I den første weekend i januar er det blevet en tradition at tælle de europæiske Røde Glenter.
Grunden til, at man har valgt en vintertælling, har noget at gøre med artens forkærlighed for at overnatte sammen i større eller mindre flokke. Hvis man kan finde overnatningspladserne, er det ret let og rimeligt præcist at opgøre bestanden. De største overnatningspladser i Sydfrankrig og Spanien huser over 1000 glenter, så mange kan vi jo slet ikke mønstre herhjemme, men mindre kan også gøre det.
Rød Glente Arkivfoto: Leif Sørensen
Læs også : Vintertælling ved sengetid: Grøn vinter giver rekord af røde glenter
I weekenden har en lang række fuglekiggere rundtomkring i landet besøgt de kendte overnatningspladser og optalt glenterne, når de kom i til overnatning.
Her på Fyn drejer det sig om en skov ved Trunderup og Møsteskov/Hanneslund syd for Håstrup. Desuden så Søren Bøgelund 4 glenter ved Longelse Bondegårdsskov på Langeland, så der er nok også en overnatningsplads i det område.
Vejret var ganske fint lørdag og der blev talt 32 glenter ved Trunderup, 20 ved Møsteskov/Hanneslund og som nævnt 4 på Langeland. Søndagen var til gengæld diset og regnfuld, og da jeg besøgte Trunderup, var jeg ikke i stand til at se skoven fra vejen pga dis!
Det samlede antal fynske Røde Glenter kan derfor opgøres til 56, hvilket er det hidtil bedste resultat for en vintertælling. Det kan dog bemærkes, at der faktisk var set 50 glenter ved Trunderup ved juletid, så i virkeligheden overvintrer der nok omkring 70 fugle på Fyn.
Det samlede resultat er, som det kan ses til højre, på hele 432 Røde Glenter, hvilket er ny dansk rekord, da den tidligere fra 2018 var på 371. Største overnatningsplads var igen i år Skandinavisk Dyrepark på Djursland med 113 glenter.
Som et kuriosum kan nævnes at der i år optrådte Sort Glente to steder i landet, nemlig ved Trunderup, samt Kyse ved Næstved. Det er noget ret nyt, at de overvintrer i Danmark, men med de igangværende klimaændringer kan man godt forestille sig, at det bliver mere almindeligt i fremtiden. Det er også forventeligt, at den Sorte Glente vil begynde at yngle herhjemme inden for en overskuelig fremtid.
Tekst: Per Rasmussen