Når man har kigget på forårstræk i så mange år og så mange gange som undertegnede, så ved man, at en kold nat ikke er ret godt for trækket. På trods af dette bliver jeg altid grebet af en uimodståelig trang til at kontrollere, om det stadig er sandt. Derfor kørte jeg tirsdag morgen den 12. februar til Horseklint, der i vestlige vinde er et af Nordfyns bud på et godt træksted - Flyvesandet er et andet. Nattefrosten var akkurat væk - termometeret viste nul grader.
Grågås med Sangsvaner.
I fjorden ved Vestermaden lå stadig et par hundrede Sangsvaner, der endnu ikke var stået op. Jeg drømte om at se dem ved Horseklint senere, det skete dog ikke. Der trak blot to sammen med en Grågås, der åbenbart ikke havde gjort sig artsmæssige overvejelser.
Jeg parkerede ved sømærket, og gik ud ad Sandvejen gennem sommerhusområdet. Mejserne sang og et Lille Korsnæb trak nordover - dem er der ikke mange af i år, der er tilsyneladende flere store!
Jeg slog mig ned ved obsposten umiddelbart nord for det sidste sommerhus, klokken var blevet otte. Der gik ikke lang tid før en lille flok Grønsisken trak ud langs tangen ledsaget af en enkelt Sanglærke. Lærkerne kom i en jævn strøm hele obsperioden - ikke mange, men ok. Småfuglene var domineret af disse arter sammen med Grønirisk og Gråsisken. Man kunne nemt følge med - det er tidligt på året!
Skarv.
Skarverne er ved at komme i yngledragt med hvid lårplet og lys nakke. De krydsede jævnligt hen over tangen ind i Fællesstranden.
I starten forsøgte Ringduerne sig - en del fortrød og kom retur, men godt hundrede kom ikke tilbage, de hev en enkelt Huldue med sig.
Huldue.
Efter et par timer fik jeg selskab af en flok Blåmejser, der slog sig ned i busken ved obsposten. De skulle lige tjekke forholdene og forsøgte også halvhjertet at trække ud, men opgav efter et kvarterstid og søgte tilbage til foderbrættene i sommerhusområdet.
Blåmejser på trækforsøg.
Dagens højdepunkt fulgtes med et par Grønirisk. Den var lidt mindre med et nasalt kald, som blev blandet med lidt sang - en Tornirisk, det er godt nok tidligt for den art.
Jeg blev jævnligt forstyrret af halvandet hundrede Alliker, der nu og da gjorde trækforsøg - dem kommer jeg til at hilse på mange gange gennem foråret, de er meget utilbøjelige til at trække, men forsøger gerne. Når man endelig tænker om en flok, at nu trækker de da, så slår de forreste fugle op i banen, vender om og trækker resten med sig.
Allike, en af halvandet hundrede på trækforsøg.
Efter to en halv time gik jeg tilbage. På vejen stødte jeg på en fin Træløber - den er på Fyn knap så almindelig som den korttåede.
Alt i alt en godkendt ”træktur” og som altid hyggeligt at stå på klinten. Forårstrækket er i hvert fald så småt i gang! Hvis DMI er i nærheden af at have styr på vejrudsigten - tocifrede temperaturer og encifrede vindhastigheder, må man kunne se frem til gode muligheder for dels flere arter og dels større træktal, hvis man forvilder sig ud på en nordvendt kyst - der vil med garanti komme en lærkedag med flere hundrede!
Træløber.
Tekst og foto: Søren Gjaldbæk.