Af Esben Eriksen
Det blev en bidende kold uge, hvor man kunne lune sig på to Rødhalsede Gæs, Kongeørn og Sorthovedet Måge og meget andet. Kong vinter bragte tilsyneladende også lidt flere Sjaggere til det fynske dem har der ikke været mange af denne vinter.
Drømmer du også om at råbe: "Kongeørn!". Det kunne nogle få heldige gøre i uge 7, det sker alt for sjældent i det fynske. Foto: Claus Dalskov
Mandag
Der skal noget af en optimist til at sætte sig til at synge efter at have tilbragt 15 timer en mørk februarnat i en kold fuglekasse. Trods en bitter kold vind og et tungt skydække fejrede "min" Musvit, mandag morgen at natten var blevet 2 timer og 18 minutter kortere. Musvittens optimisme smittede ikke af på fuglefolket, der nok vidste, hvordan det var fat ude i vejret og de fleste blev inde i varmen, men den hårde kerne var naturligvis i felten.
Jens Bækkelund var ude i vejret og tilstrækkelig længe til at nå at tælle til 38 - det var de Lysbugede Knortegæs ved Mågeøerne, der skulle holdes styr på. Per Poulsen måtte bruge længere tid i kulden, da Bjergænderne ved Sundet skulle tælles. Det blev til 155. Christian Villadsen og Leif Christensen må have valgt øens koldeste obspost, da de kiggede på Stenvendere ved Kongshøj Å's udløb, hvor "østenhyleren" fra Storbælt bød velkommen. 23 Stenvendere, men Sandløberen var væk.
Ved Gulstav så Søren Bøgelund en Blå Kærhøg. På Helnæs så John Christensen ligledes en Blå Kærhøg. Tom Tjørnum noterede også en Blå Kærhøg samt 10 Lille Skallesluger ved Gyldensteen, der har næppe heller været et varmt sted at tilbringer dagen. Jørn Knudsen fandt 3 Isfugle - en ved Nyborg Slot og to ved Hjulby Sø, mens Peter Lillesø havde to Grønspætter ved Urup Dam.
Der kom Sjaggere til det fynske i uge 7 med kulden. Foto: Poul V. Rasmussen
Boligbirding kan noget. Anne Veber Døssing kunne notere Svaleklire 3 på sin BB-liste i Dømmestrup - det må have lunet. En Fjeldvåge holder fortsat til omkring Syddansk Unisversitet, Martin Rheinheimer nok en gang fandt den.
Kulden har meldt sin ankomst og med den er der dukket flere Sjaggere op blandt dem gemte der sig en enkelt Silkehale ved Lindved Frugtplantage. Mon ikke der kan findes enkelte i Sjaggerflokke den nærmeste tid i en ellers nærmest Silkehalefri vinter. En ren flok Sjaggere på 400 rastede ved Rath og blev set af Søren Bøgelund. Ved Vejrup rastede 70 Tornirisker og blev set af Nis Rattenborg.
Tirsdag
Den bistre østenvind fortsatte, hvor den slap, men solen fik vi at se hele dagen. En 2k Rødhalset Gås, der var blevet opdaget sent mandag af Henrik Knudsen var at se hele dagen, og mange benyttede sig af chancen for at få den fine fugl at se i flot vejr. Laila Neerman var en af mange, og Laila så også en adult Sorthovedet Måge ved Spodsbjerg, som Henrik også har fundet. Arne Christensen kunne via foto afsløre, at der var tale om to Rødhalsede gæs og at den ene var ringmærket. Der er tlsyneladende ikke tale om Tåsingefuglen fra tidligere på vinteren, men to nye rødhalsede.
En af to Rødhalsede gæs i uge 7. Det betaler sig at tjekke gæs. Foto: Claus Dalskov
Jane Ditzel kunne tælle 200 Sangsvaner ved Krarup og ved Føns Vang talte Niels Rattenborg 220. Tranerne er begyndt at indfinde sig. mange har været på plads hele vinteren, men Gyldensteen 2, set af Marian Rasmussen, Brændegård 5 set af Leif Sørensen, Krarup 3 set af Jane Ditzel og 3 ved Gardersøen fortæller, at de er klar til at rykke ind i de fynske moser. Det bliver spændende om arten fortsætter sin fremgang i 2025.
Christian Villadsen kunne genfinde 19 Stenvendere ved Kongshøj Å's udløb og ved Hou Nordstrand talte Poul V. Rasmussen 15 i selskab med 2 Sortgrå Ryler. Birthe Kruuse genfandt sin Svaleklire i Everenden.
Tre Blå Kærhøge blev set i den kolde blæst. Nis Ratenborg stod for de to af dem med en hun og en han ved henholdsvis Føns Vang og ved Gardersøen. Leif Kristensen så en ved Otterup.
Lars Andersen, der lagde frugplantage til en Silkehale om mandagen kiggede Sjaggerne igennem og talte 420, men ingen Silkehale. Michael Bo Rasmussen fandt en Sortstrubet Bynkefugl han langs Øhavsstien på mellem Spodsbjerg og Tranekær.
Onsdag
Der var ikke overraskende en del gentagelser over dagens fugle. Dels er der ikke så meget nyt under solen ved vinterdage og dels er der altid en del, der ikke når de nye fugle på førstedagen. Derfor blev de Rødhalsede Gæs igen meldt flittigt ud ved Spodsbjerg, og lige sydfor var den Sorthovede Måge på plads.
