Af Søren Gjaldbæk
Syv folk fra DOF Fyn, herunder DOF Fyns formand Henrik Kalckar og undertegnede, stod ved middagstid i dag mandag den 17. februar ved ishuset på Stige Ø med teleskoper, kameraer og kikkerter. ”Er der en sjælden fugl herude”, spurgte en forbipasserende, da han så al optikken. Nej, vi var der fordi Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, var i Odense, inviteret af Odense Kommune for at diskutere den grønne omstilling, og han havde i den forbindelse ytret ønske om også at mødes med folk fra DOF.
Henrik Kalckar fortæller Jeppe Bruus om fjorden. Foto: Søren Gjaldbæk.
Klokken 12.25 kom kortegen af biler, blandt andet ministerbilen. Der var nogle kamerahold, folk fra kommunen, klima- og miljørådmand Tim Vermund, folk fra SGAV (styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø), formanden for Danmarks Naturfredningsforening afdeling Odense Kjeld Sandby, direktør for Vandcenter Syd Mads Leth og flere andre. Vi var i godt selskab.
Heidi Kastrup fortæller om Geels Å projektet. Foto: Søren Gjaldbæk.
Vi begav os i samlet flok, velsagtens en 30-40 stykker, op mod toppen af Stige Ø. Odense Fjord præsenterede sig fra sin allerflotteste side med klart vejr, solskin og ikke meget vind. Ministeren skulle orienteres om Odense kommunes genopretningsprojekt ved Geels Å, som vi kunne se over mod. En repræsentant fra kommunen, Heidi Kastrup, fortalte om projektet, som gerne skulle resultere i formindskelse af kvælstofudledning til fjorden og bidrage til bedre artsdiversitet. En repræsentant fra SGAV supplerede med, hvordan man i praksis håndterer opkøb af jord og eventuelt finder erstatningsjord til berørte lodsejere.
Henrik Kalckar overrækker bogen Kystfuglene omkring Fyn og Odense Fjordbogen til ministeren. Foto: Søren Gjaldbæk.
Herefter fik Henrik Kalckar ordet. Han fremhævede nogle af DOF Fyns ønsker til de genoprettede områder, blandt andet afgræsning og jagtfriholdelse: ”De udtagne områder skal naturplejes med græsning og holdes jagtfrie, så biodiversiteten kan få plads, og folk kan få oplevelser! Uden afgræsning dør områderne i småbuske, og fuglenes flugtafstand er alt for stor i områder med jagt.” Henrik fik også lejlighed til at fortælle om vores arbejde med implementering af Den Grønne Trepart. ”Vi støtter inderligt op om Den Grønne Trepart. Vi sidder med i både Vandrådene, Vandoplandsgrupperne (tre af de fire på Fyn/red.) og baggrundsgrupperne, og vi ønsker dig alt muligt held og lykke med arbejdet”. Henrik inviterede også ministeren til Ørnens Dag søndag den 23. februar som et andet eksempel på foreningens aktivitet og overrakte ham to bøger: Kurt Due Johansens seneste rapport om Odense Fjord og Kystfuglene omkring Fyn fra Ø-undersøgelsen 2021-22, endnu et eksempel på de mange frivilliges arbejde for fuglesagen.
Efter et par interviews drog ministeren videre, måske til endnu et møde med folk involveret i Den Grønne Trepart.