Tidlig Ringdrossel på Fyns Hoved

Af Søren Gjaldbæk

Mandag den 25. marts var jeg en tur på Horseklint - uden de store forventninger. Det var overskyet, sigten ikke alt for god og metrologerne havde lovet lidt småregn ind i mellem. Af samme grund ankom jeg først 7.20. Der dryssede lidt småfugle, et par Røde Glenter trak til Sjælland og en Sortstrubet Bynkefugl rastede i buskadset ud til Fællesstranden. To Sølvhejrer tak ind over Fællesstranden og 8 Splitterner trak ind til rast samme sted. De bedtse småfugle på træk var Bjergvipstjert 4 og Hedelærke.

260325ring1sg

Ringdrossel, mandag den 25. marts, Fyns Hoved. Foto: Søren Gjaldbæk.

Jeg var så småt ved at overveje at tage hjem, da jeg 9.38 fik en sms fra Niels Bomholt, som lød ”På toppen af fh en fin Ringdrossel”. Niels gik på Fyns Hoved og havde åbenbart kunnet se mig på Horseklint - der er heller ikke mere end to kilometer. ”Er den der endnu?”, spurgte jeg og fik det ikke videre forpligtende svar ”Måske”. Det var dog nok til, at jeg gik tilbage til bilen, der stod ved sømærket i Korshavn og kørte ud på hovedet.

260325ring3sg

Ringdroslen krydsede stien. Foto: Søren Gjaldbæk.

Nu kan Ringdrosler godt færdes skjult, så jeg var usædvanligt heldig. Den sad i toppen af et lille træ i den sydligste del af Fyns Hoved og kunne ses fra parkeringspladsen. Jeg gik ad stien ud mod den. Da jeg nærmede mig fløj den over stien og satte sig i toppen af krattet på venstre hånd - folk, som kender lokaliteten, har tit lusket småfugle i det krat, hvor der senere på foråret tit er et leben af sangere og fluesnappere. Den fik følgeskab af en Vindrossel og de fløj kort efter sammen mod øst, og jeg så dem ikke siden.

Jeg gik længere ud på hovedet for at takke Niels for min tidligste Ringdrossel nogensinde. Jeg ventede på ham ved søen, hvorde Gråstrubede Lappedykkere og Blishønsene altid slås om de bedste tuer til deres reder. Her lå der et par Atlingænder! Der sker meget på denne årstid - det gælder om at være ude så meget som muligt.

260325ringdiagram

De eneste fynske martsobservationer af Ringdrossel i DOF Basen var indtil denne mandag 31. marts 2018 Gulstav, 30. marts 2014 Fyns Hoved og 31. marts 1999 Hou Nordstrand 1999. Databasen fra ”den gamle fynweb”, som Hans og Martin Rytter udviklede i begyndelsen af dette årtusinde indeholder en Ringdrossel fra den 20. marts 2007 Vesteregn - adgang til basen får man via DOF Fyns hjemmeside under menuen Fyns Fugle til venstre på starsiden. Det klassiske værk ”Oversigt over fugle i Fyns Amt” (Niels Larsen, Tim Hesselbale Hansen, Jacob Sterup og Michael Mosebo Jensen) fra 1998 indeholder to martsbservationer fra den 18. og 21. marts, begge Horseklint.
Kigger vi på hele landet har der siden 1980 kun været 15 Ringdrosler, som er blevet set før den 25. marts. Landets tidligste er fra den 2. marts 2018 i Skagen.

Antallet af Ringdrosler i DOF Fyns område om foråret i perioden 2000-2024 var i følge DOF Basen 1210, 68% af disse blev set imellem den 16. og 30. april. Det er altså i sidste halvdel af april, at chancen for at se Ringdrossel er størst. Efter den 16. maj er det stort set slut, der er kun set én fugl på det tidspunkt, se diagrammet til højre.