Af Søren Gjaldbæk
Så blev det min tur til at kigge på den forgangne uge - en stille en af slagsen. Koldt og snefyldt de første par dage, derefter normalt novembervejr, der som bekendt varer flere måneder. Ugen igennem blev der meldt Blå Kærhøg fra 3-4 lokaliteter, så er de nævnt. Sammenlignet med de foregående 4 år, ser det ud til, at vi har lidt flere end sædvanligt, lidt over det dobbelte. Silkehale og Isfugl var også dagligt i notesbøgerne, og så fik vi Mosehornugler på to lokaliteter.
Mosehornugle, Helnæs Made. Foto: Leif Kristensen.
Mandag
Vi starter nordfra. Der var stadig Sortstrubet Bynkefugl ved Møllemade/Ellemose ifølge to gange Michael - Mosebo Jensen og Brunhøj Hansen. De meldte også Kaspisk Måge fra Båring Vig og Aulby Mølleås udløb. Vi fik vores første Lysbugede Knortegæs i år - Jens Bækkelund havde 24 på kongelokaliteten for den art, Mågeøerne. Jens fik også bladret igennem 2500 Bramgæs på Harritslev Fælled. Bogense meldte sig på kortet over lokaliteter med Silkehale, godt nok kun én fugl, men den var der, og Tom Tjørnum så den. Der var Isfugl i Odense ved Blangstedgård, meldt af Kristoffer Hansen og også ved Årslev, meldt af Palle Bo Larsen. 700 Sjaggere ved Gultved var ugens eneste store flok. Per Rasmussen var på stedet. '
Natugen på sin plads i Horseskov. Foto: Henning Steen Hansen.
Silkeå husede fortsat Vandstær, den blev der ugen igennem. Ved Frellesvig huserede en flok på 100 Tornirisker - det er mange på denne årstid - Jane Ditzel talte. Søren Bøgelund havde 5500 Bramgæs ved Rath og 80 Silkehaler i Gulstav. Det kolde vejr driver de Munke, der har glemt at trække til foderpladserne. På undertegnedes i Odense M er der dagligt besøg af en hun. Også i uge 49.
Munk. Når man ikke orker at drage sydpå, må man nøjes med solsikkekerner. Foto: Søren Gjaldbæk.
Tirsdag
Dagen gav fem Mosehornugler, de 3 ved Møllemade/Ellemose, de sidste to på Helnæs Made. Uglefinderne var Michael Mosebo Jensen og Leif Kristensen. På Helnæs Made så Leif også to Sortstrubede Bynkefugle og fem Snespurve. På Tåsinge rastede en vinterflok på 25 Hulduer ved Bissebjerg, hvor Niels Bomholt Jensen var forbi. Poul V. Rasmussen fik talt sig igennem 3500 Bramgæs ved Bækkehave. Poul var også forbi Caroline Amalielund, hvor der stadig var Isfugl. I skoven samme sted fik John Christensen sig en ny art, da han så en Skovsneppe - de er lidt nemmere at få øje på, når der er snedækket. 14 Agerhøns ved Havndrup skal også nævnes, dem så Pierre Bentzen.
Man kan være heldig med Skovsnepperne i kombinationen sne og kulde. Foto: John Christensen.
Onsdag
Det blev til en sjappet og grå dag med temperatur lige over frysepunktet. Fra Bagenkop Havn meldte Søren Bøgelund om fire Sortgrå Ryler, to Stenvendere og to Kaspiske Måger - de to sidste knap så usædvanlige som vaderne. Agerhønsene stikker stadig ud på de (endnu) snedækkede marker, Per Rasmussen havde 12 ved Eskildstrup. Og så blev det Ulbølles tur til at få Silkehale på besøg - det blev, som i Bogense, kun til en enkelt fugl, som Niels Bomholt Jensen havde fornøjelsen af. Fra Nakkebølle Fjord meldte Niels - som sædvanligt for årstiden - om Isfugl. De fleste observatører holdt sig tilsyneladende og forståeligt nok hjemme.
Isfugl, Fruens Bøge - der holder et par stykker (mindst) til på strækningen fra Sankt Klemens til Munke Mose. Foto: Lars Rasmussen.
