Tirsdagsanalysen - uge 1

Af Søren Gjaldbæk

Årets første uge fik en vejrmæssigt ret trist start, blæsende, gråt og med lidt regn. Nytårsdag regnede det fra morgen til aften akkompagneret af strid kuling. Det var op ad bakke for nytårsbirdracerne! Ingen fynboer udmærkede sig. Anden januar fik vi den første solskinsdag i lang tid - det var der mange, der benyttede sig af. Resten af ugen artede sig relativt pænt omend lørdag var kold og blæsende. Fuglemæssigt gav uge 1 ret godt: Himalayasanger og Kongeederfugl - begge gengangere fra uge 52, hertil  Rødhalset Gås og Amerikansk Sortand, vores blot anden af den art.

100125humes2ese

Himalayasanger, Søgård. Foto: Esben Eriksen.

Mandag
Den Kongeederfugl, som Ole Goldschmidt opdagede søndag kunne stadig ses fra Dovns Klint, hvilket flere gjorde. Det var en gammel han, "en rigtig smuksak" som en af indberetterne på DOF Basen bemærkede. Samme sted 140 Havlit. Ved Harsmark syd for Bagenkop talte Arne Christensen 172 Blisgæs. Fra Bagenkop meldte Søren Bøgelund en Husrødstjert og en Munk. Pibesvaner har vi ikke mange af, Freya Mørup-Petersen med bedstefar Henrik Mørup-Petersen havde 2 sammen med 12 Sangsvaner ved Herslev på Langeland. Tim Hesselballe Hansen var forbi Mågeøerne, hvor der lå 10 Lysbugede Knortegæs. I Bøjden Nor havde Leif Kristensen 205 Bjergænder - ikke mange sammenlignet med tidligere tider, hvor der lå flere tusinde der.

100125konge1sg

Kongeederfugl, Dovns Klint. Foto: Søren Gjaldbæk.

Tirsdag
På Langeland var der fællesovernatning for rovfugle. 10 Havørne ved Fårevejle, hvor der også var 13 Hulduer (Ole Goldschmidt) og 21 Røde Glenter ved Skovsgaard Mølle (Mogens Lind Jørgensen). Niels Andersen var en tur på Monnet, her blev det blandt andet til Sølvhejre 2, Havørn, Vandrefalk, Bjergirisk 30 og en Snespurv. Tyrkerduen skulle angiveligt være i tilbagegang, det er den ikke ved Tarup Vandmølle, hvor Per Rasmussen havde 25. Ved Ejby Mølle så Kristoffer Hansen en Vandstær.

100125havlitpvr

Havlit ud for Tryggelev Nor. Der og ud for Dovns Klint rastede i alt nogle hundrede fugle. Foto: Poul V. Rasmussen.

Onsdag
Det dårlige vejr Nytårsdag afspejledes i blot 398 indberetninger til DOF Basen mod 1336 sidste år. De 122 af indberetningerne gjaldt boligbirding, der jo kan dyrkes indendørs. Kristoffer Hansen og Karen Koefoed var rundt i det nordfynske: Bispeenge gav Bjergpiber og Enkeltbekkasin, i Norup 50 Stillits, i Egebjerg Storskov var der Skovhornugle, de fik set 10 Små Skalleslugere og 3 Sølvhejrer i Mellemstykket, bedre i Engsøen ved Gyldensteen med 40 Små Skalleslugere og 7 Sølvhejrer og endelig Strandskade 200, Lille Kobbersneppe 10 og Stenvender 3 i Næråstranden, hvor det også blev til dagens Sanglærke. Den har nok ikke sunget! Mon ikke de har forsøgt sig med at nytårsrace? I Tommerup havde Jacob Lyngbo en Slørugle, den art har bredt sig lidt i det fynske de senere år. Ellers en ret skuffende start på 2025, året hvor de, der er født i 1980, fylder √2025.

100125tranegulstavflj

Traner over Gulstav. Foto: Flemming Johansen.

Torsdag
Det blev en rigtigtig flot dag med solskin dagen igennem. Det var der mange, der benyttede sig af, og det blev til 807 indberetninger på DOF Basen. Mange boligbirdere benyttede sig af lejligheden til at få havens stamgæster i bogen, og fotograferne fik luftede udstyret.
Himalayasangeren - fundet af Thorbjørn Eriksen den 28. december - var fortsat på plads ved Søgård, her blev den set og/eller hørt resten af ugen. Den cirkulerer i et halvstort område omkring legepladsområdet, og ses også udenfor haven. Med lidt tålmodighed fik de fleste kræet i bogen, om end den kunne være tavs i lange perioder. Det var en dag med frost og ved Gulstav huserede en flok på 9 Traner- Flemming Johansen m.fl., mon ikke de pønsede på at smutte til de varme lande? Også ved Brændegård Sø var der Traner, 4 styk, som Leif Sørensen så, samme sted 12 Sølvhejrer. Årets rekord (!) for Sølvhejrer blev sat af Jacob Sterup, der havde 29 i Arreskov Sø, hvor der også var 10 Lille Skallesluger. Flest småslugere var der i Nørre Sø, hvor Søren Knudsen havde 25. Arten blev ugen igennem set på 17 lokaliteter, pudsigt nok ikke vestpå, mon ikke de er der også. Jacob Sterup havde også en flok på 18 overflyvende ubestemte sædgæs ved Bredbjerg/Arreskov Sø.

100125lilleskalkeldspvr

Lille Skallesluger, Kelds Nor - nogle af ugens mange fugle. Foto: Poul V. Rasmussen.

