Det fynske fugleår 2024

Af Søren Gjaldbæk

Så er det igen blevet tid til at kigge på det forgangne år ud fra nt fuglemæssig synsvinkel. Der kan være mange meninger om, hvad der var bemærkelsesværdigt for 2024 - jeg har valgt at lægge hovedvægten på usædvanlige forekomster og sjældne fugle. Andre ville sikkert vælge anderledes.

070225himalese

Himalayasanger, Søgård, en af vores få sjældne fugle i 2024. Den blev fundet 29. december af Thorbjørn Eriksen - det´r er ingen fotos fra 2024 - dette kommer nærmest, det er taget 2. januar i år. Foto: Esben Eriksen.

Min egen umiddelbare fornemmelse var, at 2024 blev lidt skuffende ovenpå et fantastisk 2023. Tager vi udgangspunkt i det, der i DOF-Basen kaldes ”sjældne fugle”, fordelte de sig gennem de sidste tre år, som man kan se nedenfor - der er ikke taget hensyn til, hvor mange gange, de enkelte arter er registreret, og heller ikke hvor mange, der er af hver art. Der tælles kun hvilke arter, der har været registreret.

070225sjaeldentabel

Ikke overraskende er der en top i maj, og en mindre af slagsen i oktober. Det samlede antal for de tre år blev 102, 115 og 101 - altså nærmest det samme for de tre år. Nu dækker ”sjældne fugle” over et bredt spektrum, en Sort Glente er vel knap så sjælden som en Hortulan. Går vi til benet og kigger på SU-arter, så ser det knap så godt ud.

070225sudiagram1

Vi fik 4 SU-arter i 2024, hvis vi ser bort fra den Marmorand i Engsøen ved Gyldensteen, der underholdt mange i månedsskiftet juni-juli, den regnes som en undsluppet fugl. Det var Lille Bjergand, Blå Glente, Stor Skrigeørn og Himalayasanger. 2023 gav 7 af slagsen og 2022 10. Det føltes også som om, at der var færre fugle i det hele taget - i hvert fald de lokaliteter, som jeg færdedes i. Frank Jensen-Hammer beretter også om et meget skuffende efterårstræk ved Dovns Klint, og mange fortæller, at det var ”småt med småfugle”.

070225rod1401brobysgn

Rødhovedet And, 14. januar, Broby Enge. Foto: Søren G. Nielsen.

Når vi får spredt de mørke tanker har der jo altid været meget at glæde sig over derude i felten, hvor de fleste fugle holder til.
Bjergpiber og Mørkbuget Knortegås er for det meste overkommelige januarprojekter. Kristoffer Hansen havde en 1. januar på Nytårsbirdrace i klimaklassen - som han vandt - den holdt til på Bispeenge. Per Damgaard Sørensen havde en ved Sundet, Faaborg den 5. januar. Sortbuget kunne man se ved Nørreby Strand på Nordfyn, der var to fugle den 2. januar (Søren Gjaldbæk), Tim Hesselballe Hansen havde meldt den ene den 30. december og i slutningen af måneden var der en fugl på Ristingehalvøen - Niels Bomholt Jensen og Pierre Bentzen. Januar gav også til to styk Rødhovedet And - begge hanner, den ene ved Broby Enge den 14. og 15. januar (Søren G. Nielsen), den anden i Nørreballe Nor den 28. januar (Ole Goldschmidt). De Røde Glenter blev fortsat set gå til overnatning, ikke så mange som tidligere, flest ved Møsteskov/Hanneslund (Freddy Hansen og Per Rasmussen) den 14. januar og den 26. til 28. januar overnattede op til 30 af den slags på en ny overnatningsplads i Flintholm Hestehave, dem fulgte Niels Bomholt Jensen og Lilly Sørensen.

070225rodgasristingehalv0903mmu

Rødhalset Gås, 9. marts, Ristinge-halvøen. Foto: Moretn Müller.

