Af Esben Eriksen
Forårsagtige temperaturer på tærsklen til februar, og for undertegnede, der fristede en tilværelse i coronaisolation, var lydbilledet syngende Musvitter og Korttåede Træløbere samt trommende Store Flagspætter og kurrende Ringduer. Det smagte lidt af forår. Hen på ugen friskede vinden først onsdag og igen lørdag.
Rørhøg hun ved Fårevejle var ugens overraskelse. Foto: Poul V. Rasmussen
Mandag
Jens Bækkelund tæller ofte Gyldensteen op, men mandag var dog ikke en af Jens’ største dage, men 6 Sølvhejrer, 53 Små Skalleslugere og 6 Snespurve lyste op i en grøn vinter.
Lille Skallesluger han letter. Der ses mange ved blandt andet Gyldensteen og Nakkebølle i denne tid. Foto: Steen Vagner
Laila Neerman holdt sig også til de lyse farver ved Spodsbjerg. Her rastede en adult Sorthovedet Måge og 10 Sandløbere. Sorthovede Måger er fortsat en sjældenhed i vintermånederne i Fynsområdet. Ved Sortemosen rastede 225 Blisgås, kunne Hans Rytter berette, og på Helnæs Made så Niels Bomholt 2 Vandrefalke, 83 Storspover og 4 Sortkrager. På Fyn og særligt Langeland yngler begge arter af krager, men Sortkrager hybridiserer meget med Gråkrager, derfor optræder der mange hybrider GråxSortkrage.
Tirsdag
Sådan en hel almindelig grå januartirsdag kunne der stampes 22 Sølvhejrer op i det fynske, men der var ingen forbi Gyldensteen denne dag. Flest blev set ved Brændegård Sø, hvor Leif Sørensen talte 13 fugle.
Har man ikke set racen Sortbuget Knortegås, så er chancen på Ristinge Hale. I en flok på kun 150 mørkbugede Knortegæs går også 3 Sortbugede Knortgæs. Laila Neerman knytter en kommentar til sin observation, at der formentlig er 4 forskellige fugle, vurderet ud fra billeder, men der er endnu kun set 3 på en gang. Racen yngler på begge sider af Beringstrædet i det østligste Sibirien og det vestligste Canada. Fuglen ses fra vejen, hvor de fouragerer på markerne nord for vejen, der fører ud til Ristinge Hale. Teleskop er en stor hjælp til sikker bestemmelse.
Sortbuget Knortegås ved Ristinge Hale. Foto: Ole Goldschmidt
Lysbugede Knortegæs kan det fynske også byde på, men så må man til Mågeøerne for at være sikker på at se racen. Nis Rattenborg talte tirsdag 48 fugle.
Læs mere om racebestemmelse af Knortegæs hos Club300. Mens vi er ved gæssene så skal 6 Tundrasædgæs ved Nordenbro også nævnes – de blev set af Laila Neermann.
Den manglende frost gør det muligt at se mange dykænder på ferskvandslokaliteter. Heriblandt ved Vejlen på Tåsinge, hvor Niels Andersen talte 1750 Troldænder. Ved Sandholt Lyndelse har der været Blå Kærhøg hele vinteren. Leif Kristensen genfandt den. Ved Mågeøerne kan man også se pænt med vadefugle. Nis Rattenborg talte 95 Rødben, heraf var de 35 af den islandske race. Samme sted talte Nis 135 Strandskader.
Vandstær blev set på hele fire forskellige lokaliteter. Det mest bemærkselsværdige var næsten, at den ikke var meldt fra Silke å.
Det er ikke blevet forår, men det lugter lidt af det. Lars Andersen så en Sangdrossel i sin frugtplantage ved Lindved. Jørn Knudsen en Munk ved Årslev, og Henrik Mørup så en Gransanger på Stige Ø.
Onsdag
Søren Bøgelund fandt en stor flok Sangsvaner på i alt 685 fugle, der rastede ved Nordenbrogård. Tom Tjørnum talte 20 Små Skalleslugere og 50 Knarænder ved Gyldensteen. Ved Tårup på Hindsholm så Benjamin Bech en Blå Kærhøg, og ved Mågeøerne rastede en Vandrefalk, kunne Anders Myrtue konstatere.
