Sort Ibis - et Bededagsferieprojekt?

Af Esben Eriksen

I denne uge er der set 4 Sorte Ibisser på Als, og Tyskland kan berette om invasionsagtig optræden. Derfor kunne et Bededagsferieprojekt være at tjekke engområder, vådområder mm for denne spændende fugl, der tidligere har vist sig på Fyn med fx en langtidsstationær fugl ved Ølundgaard. 

 274852510 4617817148323432 696955866741879886 n

Sort Ibis ved Ribe i april. Nu er der fire på Als. Hvem finder den på Fyn? Foto: Geert Mørk

Fredag og lørdag byder endnu på vind fra det vestlige hjørne, og varmen kommer først for alvor i næste uge. Et udemærket vejr til at trille rundt og lede efter vadefugle uden for meget varmeflimmer. Mange svaler vil nok samles på læsider af klinter, skove eller over søerne med chance for en Rødrygget Svale.  Hindsholm vil formentlig kunne præstere nogle pæne tal af trækkende Gule Vipstjerter, og måske kan der findes en Citronvipstjert. 

De sidste Bramgæs vil nok benytte sig af medvinden og stikke næbbet mod Sibirien, så en del flokke vil kunne ses fredag og lørdag, og Rødhalset Gås kan altid gemme sig i disse flokke.

Nataktive fugle bliver nok svære at høre, før vi når søndag. Søndag ser i det hele taget rigtig fin ud med skiftende svage vinde. Søndag inviterer derfor til at blive den mest artsrige. Rolige vindforhold vil lokke mange birdere ud og i kombination med at man både kan høre og se fuglene taler det for, at der vil blive registreret mange fuglearter denne dag. Det er lige tiden for en spillende Tredækker - her kunne Nordskov Enge måske være et bud ved solnedgangstid?

Igennem Bededagsferien vil der langsomt sive flere Nattergale, Gøge og Mursejlere til Fyn - holder vejrudsigten stik, så skal vi nok på den anden side af weekenden, før det store ryk kommer. Sydlig Nattergal er fundet flere gange i det fynske om foråret og kunne være en behagelig overraskelse. 

Hfugl

En fynsk Hærfugl fra Svendborg i 2014. Det kunne godt gentage sig. Foto: Esben Eriksen

Kystlokaliteter og de klassiske træklokaliteter som Hindsholm og Langeland er gode steder at rette sin opmærksomhed hen. men man skal ikke glemme vådområderne ved Odense Fjord, Gyldensteen og Bøjden Nor som oplagte steder for en god overraskelse - Bøjden har tidligere haft Amerikansk Hjejle og Langnæbbet Sneppeklire på besøg. 

I maj er det tid til alt og er en god måned for sjældenheder. Jeg har kigget 10 år tilbage og kigget på datointervallet 13.-15. maj, og her finder man observationer af arter som Savisanger, Aftenfalk, Hvidvingede Terne, Pirol, Lille Fluesnapper, Rødrygget Svale, Amerikansk Hjejle, Pomeransfugl, Lille Skrigeørn, Gulirisk og Hærfugl. Det bliver spændende, hvad er er tilføjet denne liste, når vi når mandag.

God obs.