Rågerne i Svendborg, halvering over 15 år. Opdatering 2024

Af Niels Andersen

Systematiske optællinger i Svendborgs Rågekolonier fra 2004 viser, at bestanden er halveret siden 2009, hvor den toppede med 1512 par. I 2024 er der 734 par. Da antallet af kolonier er uændret 20, er antallet af reder i kolonierne faldet. Her ses et gennemsnitligt fald på 37 % og flere store kolonier står nu tomme. Trods nedgangen i bestanden er afskydningstallet ikke fulgt med ned. Det er ikke bæredygtig regulering.

Jeg har nu fulgt de svendborgensiske Rågekolonier gennem mere end 20 år. Det var dengang Svendborg Kommune dækkede 173 km2. Senere blev Gudme og Egebjerg kommuner ved kommunalreformen i 2007 opslugt i storkommunen Svendborg, som i dag dækker et areal på 415 km2. For sammenligningens skyld har jeg har fortsat optællingen indenfor de gamle kommunegrænser. Måske også lidt af mageligheds grunde, da jeg foretager mine optællingsture på cykel, så at dække 173 km2 er såmænd nok. Alligevel tager det lang tid, for mens der var 20 kolonier i 2004, så sker der hele tiden en udvikling: Mange kolonier er enten flyttet, blevet opgivet eller er nyetablerede, så selvom der i 2024 reelt er beboet det samme antal, har der i alle de mellemliggende år været Rågebeboelse på ikke færre end 60 lokaliteter. De må alle besøges, da opgivne kolonier kan gendannes og genopstå efter en periode. På den måde farer jeg kommunen rundt på cykel fra slutningen af marts og en måneds tid frem. I år påbegyndte jeg mine optællinger i kolonierne allerede den 17. marts. Da var Rågerne meget aktive i kolonierne, og for første gang blev jeg færdig på min rundtur i kommunen allerede før april, dog blev enkelte kolonier eftertjekket i april. Den tidlige aktivitet kan være et tegn på, at yngleperioden er fremrykket. Måske begynder Rågerne nu tidligere på grund af klimaændringer.

240802rageet

Her er en Råge godt i gang med at hævde territorium i nærheden af reden. Bøgeknopperne er endnu ikke bristet. Foto: Erik Thomsen.

Sådan starter Niels Andersens årlige rapport om Svendborgs råger. Man finder hele rapporten her.