed - 25 - ikke så mange som i Sortemosen - men ”lidt” har vel også ret.
Sorthalsede Lappedykkere med en afviger - Gyldensteen Engsø.
Den oversvømmede eng nord for gården plejer at være rigtig god til vadefugle om foråret, men den var tør som en kiks, hvilket gav mig god tid til at tjekke den vestlige del af engsøen - oven i købet gav diget læ for vinden. Der lå lidt Sorthalsede Lappedykkere spredt i søen, men ud for øen i det nordvestlige hjørne lå en ”klump” sorthalsede - 20 i alt. De lå alle og sov med hovedet gemt væk - måske lullet i søvn af bølgerne.
Nordisk Lappedykker, der holder siesta.
En af dem fangede min opmærksomhed - de gule fjer på hovedet virkede noget kraftige, og da brystet til overflod var rødligt og ikke sort, var sagen klar - en Nordisk lappedykker i sommerdragt - nu skulle jeg bare vente på at den vågnede. Det tog godt nok laaang tid, Hættemåge fløj tæt på den, hvilket fik den til at strække hals og dykke.
Nordisk Lappedykker.
Den kom selvfølgelig op længere væk fra undertegnede og lagde sig straks til at sove igen. Ud af en lille times tid svømmede den vel kun rundt, så man kunne se hovedet et par minutter - desværre også langt væk i forhold til mit fotogrej. Mon ikke der bliver rettet op på fotokvaliteten de næste par dage?
Tekst og foto: Søren Gjaldbæk.