Torsdag
Endnu en grå og skummel dag med temperatur omkring frysepunktet - sneen er ved at forsvinde mange steder og der er godt smattet, hvis man vover sig i felten. Dagens Agerhøns - 14 styk - var fra Møllemade/Ellemose, hvor der også var Isfugl, 3 Hulduer, 3 Blå Kærhøge og 40 Vindrosler, der ses mange småflokke af dem for tiden. Michael Mosebo var forbi lokaliteten. Lars Andersen havde en Munk hun på matriklen ved Lindved Frugtplantage - de er glade for æbler om vinteren. Fra Botofte Skovmose meldte Karen Kusk om 250 Sangsvaner, der bruger lokaliteten som overnatningsplads. Også ved Bækkehave var der overnatning, her puttede Niels Andersen 5000 Bramgæs. Niels havde også en Isfugl ved Bjørnemosegård. Søby Monnet bød på 3000 Bramgæs, meldt af Peder Rasmussen. Ved Herslev havde Jan Stener Jørgensen en overflyvende Vandrefalk. Også på Helnæs Made kunne der ses Vandrefalk, det gjorde Pierre Bentzen, som også havde et par Stenvendere. I Rudkøbing var der en flok på 65 Silkehaler, dem så Søren Sørensen.
Vandstær, Silkeå. Ugen startede med en fugl, og fra fredag var der to. Foto: Flemming Agner Jørgensen.
Fredag
Torsdagsvejr! Fra Flyvesandet en ung Vandrefalk, meldt af Rasmus Würgler. Ved Møllemade/Ellemose kunne man blandt andet se Hedelærke, 180 Sanglærker, 100 Nordlig Gråsisken og Michael Mosebo Jensen. Og så blev det Tommerups tur til at få Silkehaler. Jacob Lyngbo fik 20 på sin boligbirdingliste. Fuglene blev også set af Niels Erik Simonsen. Bøsøre havde besøg af såvel en Fjeldvåge som af Peter Pelle Clausen. Ved Silkeå havde Vandstæren ifølge Leif Sørensen fået selskab. Der var to, de blev der ugen ud, selv om det forlyder, at de ikke var perlevenner.
Undertegnede havde fortsat Munk i haven. I Bagenkop var der en anden doven fugl, en Hvid Vipstjert, den gad ikke krydse Østersøen, mens tid var. Søren Bøgelund så fuglen.
Sangsvane. Dem har vi ikke fået ret mange af endnu. Foto: Leif Christensen.
Lørdag
En dag som de foregående, nu tilsat dis. I Røjle By så Allis Højgård Nielsen en Munk. Ved Harritslev Gård fandt Jens Bækkelund en Vandstær - det er en af de Nordfyns klassiske lokaliteter for arten. I Bøjden Nor lå 2000 Troldænder. Det kniber lidt med Bjergænderne, Erik Vinther besøgte stedet. Endelig meldte Per Rasmussen om Isfugl ved Tarup Vandmølle. Det var vist det!
En af ugens mange Silkehaler. Foto: Flemming Johansen.
Søndag
Vejret matchede de foregående, dog lidt mere vådt. På Møllemade/Ellemose var der stadig Agerhøne 14, Huldue 9, Sanglærke 160 og Isfugl. Michael Mosebo Jensen er åbenbart blevet glad for stedet. Isfugl kunne man også se ved Odense Zoo (Freya Mørup-Petersen) og ved Odense Kanal (Evald Mehlsen). En af vores fine vintergæster er Mosehornuglen. Vi har haft nogle stykker i ugens løb, dem på Helnæs Made har tilsyneladende - som så ofte før - planlagt et længere ophold. Vibeke Hedvig Hestekær og Jens Peter Madsen så to. Samme sted så Jens Peter også to Snespurve. Jacob Jensen fandt to nye Mosehornugler på Stige Ø. Det er normalt også et godt sted for den art. I Rudkøbing Havn endnu en Munk, Ole Goldschmidt så en han.
Flere Silkehaler - en flok på op mod 100 fugle blev set flere gange i Ny Bjerreby. Foto: Henning Steen Hansen.
Det var ordene. Tak til observatører og fotografer - vi vil meget gerne have fotos fra uge 50, der bliver grundlag for årets sidste tirsdagsanalyse. Den skriver Jens Peter Bech.