Af Freya G. Mørup-Petersen
Sølvhejren er en af de fugle, der er i solid fremgang i Danmark, og det er ingen undtagelse på Langeland. For bare ti år siden var det et scoop, når der dukkede en Sølvhejre op i kikkertfeltet i den langelandske natur. Siden da er den blevet meget mere almindelig. Især Tryggelev Nor har været et sted, hvor der næsten har været garanti for Sølvhejre, og i denne sensommer har der været talt helt op til 17 fugle i naturreservatet. Det gør dog ikke den hvide hejre mindre populær, og den bliver nydt og fotograferet af mange hver dag.
Men der er en ting, som flere måske har undret sig over. Hvor flyver hejrerne hen, når det bliver mørkt? Selvom de ses hele dagen med vand til knæene, overnatter de gerne i flokke i store træer. Spørgsmålet er bare, hvor de kunne finde på at overnatte. Det har Henrik Mørup-Petersen og jeg nu fundet et meget sandsynligt svar på.
Sølvhejre på overnatningsplads. Foto: Freya Mørup-Petersen.
Henrik og jeg var oppe i klitten på vores sommerhusgrund for at se solnedgangen, da jeg ud af øjenkrogen så en stor, hvid fugl gå ned ved Piledybet. Henrik forklarer, at Nis Rattenborg har set Sølvhejrer flyve i retning af Piledybet ved solnedgang, og derfor kunne Piledybet være en mulig overnatningsplads.
Jeg og Henrik kigger kort på hinanden og beslutter os for at efterforske sagen. Vi går over på engen foran Piledybet og har lige sat os, da to Sølvhejrer kommer flyvende og sætter sig i nogle store fyrtræer. Så kommer nogle flere og sådan fortsætter det til det er ved at være mørkt. Vi tæller tolv hejrer og beslutter os for at forsøge igen næste aften ved solnedgang. Det gang tæller vi tretten fugle, der går ned i træerne i den smukkeste aftensol.
Sølvhejre i aftenrøden - på vej til overnatning. Foto: Freya Mørup-Petersen.
Hvor længe den smukke hejre har brugt Piledybet som overnatningsplads, kan jeg ikke sige med sikkerhed, da der hele foråret har været påfaldende få Sølvhejrer på Sydlangeland. Men der er med sandsynlighed tale om mere end en måned, da Rattenborg fortalte Henrik om muligheden for nogle uger siden.
Skoven, som Sølvhejrerne overnatter i, er på privat grund, og man bør derfor – og af hensyn til Sølvhejrerne – ikke gå derind. Til gengæld kan de nydes på nært hold fra engen foran Piledybet omkring solnedgang.