Af Mogens Ribo Petersen
Noget tyder på, at der venter en god sæson for os, der elsker at se på alkefugle.
Af sjældnere arter er Lunde set af Esben Eriksen ved Fynshoved, og jeg var selv med til at se en enkelt Søkonge helt tæt på kysten ved Horseklint i lørdags.
Søkongen er en stærestor alkefugl. Den optræder i pæne antal dette efterår i Kattegat. Alle havne ud til Storebælt, Kattegat og Lillebælt kunne sagtens huse en træt Søkonge. Foto: Leif Sørensen.
Denne lille art optrådte jævnligt med op til 8 ex tæt på kysterne ved Fynshoved i "gamle dage". I de seneste mange år er arten stort set ikke set.
I år er der meldinger om 2 cifrede antal rundt omkring i landet. Kan vi endelig få en november, hvor vi kan se småflokke ved kysterne omkring Fynshoved og Flyvesandet?
Hvis det sker, venter der en særlig oplevelse. Arten raster ofte helt tæt på kysten - nogen gange nærmest i vandkanten.
En af mine mest mindeværdige oplevelser var, da jeg en blikstille dag på Fynshoved kunne stå på toppen af Fynshoved og følge 8 fugle, der dykkede. Med teleskopet kunne jeg følge deres fødesøgning under vandet.
Særligt interessant i år er de mange Alke. Jeg var selv med til at se de 174 Alke, der trak ved Horseklint d. 23/10.
Det er ingen rekord. Det dobbelte blev set både i 1995, 2002, 2003 og 2015. Hvad der gør året særligt spændende, er at der ligger utrolige mængder af Alke ved Fornæs blot 100 km fra Fynshoved. 8050 Alke er i dag d. 27. oktober meldt ved Fornæs på Djursland.
Alkefugle opleves som sorthvide små torpedoer, når flyver lavt over vandet. Det er sjældent, at man får lov at se en Alk så godt som denne fra land. Foto: Søren Gjaldbæk
Skulle en strid storm fra nord ramme landet, er der basis for, at alle de hidtidige Alkerekorder vil blive slået på Fyn. Hvis stormen rammer, kan man jo så passende kigge efter, om en af de ganske få Lomvier, der er her i år, skulle være en Polarlomvie. En enkelt af disse er lige blevet set på Nordsjælland, men den skal være hjerteligt velkommen til en tur til det fynske!
Kommer der en Alkefugl, der minder om en Lomvie i sommerdragt, så er det med at kigge godt efter. Vigtigt at se om struben er grå og ikke ren hvid. Bemærk den hvide kile, der strækker sig fra undergumpen op over vingen, det ses ikke hos Lomvie. Polarlomvie forbitrækkende ved Gilleleje. Foto: Lars Paaby