De to Kaspiske Måger - nu 2k og 3k - var fortsat ved Skovsøen, hvor de blev set ugen ud, undertegnede med børn og børnebørn. Lunkebugten viste sig endnu engang som et godt sted for vinter-Hvidklire, Peder Rasmussen havde en i selskab med 17 Rødben. Ved Østerø Sø en anden fænologi-vader i form af en Klyde, meldt af Kurt Kaack Hansen, som også havde en flok på 25 Snespurve. Ved Sybergland blev der bladret i svømmeænder, Jens Peter Bech havde 525 Pibe- og 569 Krikænder - ingen amerikanere. Endelig berettede Arne Bruun om 4 Blå Kærhøge, der gik til fælles overnatning i Sortemosen. Fuglene fløj rundt sammen en halv time efter solnedgang.

100125rodach

Rødhalset Gås, Ny Gesinge. Foto: Arne Christensen.

Fredag
Dagens fugl blev en Rødhalset Gås ved Ny Gesinge, fuglen blev meldt af Arne Christensen og Poul V. Rasmussen. Fuglen stod - som så ofte før med den art - mellem 1500 Bramgæs. Fuglen kunne ikke genfindes de næste dage, så måske er den røget videre med Bramgæssene - tjek de flokke du måtte støde på! Ugens største flok af Sangsvane var på 285, og dem talte Kurt Due Johansen ved Uggerslev på Nordfyn. Der var igen Vandrefalk på Fynsværket, mon ikke der kommer flere i årets løb?

100125isfruensbogelr

Isfugl, Fruens Bøge, én af ugens 10 fugle. Det er farligt at være fisk. Foto: Lars Rasmussen.

Lørdag
Det blev dagen, hvor vi fik vores anden Amerikanske Sortand, som Ole Goldschmidt i stiv kuling med chillfaktor 500 spottede fra Dovns Klint. Fuglen lå mellem 400 Sortænder og 100 Havlitter. Den var ifølge Ole på grund af høje bølger svær at holde øje med, og temperaturforhold gjorde det meget lidt attraktivt at opholde sig på stedet. Ole havde også en Sortstrubet og otte Rødstrubede Lommer. I Søgård Mose lå 151 Knarænder. Ved Magleby Nor havde Ole en god gåseflok med 11 Tajga- og 5 Tundrasædgæs, 9 Kortnæbbede Gæs mellem med 135 Blis- og 550 Grågæs. Flokken var der også søndag suppleret med 154 Sangsvaner og omkring 500 Bramgæs.

100125tundrasaedach

Tundrasædgås, Nordenbro. Foto: Arne Christensen.

Der skulle tælles glenter denne weekend, Per Rasmussen havde ved Møsterskov/Hanneslund syd for Håstrup 50 Røde Glenter til overnatning i selskab med 80 Ravne. Andre større glentetal vat 14 ved Herringe (Palle Bo Larsen) og 12 Kalovnshuse (Kirsten Stensgaard).

100125konge2sg

Kongeederfugl, Dovns Klint. Foto: Søren Gjaldbæk.

Det er Sjagger-tid, Hans Rytter forsøgte at tælle en flok ved Oure, men de ville ikke sidde stille længe nok. Det endte med et skøn på 750 fugle. Ved Østerø Sø fandt Kristoffer Hansen en hybrid mellem Pibe- og Krikand, den gik sammen med Pibeænder. Der var stadig Klyde - også søndag -  og i Færgehavnen en Sortgrå Ryle (Kurt Kaack Hansen). Kristoffer havde en Stenvender på Nordstranden. Der var igen Vandstær ved Erik Bøghs Sti, undertegnede m.fl.

100125hvinpzo

Der blev talt mange Hvinænder søndag. Denne er fra Holckenhavn. Foto: Pia Zoega.

Søndag
Dem Amerikanske Sortand lod sig ikke genfinde trods ihærdig eftersøgning i de høje bølger ved Dovns Klint. Til gengæld var Kongeederfuglen så elskværdig at lægge sig 50 meter ud for kysten, hvor undertegnede opdagede den uden optisk støtte. Den bevægede sig senere lidt længere ud, men blev set af flere i løbet af dagen. Ved Nordenbro fandt Arne Christensen to Tundrasædgæs i en flok med Blis-, Bram- og Grågæs. Dagens største tal for overnatning af Rød Glente var 23 i Bandsby ved Humble (Claus Dalskov) og 24 i Boltinggårdsskov (Per Rasmussen). I Fiskerup kun 3 af de røde, til gengæld 66 Ravne, dem talte Per.
Kurt Due Johansen var ude for at lufte kliktælleren, tallene ses i skemaet.

100125andetal

Desuden var der 43 Lille Skallesluger i Kystlagunen. I vinterperioden raster der altid en mindre flok Knortegæs i det nordfynske, Kurt havde 230 ved Nørreby. De er værd at kigge igennem, de senere år har der været to sortbugede imellem de mørkbugede. Også i Kertinge Nor lå der Hvinænder, Peter Lillesø så 200. Fra Odense Fjord ved Seden Strand nogle knapt så store tal: Lille Lappedykker 125 og Stor Skallesluger 75, dem talte Kristoffer Hansen. Han havde også en af ugens i alt 10 Isfugle, lokaliteterne ses på kortet.

100125gronflyveesa

Grønspætte, Flyvesandet. Foto: Esben Aagaard.

Det var så starten på 2025, der kan optræde som hypotenuse i præcis to pytagoræiske trekanter, de ses til højre. Tak til observatører og fotografer, vi vender tilbage på tirsdag, hvor Claus Dalskov tager os gennem uge 2.