Sølvhejren - denne flotte, hvide hejre - er en af de arter, som har spredt sig i den danske natur i nyere tid. For bare et par årtier siden var det bemærkelsesværdigt, at se og opleve en Sølvhejre herhjemme, men sådan er det heldigvis ikke i dag. Der observeres flokke af Sølvhejrer forskellige steder i landet, med et foreløbigt maksimum på hele 48 fugle i august 2018 i Han Vejle, iflg. Dofbasen.
Ved at se på registreringerne i Dofbasen, kan man få et godt billede af, hvor hurtigt Sølvhejren har bredt sig i Damark. De efterfølgende kort viser, for de angivne år, hvor der er blevet observeret Sølvhejrer. Kortene viser således ikke antallet af registrerede Sølvhejrer de pågældende år, men kun observationsstederne. Hvert punkt kan dække over flere fugle observeret samtidig eller på forskellige tidspunkter af året.
1998
2008
2013
2018
Første sikre ynglefund af Sølvhejre i Danmark blev gjort i på Saltholm i Øresund i 2014. Sølvhejren yngler gerne i større eller mindre kolonier, og den første koloni af ynglende Sølvhejrer i Danmark blev fundet i Vejlerne i 2017.
Efterhånden som bestanden af Sølvhejrer stiger, vil man også kunne se større flokke af dem på de enkelte, egnede lokaliteter rundt i landet. Man kan derfor også illustrere udviklingen i forekomsten af Sølvhejrer i Danmark ved udelukkende at se på de observerede flokstørrelser. Figuren nedenfor viser for årene 1998 til 2018 de maksimale antal fugle observeret på en gang det pågældende år.
Se de sidste 10 dages observationer af Sølvhejre på Fyn registreret i Dofbasen.
/Tekst og foto: Steen Lauritsen
¤¤