Ube-GRIB'-lig lang svartid

Af Esben Eriksen

Tina Kierkegaard Hansen fandt den 29. maj 2022 en Gåsegrib ved Ravnholt. Det var Fyns første, DOF Fyns tre andre er set på Langeland, en af disse muligvis også ved Arreskov Sø, men ikke godkendt herfra. Ravnholt fuglen blev frem til den 1. juni, hvor rigtig mange kunne glæde sig over den. Herefter blev den meldt fra Kværndrupkanten fra den 3. til den 5. juni og en enkelt gang fra Revninge den 4. juli.

284143733 794428434892112 3985829672560268242 n

Gåsegribben ved Ravnholt blev fundet af Tina Kirkegaard. Ravnholt, den 29. maj 2022. Foto: Tina Kirkegaard

Billeder dokumenterede af fuglen var ringmærket, og fundet blev indrapporteret til fuglering.dk. Ringmærkningscentralen har vedholdende holdt deres kolleger sydpå til ilden. Således blev der skrevet til både spanske, franske, italienske og israelske ringmærkere, om de mon ville kendes ved den fynske grib. Feltet blev indsvævret til Spanien, hvor svaret på utallige henvendelser har været, at ringmærkeren tilsyneladende ikke har fået indsendt data endnu. 

I april 2024 var undertegnede ude og birde på en af molerne ved Barcelonas Havn, et mindre klassisk udflugtsmål, men et godt sted for for den kræsne turist med hang til måger og skråper. Her fløj en ringmærket Audoinsmåge forbi. Jeg fik indsendt data til den catalanske ringmærkningscentral, og de kunne fortælle, at fuglen var ringmærket som unge i 2017. I maj faldt mine tanker igen på Ravnholtgribben og jeg tænkte, at jeg kunne da lige prøve min nye catalanske forbindelse - Raúl - der havde bistået med mågen. Derfor tillod jeg mig at skrive til ham for at høre, om han kunne hjælpe med en glemt fynsk grib.

Raúl havde hørt om gribben (så taler de da sammen), men den var ikke i det catalanske ringmærkningsprogram, men han ville igen spørge ud i netværket. Herefter vendte Raúl tilbage, at der fortsat ikke var indkommet data på fuglen, men det mest sandsynlige er, at fuglen har tilbragt en tid på en vildplejestation, og at den under sit ophold her er blevet ringmærket. Desværre indberetter plejestationerne ofte ikke ringmærkningsdata, hvilket Raúl og undertegnede hurtigt kunne enes om er helt "ubeGRIB'ligt".

Gåsegribben er altså spansk. Den har formentlig været i pleje og er blevet ringmærket under sit ophold på vildtplejestation, og her ender sporet, men sagen er ikke henlagt.