Af Lilly Sørensen og Niels Bomholt Jensen
Hvor skal vi gå hen spurgte Niels. Tænke – tænke – hvad med en tur til Sibirien? Vi havde et par dage forinden kigget på, hvor Rødrygget Tornskade var set i år. Og kortet viste at området ved Svanninge Bakker var godt. Sibirien er forlængelsen af Svanninge Bakker mod øst, og vi havde før haft tornskaden med unger i Fiskerup Skov, som er en del af Sibirien.
Rødrygget Tornskade, en gammel han. Foto: Kristina Banke Svendsen.
Et kvarter efter havde vi set den første tornskade og det sted, hvor vi sidste år havde et par med unger – her talte vi nu 7, hvilket var to par med unger. Så fik vi ”blod på tanden” og tænkte, hvad der ellers kunne være af mulige lokaliteter i Fiskerup Skov. Der var flere emner, og hurtigt efter kunne vi notere 4 mere. Så mødte vi en anden jæger – det var Martin, og han var på svampejagt – efter en god snak med ham, gik vi videre, og inden frokost var vi oppe på 29 Rødrygget Tornskader. Det var da noget og mere, end vi havde regnet med.
Rødrygget Tornskade. Ungfugl. Foto: Kristina Banke Svendsen.
Hjemme igen fik vi studeret kortet over Fiskerup Skov grundigt og fandt yderligere et par lokaliteter, som også kunne besøges. Så afsted igen – ved P-pladsen mødte vi andre jægere, først Martin som nu havde spandene fyldt med svampe og var på vej hjem til Ulbølle, derefter mødte vi Kristina og hendes mand. De var begge på fotojagt efter Rødrygget Tornskade. De var ved en brændestak ved P-pladsen og det gav yderligere 5 stk. til vores tælling. Videre ind i skoven, og sidst på eftermiddagen var vi oppe på 38 (9 par med unger), hvilket DOF Bbasen fortalte os, er det højeste antal indtastet her på Fyn.
Ole Goldschmidt har i 2019 haft 29 i Tryggelev & Salme Nor. I 2022 har han noteret 31 samme sted.
Herudover så vi Rød Glente, 4 Havørne, to Duehøge og 7 Grå Fluesnappere (2 par med unger) og en masse andet.
Tornskaden kan findes i større lysninger i skoven, hvor der er lidt buske og urter, og også i unge juletræsbevoksninger. Gerne i lidt tørre områder.