Af Jens Peter Bech
Uge 43 blev vejrmæssigt en blandet landhandel med blå himmel, regn og tåge. Det forhindrede dog ikke fuglene i at lægge vejen forbi Fyn. Ugen gav blandet andet en mindre “invasion” af fugle, samt en ny art for Fyn.
Mandag
Rasmus Strack var muligvis på vej hjem fra efterårsferie, da han så en ung Kongeørn, der krydsede E45 nær Grønnemose. Det er årets tredje Kongeørn på Fyn, hvilket er over gennemsnittet. I Lillebælt ud for Søby på Ærø så Aske Keiser-Nielsen en Sortstrubet Lom. Aske så også en Dværgfalk ved Søby.. Der var Fiskeørn på to lokaliteter. En ved Broholm, og en ved Brændegård Sø, set af henholdsvis Peter Pelle Clausen og Gunnar Jørgensen.
Der blev set flere Fiskeørne i løbet af ugen. Denne fra Gudme. Foto: Allan Rønnow.
Et par Blå Kærhøge kunne mandagen også kaste af sig. En ved Sortemosen set af Leif Bisschop-Larsen og en ved Blanke Fed set af Michael Brunhøj Hansen. Michael så også en Sule. Der var ligeledes Sule ud for Skaboeshuse. Denne blev set af Kurt Kaack Hansen. Ved Vester Skerninge så Arne Bruun en Bjergvipstjert. Sølvhejrene har samlet sig ved Brændegaard Sø, hvor Gunnar Jørgensen så 27 af slagsen.
Blå Kærhøg, han, Everenden. Foto: Bjarne Hannibal Hansen.
Tirsdag
Søren Bøgelund både så og hørte en Pungmejse ved Gulstav Mose. Lars Kirk var også ved Gulstav, hvor han så en Stor Tornskade og en Blå Kærhøg. Flemming Johansen så to Blå Kærhøge ved Gulstav samt to ved Søgård Mose. Jørn Knudsen så lidt rovfugletræk ved Nyborg, hvor 103 Musvåger, og fire Røde Glenter trak ind, og fortsatte mod sydvest. Per Damgaard Poulsen havde også 100 Musvåger ved Faaborg.
Stor Tornskade er en smuk vintergæst, Helnæs Made. Foto: Flemming Agner Jørgensen.
Ved Møllemade havde Michael Brunhøj Hansen en vest-trækkende Bjerglærke og 10 Skægmejser. Kurt Kaack Hansen så en Lapværling ved Østerø Sø. Det var kun årets anden fugl på Fyn. Kurt så også en Sortstrubet Bynkefugl samme sted.
Det er ikke svært at se, hvordan Skægmejsen har fået sit navn, Bispeenge. Foto: Lars Rasmussen.
Onsdag
Der kom lidt mere gang i Musvåge-trækket ved Nyborg, hvor Henrik Mørup-Petersen noterede 1.205 indtrækkende Musvåger og en Fiskeørn. Michael Brunhøj Hansen noterede trækket af drosler og finker ved Blanke Fed. Det blev blandt andet til 945 Kvækerfinker, 27 Kernebidere, 28 Dompapper, 1.559 Vindrosler og 205 Grønsisken som trak mod vest.
Musvåger over Faldsled. Foto: Stoffer Jaeger.
Torsdag
Der var stadig Fiskeørn på flere lokaliteter i løbet af torsdagen. Peter Pelle Clausen så igen Fiskeørnen ved Broholm. Arne Christensen så en ved Valdemarsslot, og Claus Dalskov så en ved Botofte Skovmose. Finketrækket var taget til ved Blanke Fed hvor 1.070 Kvækerfinker og 1.680 Bog-/Kvækerfinker blev noteret af Michael Brunhøj Hansen. En Bjergvipstjert passerede også Michael.
Flokkene af Bjergirisk er også ved at indfinde sig i deres vinterkvarter, Hesseløje. Foto: Esben Aagaard.
Kurt Due Johansen talte ænder og gæs ved Gyldensteen Engsø. Det gav 1.090 Grågæs, 218 Blisgæs, 934 Knarænder og 1.007 Pibeænder. På Fyns Hoved så Søren Gjaldbæk en Bjergpiber, der rastede sammen med en Hvid Vipstjert.
