Trofast Rødben ved Slipshavn

Den 7. januar i år besøgte Erik Thomsen Slipshavn Inderfjord lidt syd for Østerø Sø. Her så han - som så mange gange før en flok Rødben. Og som så mange gange før fik Erik kameraet. frem og fik nogle fotos af fuglene. En af dem var farveringmærket, og ringkoden lod sig let aflæse ud fra et foto.

012621rd1et

Rødben, Slipshavn Enge, 7. januar 2021. Foto: Erik Thomsen.

En henvendelse til Ringmærkningscentralen viste, at fuglen blev ringmærket ved Fredshög i Skåne nær ved Trelleborg. Det skete den 7. november 2014, altså for 6 år og 2 måneder siden, hvor den var i sit første kalenderår. Den er kun blevet aflæst fire gange siden - alle gange på samme sted, som Erik Thomsen fotograferede den, så meget tyder på, at den har en forkærlighed for at spendere vinteren ved Nyborg - aflæsningsdata ses nedenfor.

012621rddata

Aflæsningsdata for Rødbenet.

De danske Rødben er overvejende trækfugle, som overvintrer i Vesteuropa, Middelhavsområdet og Afrika. Racen robusta Islandsk Rødben er generelt lidt større og lidt mørkere, og den skulle også være en smule mere kortbenet. De yngler, som navnet antyder, hovedsageligt på Island. Den overvintrer i Storbritanien og i Danmark - mest ved den jyske vestkyst.

012621rd2et

Rødben, Slipshavn Enge, 7. januar 2021. Foto: Erik Thomsen.

På Fyn ser vi en del overvintrende Rødben - der ses normalt mange i Lunkebugten, ved Slipshavn, i Fællesstranden ved Fyns Hoved og omkring Bogense - mange er i denne sammenhæng mellem 20 og 50. Om Erik Thomsens fugle er vores ”normale” eller islandske, skal jeg ikke kloge mig på, men de ser da mørke ud!

012621rd1pbr

Rødben, Lunkebugten, januar 2021. Foto: Poul Brugs Rasmussen.

Tekst: Søren Gjaldbæk.