Af Søren Gjaldbæk
Tidligere var Rødhalset Gås ekstremt sjælden på Fyn, og den var SU-art frem til 1999. De senere år er den blevet mere almindelig, men det er stadig en art, der pynter i såvel landskab som notesbog. Af vores i alt 25 fund er de 20 efter 2011, de fleste drejer sig om en enkelt fugl. Undtagelserne er 3 på Vigelsø den 9. april 2001, 3 i Bøjden Nor den 30. april 2016 og 2 Vitsø den 6. maj 2017. Kun to fugle er set på træk, en den 18. oktober 1996 ved Dovns Klint - den skulle og blev godkendt af SU - og en den 8. maj 2012 Enebærodde.
Rødhalset Gås, Stjovl. Foto: Erik Thomsen.
I 13 af vores 25 fund holdt fuglen til på samme lokalitet i flere dage, så mange har haft lejlighed til at se den flotte fugl. I foråret 2020 var der eksempelvis en fugl på Sydlangeland, som man kunne se i to en halv måned. På trods af dens farvestrålende udseende kan den godt være vanskelig at finde i den gåseflok, som den følges med, så det kan godt betale sig at tjekke gåseflokkene nogle gange.. Det er for det meste Bramgæs, men vi har også haft fugle, der fulgtes med Blisgæs. Den yngler på arktisk tundra og overvintrer ved Sortehavet i Rumænien og Bulgarien.
Rødhalset Gås, Stjovl. Foto: Erik Thomsen.
I år havde vi to forårsfund - en fugl ved Jersore fra den 22. februar til den 4. marts og en på Helnæs fra den 24. til den 26. februar. I tirsdags, den 25. oktober var Lars Kirk forbi Stjovl på det sydlige Tåsinge og var her heldig at finde en Rødhalset Gås, som fulgtes med 500 Bramgæs. Som altid et populært fund, og gåsen blev set på stedet frem til den 27. oktober.
Rødhalset Gås, Stjovl. Foto: Erik Thomsen.
Vi får se, hvor længe vi får glæde af den, den er i skrivende stund - 28. oktober - endnu ikke meldt, men den kan sagtens være der. Bramgæssene, som den følges med, kan selvfølgelig trække videre mod vadehavet, men så længe der ikke kommer sne eller hård frost, hvilket ikke er et tema lige nu, så kan de lige så godt vælge at fouragere på Tåsingekanten, på Siø eller på Langeland.