Pibeand, Bispeenge. Foto Lars Rasmussen
Fredag
Her startede ugens “invasion”, da en Hærfugl blev set af en fuglebingobruger i sommerhusbyen i Kerteminde. Fuglen blev eftersøgt dagen efter uden held. Søren Gjaldbæk så tre Enkeltbekkasiner ved Bogensø Enge, og Michael Brunhøj Hansen havde to af samme art ved Møllemade. Der var stadig Fiskeørn ved Valdemarsslot. Arne Christensen genbesøgte fuglen. Søren Bøgelund så en Sort Glente over Ørnehøj-området ved Gulstav, hvor også 16 Hulduer blev set i mellem 3.100 trækkende Ringduer. En Mosehornugle herfra skal også nævnes. Længere nordpå talte Søren Sørensen 4.400 trækkende Ringduer over Simmerbølle. Ugens højeste antal af Sølvhejre blev registreret, da Morten Kristiansen talte 44 ved Brændgård Sø. Der var igen i år Kaspisk Måge ved skovsøen i Odense, set af Søren Gjaldbæk.
Kaspisk måge fra Skovsøen. Foto: Søren Gjaldbæk.
Lørdag
Invasionen fortsatte lørdag, da Sabina Fobian spottede en Hærfugl ved sin garage efter at have luftet hunden i Skovparken. Dette var ved Nyborg, hvor fuglen i løbet af dagen blev besøgt af flere observatører. Der blev også set Hærfugl ved Nyborg Strand af Kirsten Nielsen. Der er et par kilometer mellem de to lokaliteter, så måske to fugle? Fuglen fra Kerteminde var som sagt væk, så det kan muligvis have været den fugl, der var rykket mod syd. Ved Gulstav hørte Michael Bjerregaard en kaldende Hvidbrynet Løvsanger. Samme sted så han også en Ringdrossel.
Røde Glenter og en Musvåge, Faaborg. Foto: Flemming Agner Jørgensen.
Martin Søgaard Nielsen var taget til Horseklint i det stille vejr for at tælle rastende ænder. Det gav 4.500 Sortænder, 1.500 Fløjsænder og 6.500 Ederfugle. Med så store antal rastende fugle kan der sagtens gemme sig noget sjældent i flokkene. Kristoffer Hansen så en Stenvender ved Østerø Sø, og Arne Bruun så seks Dværgmåger ved Thurø Rev. På Slipshavn Enge så Ralph Qwinten 13 Kortnæbbede Gæs.
Søndag
Der var muligvis på forandledning af Martin Søgaard Nielsen optalte ænder at Anton Markvard tog til Horseklint, hvor han ud af de store flokke spottede en Amerikansk Sortand. Amerikansk Sortand er en årlig gæst i Danmark men er aldrig før blevet set på Fyn. Samme dag var der Amerikansk Sortand ved Røsnæs-spidsen på Sjælland, som kun er små 20 km væk i fugleflugt, så om det er den samme and, der har flyttet på sig, eller om der er to fugle inden for kort afstand, skal være usagt.
Fyns første Amerikanske Sortand, Horseklint. Foto: Jakob Jensen.
Endnu engang var der Hærfugl, da Tina Hammerich havde en forbi i haven i Årslev. Da der ikke blev set nogen i hverken Nyborg eller Kerteminde, kunne der igen spekuleres på, om det er den samme fugl, der har taget turen rundt på Fyn. Fiskeørnene holdt ugen ud, hvor der både blev set ørne ved Holckenhavn af Jørn Knudsen og igen ved Valdemarsslot, hvor Arne Christensen var forbi igen. Arne Bruun var også forbi, hvor han så en Duehøg. Nis Rattenborg så en Stor Tornskade ved Søgaard Mose. Nis var også forbi Keldsnor, hvor 14 Sortklirer rastede.
Skærpiber i tangopskyl, Thurø Rev. Foto: Poul V. Rasmussen.
Det afrunder denne uges analyse, hvor vi endnu engang gerne vil takke alle observatørerne for jeres indtastninger, samt alle fotograferne der forsyner analysen med billeder.