Sorthovedet Måge

Af Søren Gjaldbæk

De seneste to år har Erik Thomsen sendt mig fotos af de Sorthovede Måger i grusgraven ved Birkum, og de fortjener at blive set af andre end undertegnede. Det er efter min mening en af vores smukkeste måger. Den var tidligere meget sjælden, men som det er tilfældet med en række andre arter, er den blevet mere almindelig. Det er dog stadig en fugl, man bliver glad for at finde. Fra 1990 til 2005 blev der typisk set 3-4 fugle om året. I 2006 steg tallet til 29 ikke mindst i kraft af en meget succesfuld lille koloni på Fiskholm, hvor der den 17. juni blev set 14 voksne og 9 dununger. De sorthovede forsvandt fra Fiskholm efter nogle år, men har ynglet/gjort yngleforsøg flere andre steder siden da. De kendteste lokaliteter var Vigelsø, Siø, Ølundområdet og i de senere år grusgraven ved Birkum. Der bliver typisk set omkring 20 individer om året rundt i DOF Fyns område.

140425shmahe7et

Sorthovedet Måge, Birkum sø. Hannen er på sin plads, den gamle yngleplads fra sidste år, hunnen er ikke ankommet endnu. Der er kampe mellem de nærmeste Hættemåger. Foto: Erik Thomsen

Er man fortrolig med Sorthovedet Måges lidt ”klagende kald”, opdager man let overflyvende fugle. Ellers kan man se dem på deres ynglepladser - oftest i Hættemågekolonier, hvor det selvsagt kan være en udfordring at pille dem ud. I grusgraven ved Birkum er der for tiden 3 Sorthovede Måger blandet op med omkring 2500 Hættemåger. Et tillægsproblem er, at ynglepladserne gror til, så det er svært at finde de enkelte måger, når de ligger på rederne i vegetationen. Lige nu er grusgraven ved Birkum ikke vokset til, og man kan relativt nemt se de sorthovede, hvis de ellers er hjemme.

140425shmage4et

Sorthovedet Måge. Foto: Erik Thomsen.

På grund af bevoksning kan det være svært at se, om der kommer unger ud af yngleforsøgene. I Birkum har der været gjort yngleforsøg hvert år siden 2012 på nær 2013. I 2018, 2020 og 2021 har der været set unger, de sidste år, ser det ud som om, de har gjort seriøse forsøg, men observatørerne har ikke kunnet se unger.

Den Sorthovede Måge yngler også på Sprogø, mon ikke nogle af de fugle vi ser kommer derfra?

Det er som nævnt nu, at der er bedst mulighed for at se De Sorthovede Måger, de har lagt an til at yngle, vi får se, om de får succes med forehavendet eller drager videre.