I det sene efterår blev der etableret 2 nye fugletårne i Sybergland ved Kerteminde. (Placering og betegnelser anvendt i det følgende ses på kortet til højre/red).
Det første er hurtigt overstået. Ved en lille granlund 500 meter nord for parkeringspladsen kan man kigge på de helt lokale fugle og finde lidt læ.
Det første tårn, (set fra det andet). Foto: Søren Gjaldbæk.
Skal man se fugle for alvor, bør man lægge en anden strategi:
Først går man til venstre forbi "aktivitetssøen" og bygningen "læringsmiljøet". Efter få minutters gang, kommer man til en lille pontonbro og netop der hvor den ender, er det tid til research!
Pontonbroen, hvorfra man kan se, hvor der er fugle. Foto: Mogens Ribo Petersen.
Er man andenørd, bliver man sjældent skuffet. På det dybe vand lige frem og til venstre boltrer dykænderne sig mens svømmeænderne enten er helt inde ved kysten eller i vigen til højre.
Under min Novana tælling den 17. januar 2021 lå der 2800 ænder her, og det vil da være mærkeligt, hvis man ikke kan finde en sjov andeart!
Pibesvaner ud for det nye fugletårn, 28. november 2020. Foto: Mogens Ribo Petersen.
Kigger man helt over på den anden side af vandet, ser man det fugletårn, som jeg spår vil kaste mange gode fugleoplevelser af sig. Helt symbolsk landede 10 Pibesvaner lige foran tårnet på min første tur der ud og blev med lidt god vilje første art for tårnet.
Spørgsmålet er så, om det er turen værd at gå der ud?
Med et teleskop er den sag hurtigt afklaret. Er vandstanden som nu meget høj, vil der være dage, hvor man ikke ser det store. Det vil være tydeligt fra pontonbroen om der er liv der ude...
Det andet fugletårn - man skal gå et stykke, men det er her, der vil være flest fugle. Det vil sandsynligvis være et supersted til vadefugle i juli, august og september. Foto: Mogens Ribo Petersen.
Til gengæld tror jeg at det bliver Nordøstfyns hotspot for nogle af de arter der foretrækker ferskvandsvadeflader. Indtil Sybergland blev dannet, var Kerteminde kommune helt uden den slags lokaliteter. Når man lægger 70 hektar sø med vadeflader og tilstødende enge lige på trækruten op mod Hindsholm, burde der ske ting og sager.
Så snart vandet trækker sig lidt tilbage hen over foråret, opstår der store vadeflader lige ud for tårnet. Dette tårn er i øvrigt givet af Aage V. Jensens fonde og er designet, så det i grove træk minder om det funktionelle Østerild tårn ved Vejlerne.
Man kan få selskab på vej ud til det andet tårn. Foto: Mogens Ribo Petersen.
Fornemmer du, at det myldrer med liv på den anden side, er der (bogstaveligt talt) ingen vej udenom. Du må forberede dig på en halv time lang vandretur for at nå der ud. Undervejs ser du først 2 fugleøer i vigen til højre for pontonbroen. De blev lavet for sent sidste forår og skal først i år vise deres værd.
Herefter følger en strækning med søen på venstre side og Taarup Enge på højre side. Det var netop her, at man sidste år kunne finde Stylteløbere i parring. Mere almindelige arter er Brushøns og Tinksmede - i træktiden selvfølgelig. Slipper vi for tørke, skulle der gerne være mindst 8 par Viber her.
Et af højdepunkterne i maj - to Stylteløbere. Foto: Søren Gjaldbæk.
Fremme i tårnet oplever du perfekt medlys, hvis du kommer fra midt på eftermiddagen. Til venstre ligger den mest uforstyrrede fugleø, som gerne skulle indtages af Fjordterner mv. om få måneder.
Foran ligger fersk eng og vadeflader. Jeg har lavet en video af noget tvivlsom kvalitet. Men den viser, hvad jeg en lidt for mørk efterårsdag så gennem mit teleskop med mobiltelefon som kamera. Fugle overalt!
Video optaget af Mogens Ribo Petersen.
Mængden af fugle i området drister mig til at sammenligne med 4-talsstranden.
Her var der frem til den 18. januar 2021 observeret 197 arter. I den sammenligning er Sybergland noget sølle med 133 arter.
MEN: Sybergland er jo nærmest en helt ny lokalitet!
Man kan hurtigt konkludere at der er næsten 15 gange så mange observationsdage/observationer i 4-talsstranden.
Kigger man på deciderede hits, er der også små tegn på, at Sybergland på sigt kan ånde dem i nakken der ude ved Otterup. Her i Kerteminde nøjes vi med 2 arter malet grønt i DOF Basen. 4-talsstranden napper 4 SU arter og 13 af de grønne sjældne.
Overmagten fra 4-talsstranden er umiddelbart stor, men opgaven er måske alligevel ikke så vanskelig set med en Sybergbirders øjne?
Nuvel - det kræver måske en del tålmodighed at få Lille Kjove i bogen i Sybergland, og Flodsanger bliver måske også lidt tung at få der...
Men resten?
Samtlige af de 15 andre arter kunne lige så godt indtage deres fast- eller slowfood i Sybergland. Ferskvand, mudderflader, fersk eng, fugleøer. Præcis det samme som er gældende i 4-talsstranden.
Lad os lige kigge på tallene igen: Der er set 64 arter færre i Sybergland. Til gengæld er antallet af observationsdage/observationer helt skævt mellem de 2 lokaliteter.
Et andet af årets højdepunkter, Hvidvinget Terne, en af elleve, den 9. maj. Foto: Søren Gjaldbæk.
I løbet af få år, håber jeg at Sybergland vil vise sig som en lige så stor lokalitet som 4-talsstranden.
Det er en oplagt lokalitet at besøge på vej hjem fra Fynshovedområdet.
PS: Fugletårnet kan også nås fra Over Kærby. Ruten går så ned langs golfbanen langs en stejl sti. Der er lige langt, men hvis du vil have det hele med, er den anden rute bedre. Kan du lide at gå langt, kan man tage en rundtur hele vejen rundt på kanten af Golfbanen. Så er turen 8.4 km.
God tur!
Mogens Ribo Petersen