Af Jens Peter Bech
Som forudsagt af sidste uges skribent, blev det en noget mere regnfuld uge, vi så ind i, i uge 37. Det var dog kun halvdelen af forudsigelsen, der gik i opfyldelse, da vi stadig har efterårets første Hvidbrynede Løvsanger tilgode. Der var dog rigeligt af andre fugle at kigge på.
En tidlig Sortgrå Ryle var en af ugens spændende fugle. Bøjden Nor. Foto Esben Aagaard.
Mandag
Nis Rattenborg trodsede mandagens regnvejr og tog en tur rundt på Nordfyn. Ved Gyldensteen så Nis blandt andet en Vandrefalk, en Lærkefalk, en Sortterne, to Sorthalsede Lappedykkere, 12 Sølvhejrer og 160 Skeænder. Nis var også forbi Mågeøerne, hvor han så tre Stenvendere. Kurt Due Johansen så 20 Sølvhejrer ved Ølundgårds og Lammesø Inddæmning. Det er den største flok på Fyn siden midten af marts. Samme sted så Kurt to Skestorke og en Sortterne.
Skeænder i Bøjden Nor. Foto John Andreas Omøer.
Der var Fiskeørn ved Brændegård Sø og over Odense Jernbaneterræn, set af Anders Larsen og Esben Eriksen. På Bispeengen så Gunhild Brink fire hybridgæs imellem Canadagås og Bramgås.
Tirsdag
Ved Blanke Fed kunne der stadig ses Sorthovedet Måge. Sandsynligvis den samme fugl som har holdt til på lokaliteten siden 24. August. Michael Brunhøj Hansen var observatøren der så den både i august og i dag. Samme sted så Michael en Bjergvipstjert og en Lærkefalk, der trak mod sydøst. Ved Bøjden Nor så Niels Bomholt Jensen en Nilgås. Der var Rovterne ved både Brændegård Sø, hvor Leif Sørensen så tre, der fouragerede, og ved søen ved Valdemarslot, hvor Peder Rasmussen så en enkelt.
Det er om at være opmærksom, når man fotograferer Rovterner. Brændegård Sø. Foto Steen Vagner.
Onsdag
Michael Brunhøj Hansen havde skiftet gårsdagens Sorthovedet måge ud med en Kaspisk en af slagsen. Samme lokalitet, ny måge. Michael kunne også konstatere, at Landsvalerne er begyndt at trække mod syd, da han noterede 389 Landsvaler, der strøg mod sydvest.
Ved Bøjden var Esben Aagaard ude at kigge på vadefugle. Her så han en Stenvender og en tidlig Sortgrå Ryle. Den Sortgrå Ryle er en af vores vintergæster, som blandt andet kan ses overvintre på molerne ved Knudshoved Færgehavn. De plejer dog først at ankomme lidt senere på året. Med et enkelt fund i juli, et i august og to der ligger tidligere i september, bliver dette den 5. tidligste Sortgrå Ryle registeret på Fyn nogensinde.
En ung Stenvender ved Bøjden Nor. Foto Esben Aagaard.
Ved Fønsskov så Lars Witting en Duehøg. Gunnar Jørgensen så syv Rovterner ved Brændegård Sø, hvor også to Fiskeørne opholdt sig. Peter Lillesø så også en Fiskeørn ved Vigerø Inddæmning.
Torsdag
Vi skulle helt hen til torsdag, før der kom lidt gang i rovfuglene på Langeland. Ved Gulstav registrerede Søren Bøgelund fem Hvepsevåger, to Fiskeørne, to Røde Glenter, en Lærkefalk, og syv Tårnfalke på træk. Ved Gulstav Mose så Søren også fire Skægmejser, og 30 Gule Vipstjerter, som gik til overnatning.
Tårnfalk der tager sig et hvil ved Frellesvig. Foto Claus Dalskov.
Der var igen to Skestorke ved Ølundgårds og Lammesø Inddæmning, observeret af Christian Lundsted. Over Faaborg så Flemming og Marianne Johansen ti overflyvende Traner.
To Traner flyver over Bruuns Banke. Foto Poul V. Rasmussen.
Fredag
F for fredag og F for Frank Jensen-Hammer som havde flere spændende observationer på dagens træktælling ved Dovns Klint. To Blå Kærhøge, en Fiskeørn, en Dværgfalk, fem Hvepsevåger, 48 Spurvehøge, 103 Hvide Vipstjerter, tre Traner og tre Røde Glenter var nogle af dagens observationer.
Rørhøg ved Gyldensteen. Foto Johnny Vølund.
I Føns Vang så Nis Rattenborg en juvenil Sortterne. Der var Blå Kærhøg over Røjle By, hvor Michael Mosebo Jensen kunne tilføje denne til BoligBirding listen. Michael Brunhøj Hansen så samme Blå Kærhøg ved Blanke fed, hvor også tre Suler passerede. Ved Bøjden Nor så Christian Lundsted en Vandrefalk.
Lørdag
På Siø så Arne Christensen en tidlig Blisgås. Peder Rasmussen så ligeledes en på Siø præcist en måned tidligere. Der kan være tale om den samme fugl, som dermed bliver dette halvårs første. Arne var også forbi Nørreballe Nor hvor en Sortterne rastede. En anden Arne (Bruun) så en Stenvender ved Østerø Sø.
Hjejlerne holder øje med Præstekraverne i forgrunden. Bøjden Nor. Foto Flemming Johansen.
Michael Brunhøj Hansen så en Sortstrubet Bynkefugl, han ved Blanke Fed, hvor der også trak 757 Pibeænder mod vest. For anden dag i træk kunne Michael Mosebo Jensen tilføje en art til BoligBirding listen i Røjle. I dag i form af en Bjergvipstjert.
Sydlig Halemejse gør sig godt mod den blå himmel. Odense Å. Foto John Andreas Omøer.
Søndag
Nordisk Lappedykker blev igen observeret i havet ud for Tryggelev Nor, set af Carsten Skou. Der blev talt træk i begge ender af Fyn. I nord havde Esben Eriksen taget plads på Fyns Hoved, hvor han blandt andet talte 208 Sortænder, fem Stenvendere, 15 Suler, 29 Jernspurve, 166 Engpibere, 126 Hvide Vipstjerter, og 10 Skærpibere.
Stenpikker på en tråd. Dovns Klint. Foto Lars Rasmussen.
I den anden ende sad Frank Jensen-Hammer klar ved Dovns klint hvor han talte 199 Knortegæs, og 190 Digesvaler.
Der var mange svaler på Sydlangeland. Ved Gulstav estimerede Leif Bisschop-Larsen, at der var 10.000 ubestemte svaler i luften. Ole Goldschmidt bakkede dette op med estimerede 5.000 Landsvaler og 5.000 uidentificerede svaler samme sted. Leif Bisschop-Larsen så også otte Hulduer, som trak mod vest ved Gulstav. Søren Bøgelund kunne også findes ved Gulstav, hvor han så en Dværgfalk, og to Bjergvipstjerter. En Vandrefalk ved Bregninge på Tåsinge, set af Jens-Gert Hansen sluttede denne uges tirsdagsanalyse af.
Rastende Sølvhejre ved Dovns Klint. Foto Lars Rasmussen.
Tak til alle der har bidraget med billeder og observationer igen i denne uge.