Den Sorthovede Måge der raster ved Spodsbjerg. I marts ankommer der sikkert flere artsfæller. Foto: Søren G. Nielsen
Ved Tørresø fandt Ella Mikkelsen de to Pibesvaner, der nok blev set ved Gyldensteen i sidste uge, De havde selskab af 400 Sangsvaner. Ved Seden Strand talte Peter Lillesø 1800 Pibeænder. 7 Havørne fløj til fælles overnatning ved Fårevejle og blev set af Ole Goldschmidt.
Nsi Rattenborg så to Blå Kærhøge ved Vejrup og Peter Lillesø så en ved Dræby Fed. Det virker til, at der er blevet længere mellem Vandrefalkene, da de nok er en af de arter, der påvirkes af fugleinfluenza, så derfor er en fugl ved Helnsæs Made set af Leif Kristensen og en ved Fårevejle set af Ole Goldsschmidt glædeligt. Der rastede 5 Sandløbere ved Strandager set Jan Stener Jørgensen og en enkelt ved Barager Næbbe set af Karen Koefoed.
Leif Kristensen fandt en flok Skovhornugler på 9 fugle, der sov til middag på Helnæs.
Torsdag
Niels Bomholt var en af få folk i felten han noterede ved Nakkebølle Inddæmning Bjergand 1630, Hvinand 400, Lille Skallesluger 56 og Stor Skallesluger 60. Niels genfandt samme dag den Storhovede Måge ved Spodsbjerg. Freddy Hansen, noterede en Blå Kærhøg ved Dyreborg. Lars Andersen talte 950 Sjaggere ved Lindved, Per Johansen 250 ved Hårby og Leif Sørensen så 250 ved Ringe.
Fredag
Vallentines dag slog ikke rigtig igennem med kærlighed til fuglekiggerne. Der var mange gentagelser. En af de Rødhalsede Gæs blev genfundet og den Sorthovedet Måge var på plads.
29 Sølvhejrer ved Arreskov Sø set af Erik Ehmsen var ugens højdespringer på en lokalitet for denne art. Samme sted 700 Blisgæs. Ved Gammel Skrøbelev ratsede 3 Kortnæbbede Gæs og blev set Peder Rasmussen. Peder så også en Blå Kærhøg ved Rath og Arne Brun så en på Thurø.
En Mudderklire rastede ved Snævringen ud for Hindsgavl og blev set Leif Schack-Nielsen måske samme fugl, der tidligere på vinteren rastede ved Strib?
Sandløberen er lige så kold i farverne som vinden. Foto: Karen Koefoed
Lørdag
Nis Rattenborg talte gæs på Nordfyn og planmæssigt lå der en flok Lysbuget Knortegæs ved Mågeøerne - denne dag 38. Mere overrasket må Nis være blevet ved synet af 135 Kortnæbbede gæs der trak vest. Kuldefremstødet synes at flytte rundt på fuglene og Nis kan lune sig ved at være indhaver af en ny fynsrekord for Kortnæbet Gås. Søren Gjaldbæk måtte tage til takke med 23 af de kortnæbbede, der trak sydøst over Søby Monnet, der også bød på en Fjeldvåge og Blå Kærhøg han. Leif Sørensen talte 1500 rastende Blisgæs ved Bernstoffsminde. Det rækker til en top 34 på listen over højeste Blisgåstal de sidste 25 år.
Tranerne drysser ind på plads. Der blev set 19 fugle flest så Jørgens Jensen med 7 ved Føns Vang. Henrik Kingo fandt to Blå Kærhøge ved Lammesø og Nis Rattenborg så en ved Gyldensteen.
Søndag
Flot kold dag, hvor Henrik Knudsen slog til igen og sammen med Claus Dalskov kunne glæde sig over en 2k Kongeørn ved Tranekær. Helle Regitze Boesen kunne kort efter genfinde den ved Korsebølle. Det er langt fra hverdagskost i det fynske - mon ikke den bliver genfundet senere på vinteren. Den må sammen med de Rødhalsede gæs kandiderer til ugens fugl. Længere mod syd fik Michael Glentedal en Rørdrum at se i Tryggelev Nor.
Poul V. Rasmussen talte 12.000 bramgæs ved Gesinge - det virker til at kulden har skubbet flere Bramgæs til det fynske. Pierre Benzen blev belønnet for at tjekke Sangsvaner og fandt en Pibesvane ved Ravnholt. Kurt Due Johansen talte 1263 Pibeænder ved Seden, hvor der er begyndende isdannelse. Kurt talte endvidere 1380 Hvinænder på tre forskellige lokaliteter i Odense Fjords sydlige og østlige del.
Ella Mikkelsen talte 340 Storspover ved Agernæs Flak. Ved Hou rastede 17 Stenvendere og 2 Sortgrå Ryler set af Niels Selck og Søren G. Nielsen. Den Sorthovede Måge var på plads og blev set af flere.
Rødhals tager sig godt ud i solskin. Foto: Poul V. Rasmussen
Fem Blå Kærhøge fra fire fra forskellige lokaliteter - flest så to Holger Daugaard med to fugle ved Firtalsstranden. Lars Andersens frugtplantage ved Lindved havde besøg af 750 Sjaggere.
Det var det udvalgte highlights fra ugen. Det bliver spændende om uge 8 slutter med forårsfornemmelser, det siger vejrudsigten. Det følger vi op på om en uges tid.
Tak til observatører og fotografer.