Af Esben Eriksen
Dagen var forløbet som så mange andre dage det sidste års tid. Hjemmearbejde på coronakontoret med et hav af online møder. Et oplæg fra hjerneforsker Peter Lund Madsen var dog et bageligt kryderi denne mandag. Her slog "Hjerne-Madsen" fast, at man ikke skal forvente mirakler fra en Fasan - Kragefugle og Papegøjer er straks bedre stillet.
Tungen er velegnet til at komme ned til myrerne mellem fliserne i haven. Foto: Esben Eriksen
Alt i mens jeg gjorde de indledende øvelser til aftensmaden og hyggede mig over Peter Lund Madsens billede på Fasanens intellekt: "Der er stort set ingen forskel på hjerneaktiviteten hos en Fasan før og efter jægeren har skudt". Da fangede mit blik en fugl, der pludselig fløj op fra fuglebadet og ind i hyldetræet kun 2 meter fra køkkenvinduet. VENDEHALS!!
Klog eller ikke klog fugl - det var en Vendehals! Ingen tid til IQ-test af dyret, den skulle bare dokumenteres. Den så mig straks, og fløj ned i baghaven. Men kort efter hoppede den ud på græsplænen og flisegangen, hvor den gik i lag med myrerne. Den næste halve time fouragerede den stille og roligt rundt - måske en af mine bedste Vendehals obs i Danmark - nu var den i jo i min have - det tæller også.
Det er netop nu, at man kan møde Vendhalsen på sit forårstræk. Den kan dumpe ned alle mulige tilfældige steder, som tilfældet var med min have i Odense. Opsøger man de nordvendte kyster, øger man dog sine chancer betragteligt. Men hvor skal man lede? Ofte vil man opdage en Vendehals på en sti eller i kortklippet eller nedgræsset græs, hvor der er spredte buske eller krat. Er der sol og læ er det endnu bedre - her kan Vendehalsen finde myrer, der er lokket frem af solens stråler fra deres gange og tuer.
Helt uventet flakser Vendehalsen op foran en og ind i den nærmeste busk. Tit uden at man når at få kikkert på den. Tvivlen vil måske melde sig - var det en Sangdrossel eller Vendehals? Og man må se fuglen igen. Nu er det, at man skal vise at man er klogere end Vendhalsen, der måske nok ikke er så klog som en Krage, men heller ikke så dum som en Fasan. Gå straks nogle skridt tilbage, og skab ro omkring busken med det samme. Stå med udsyn til jorden foran busken, så vil Vendehalsen typisk hurtigt komme ud og fouragerer frit fremme på jorden i sin søgen efter myrer.
Går man derimod tættere på, så siger min erfaring, at man alt for ofte blot ser en skygge, der forsvinder ind i krattet . Alternativ står man efterladt foran busken med en mulig Vendehals i kikkerten, der hastigt flyver bort og gemmer sig langt væk. Efter sådan en erfaring, så kan man i ens næste møde med en Fasan blive ramt lidt på selvtilliden.
Find hurtigts muligt en nordspids i det fynske - og senest midt i maj. Find derefter nogle sommerhushaver eller et overdrev med spredte buske. Kig efter Vendehals på sol og læsiderne. Gå langsomt, mens du spejder på jorden og i buske. Hold fokus på at finde en Vendehals, og tænk ikke på indkøb eller andre trivialiteter. Lykkes det ikke første gang, så gør det igen. Samme opskrift kan bruges fra midt i august på sydvendte kyster.