Vinterkraver

De fleste tænker vel på stor præstekrave som en trækfugl, hvor de første ankommer til vores kyster og vådområder engang midt i marts måned. Overvintringsområderne er hovedsageligt ved kysterne i Vesteuropa og Middelhavslandene. Nogle få af præstekraverne vælger at fejre jul og nytår herhjemme.

Stor Præstekrave, Bogense Marina, 9. januar 2018.

I år er der (mindst) tre fynske observationer af Stor Præstekrave. Ella Mikkelsen stod for årets første, da hun den 5. januar så en i Bøjden Nor. Henrik Knudsen står for den største flok med fire fugle i Odense Fjord ved Munkebo den 10. januar. Undertegnede så selv tre ved Bogense Marina dagen efter i selskab med tyve Almindelige Ryler. Flokken fløj på et tidspunkt mod Mågeøerne.

Stor Præstekrave, Flyvesandet, den 15. februar 2015.

Bogense Marina og Mågeøerne er et godt sted at kigge, hvis man vil se en ”vinterkrave”. Der har jeg selv set dem i januar de sidste fire år. Et andet godt sted er i bunden af Dalbybugten, hvor der også af og til kan ses tidlige fugle på sandstranden foran sommerhusene. Af og til ses Stor Præstekrave i februar, om det er overvintrende eller tidligt ankomne fugle, skal jeg lade være usagt. Jeg har selv haft februarfugle ved Flyvesandet og på Horseklint. Det er dog stadig ret usædvanligt med Stor Præstekrave i december, januar og februar. Prøv selv at finde dine egne!

Stor Præstekrave på den "rigtige årstid", her på træk i august ved Blåvand.

Tekst og foto: Søren Gjaldbæk.