Af Esben Eriksen og Søren Gjaldbæk
Midsommeren er over os og fuglenes sangaktiviteten er i frit fald. Endnu synger Solsortene morgen og aften, men snart er det kun ganske få arter der bliver ved heriblandt Gransanger, Gulspurv og Gulbug. Rovfuglene er ved at have deres unger på vingerne, og sætter man sig udenfor skovene vil man kunne have glæde af store unger, der flyvetræner.
Rødhovedet Tornskade, 1.-4. juli 2014, Østerø Sø. En af de sidste mange års bedste fynske julifugle. Foto: Ole Bo Olsen.
Vadefugletrækket er så småt igang og er man til at rastende vadefugle i mængder, så er det den kølige, blæsende og bygetunge sommer man ønsker sig. Regn og regnbyger får fuglene ned. Længere hen på sommeren gælder det samme for ternetrækket. Kigger vi på de sidste 10 år indenfor DOF Fyns område har der været Hvidbrystet Præstekrave, Pomeransfugl, Kærløber, Stribet Ryle, Damklire, Stylteløber og Odinshane som gevinster til dem, der tjekkede vadefugle. En dag dukker der noget endnu bedre op. Også ænderne kan være værd at kigge igennem, måske der dukker en Rødhovedet And op eller en Amerikansk Skarveand?
Får vi egenligt blæsevejr med noget der nærmere sig kuling, så kunne det være en idé at kaste blikke udover havet for at se på vadefugletræk og måske spredte havfugle, en Almindelig Skråpe eller en Kjove kunne godt dukke op på nordkysten.
Sort Ibis. Den dukkede op den 16. juli 2014 ved Ølundgård og var i området frem til den 24. august. En meget populær fugl. Foto: Erik Thomsen.
Småfugletrækket startende med rørskovssangere begynder i slutningen af juli. Det vil Keldsnor Fuglestation formentlig kunne berette om sidst i juli. På vandfladerne fylder Grågæs, Blishøns, Lappedykkere og Gråænder med deres store unger. I rørkanten sniger Vandrikse sig rundt og måske en Plettet Rørvagtel? Det er også i vådområderne at man skal kigge efter Silkehejre. Det er et klassisk sommerindslag.
Damklire, Firtalsstranden, 26.-30. juli 2016. Foto: Ole Bo Olsen.
Bliver vejret mere højtrykspræget, så kan man prøve lykken på Langeland, hvor der måske vil komme enkelte Hvide Storke forbi på sommerudflugt. Sort Glente er også en mulighed. I det hele taget er det godt at kigge fuglene godt igennem for spændende fugle. Juli har blandt andet givet Sort Stork, Gåsegrib, Hvidskægget terne og Biæder på Langeland. Tjek stæreflokke for Rosenstær, vibeflokke for Steppevibe etc. Juli måned har budt på mange uforudseelige ting gennem tiden, f.eks. Rødhovedet Tornskade ved Østerø Sø og Sort Ibis i Ølundområdet. Spændende fugle kan også findes om natten, og er man på natlyt efter Vagtler, Engsnarre og Plettet Rørvagtel, så har man øget chancerne for, at det bliver en selv, der finder Fyns første Dværgrørvagtel. Det er med at komme i felten - de fleste sjældne fugle bliver fundet af folk, der har forladt hjemmet, og - hvis ikke det har været nævnt før - juli har altid noget godt i posen.