Ved Hindsgavl var Sortspætten på plads melder Anton Markvad, og i Søren Gjaldbæks Have blev ugens anden Munk set af haveejeren selv.
Traner ved Tranekær har besat territoriet. Flere arter lægger æg allerede i den kommende måned. Foto: Claus Dalskov
Torsdag
Carsten Skou var ude i blæsten og talte 17 Små Skalleslugere ved Nakkebølle Inddæmning. Ved Sandholt var der fortsat den samme Blå Kærhøg og den samme Leif. Mens en anden Leif (Sørensen) så en anden Blå Kærhøg ved Brændegård Sø.
Ved Kasmose kastede vinden 4 Rider af til Michael Brunhøj Hansen, og i Bolbro dukkede ugens tredje Munk op hos Laura Holm. Martin Rheinheimer talte 900 Råger og 630 Alliker ved Hjallese.
Fredag
Det var stilhed før storm med roligt vejr og høj sol. De gulnæbbede svaner er et hyggeligt vinterindslag, og ved Fårevejle rastede fredag 270 Sangsvaner talt af Ole Goldschmidt, mens der ved Assemose rastede 200 Sangsvaner talt af Jane Ditzel.
Bramgæs er der mange af i det fynske hele vinteren - dagens største flokke blev Ella Mikkelsens på 3.500 fugle, der fløj NV ved Gyngstrup og Ole Goldschmidts 2.300 rastende fugle ved Nørreballe Nor. Claus Dalskov så, at der endnu var 3 Tundrasædgæs ved Nordenbro, og største Blisgåseflok blev 360 rastende i Nørreballe Nor talt af Ole Goldschmidt.
Der var rigeligt at tælle i Nørreballe Nor for Ole, der også kunne notere 2.600 Troldænder og 2.900 Bjergænder.
Et stigende antal Rørhøge vælger at overvintre i Danmark i milde vintre. Der er set 10-15 forskellige Rørhøge i Danmark denne vinter. Denne er fra Fårevejle i fredags. Foto: Poul V. Rasmussen
Årets første Rørhøg – en hun – blev set ved Fårevejle af Poul V. Rasmussen. Mon ikke der er tale om en overvintrende fugl. Der er set 10-15 forskellige Rørhøge i Danmark denne vinter. En Blå Kærhøg kunne noteres ved Brændegård Sø af Flemming Johansen og Niels Bomholt.
Gunnar Munk så en Duehøg ved Gyldensteen, og Søren Gjaldbæk så en ungfugl ved Flyvesandet. Fra Monnet kunne Carsten Skou melde en stor flok rastende Snespurve på i alt 60 fugle.
Lørdag
Ved Tårup blev det til et gensyn mellem Benjamin Bech og en Blå Kærhøg, og Erik Busk så 50 Nordlige Gråsiskener, der rastede ved Stavrby Skov, men ellers var vejret tilsyneladende for dårligt til at birde.
Søndag
Vinden holdt på et stykke op ad dagen, men kunne man finde læ var det næsten behageligt i solen. Nis Rattenborg genbesøgte de Lysbugede Knortegæs ved Mågeøerne. Flokken havde mistet 9 medlemmer og var reduceret til 39 fugle. Samme sted kunne Nis se 230 Strandskader og 23 Snespurve. Flemming Andersen fandt 7 Agerhøns ved Asperup, og ved Skaboeshuse kiggede Kurt Kaack Hansen udover Storebælt og så 15 Rødstrubede Lommer, 1 Sule og 31 Tejster.
To af i alt tre Blå Kærhøge ved Sandholt Lyndelse. Bemærk Dobbeltbekkasinen, der synes, at de to kærhøge kom vel tæt på. Foto: Leif Sørensen
Ved Kasmose kiggede en anden Hansen udover havet. Michael Brunhøj Hansen kunne notere 7 Rødstrubede Lommer, 1 Sule og 147 Alke. Sandholt Lyndelse har været god for Blå Kærhøg hele vinteren, men denne søndag mandede lokaliteten eller Leif Sørensen sig rigtig op og producerede hele 3 Blå Kærhøge.
Tak for lån af billeder til fotograferne. Husk at taste flittigt ind i DOFBasen i uge 5. Mon ikke de første Sanglærker trækker nord i den kommende uge?