En ikke ualmindelig vintersyssel er at kigge gåseflokke igennem - flokke af Bramgæs gemmer af og til en Rødhalset Gås, som det blev tilfældet den 3. februar, hvor Peder Rasmussen fandt en blandt 5000 Bramgæs ved Skovballe på Tåsinge. Fuglen flyttede lidt rundt på øen plus en enkelt gang på Siø og blev set frem til den 16. februar. Om det var samme fugl Arnbjørn Jens Andersen så den 27. februar i Nørreballe Nor vil vi overlade til spekulation. Som i 2021 og 2023 fandt Andreas Bruun Kristensen en Sortbuget Knortegås på Ærø - denne gang ved Gudsgave(!) den 10. og 11. februar. Det blev også årets sidste observation af den race.

070225sortrygbojd2405gkn

Sortrygget Hvid Vipstjert, 24. maj, Bøjden Nor. Foto: Gunnar Knudsen.

2023 gav kun 2 Rødhovede Ænder, og de forsvandt begge efter to dage. 2024 gav 10 fugle, de 5 dukkede op i marts: 2 i Gråsten Nor den 10. (Lars Tom-Petersen), 2 i Orte den 14. (Jørn Lund Bjerregaard) og 1 den 14. og 15. i Vejlen, Tåsinge - den blev set af mange. En Rødhalset Gås blev set på Ristinge-halvøen den 9. marts - Morten Müller og Ole Goldschmidt, den 21. marts var der en ved Ormstrup (Arne Christensen) og fra den 24 marts og frem til 7. maj huserede en fugl i Gulstav-området - set af mange, enkelte gange to (Søren Bøgelund). Fra den 26. og frem til den 9. april var der også en Sortrygget Vipstjert i Gulstav. Ud over den fugl var der sortrygget ved Gersø 14. marts (Anders Myrtue), den 10. april ved Lunkebugen (Jens-Gert Hansen) og endnu enstationær fugl ved Bøjden Nor fra den 24. maj til den 9. juni (Jakob Sunesen m.fl.). Vi havde et lille influks af Mosehornugler - den bedste vinter i 5 år for arten - i alt blev der set omkring halvtreds Mosehornugler i første halvår - flest på Stige Ø, hvor der var op til 5. Andet halvår - til sammenligning gav 7.

070225kongegyltot

Kongeørn, 29. marts, Gyldensteen. Foto: Tony Ottesen.

Den 29. marts havde Tony Ottesen en ret uventet observation af en Kongeørn over Reservatet, Gyldensteen. Måske den samme fugl, som Freia og Henrik Mørup-Petersen så trække nordøst ved Grindløse den 4. april. Kurt Kaack Hansen havde en af årets 3 Plettede Rørvagtler ved Skaboeshuse den 10. april - en ret tidlig fugl. De to andre var den 1. juni i Fakkemosen (Ole Goldschmidt) og 2. til 7. ved Brahetrolleborg (Jakob Sunesen). Det blev kun til en observation af Hvidvinget Terne i første halvår, Morten Müller havde to i Nørreballe Nor.

070225lillebmra

Lille Bjergand, 20. april, mellemstkket. Foto: Maria Rasmussen.

Fyns populæreste fuglekiggersted en stor del af april og ind i maj blev Mellemstykket ved Ølundgård. Den 14. april fandt Ella Mikkelsen og Karen Koefoed - uafhængigt af hinanden - to hanner af Lille Bjergand. Senere blev der også meldt en hun, som Tim Hesselballe Hansen fandt. SU har ikke færdigbehandlet sagen. Det er landets første fund af mere end én fugl. Der blev set Lille Bjergand der frem til den 12. maj - i slutningen af perioden ofte i Firtalsstranden. Fuglene blev meldt af 85, mange langvejs fra, på trods af, at vi i 2023 også havde en langtidsstationær fugl, det var i Sybergland. Når man alligevel var ved Ølundgård, kunne man også se Rødhovedet and - en han - fra den 17. april til den 6. maj plus den 18. maj, hvor der lå en fugl i Ølundgårds Inddæmning. Fra den 12. maj til 18. maj sang en Drosselrørsanger i Mellemstykket og Firtalsstranden.

070225drosselbjornemose2505lk

Drosselrørsanger, 25. maj, Bjørnemosegård. Foto: Lars Kirk.

24. maj til 18. juni sang en fugl vid Bjørnemosegård og i Sybergland kunne man høre en til to fugle fra den 25. maj frem til 1. juli. Det var ikke svært at få hørt den højtskræppende rørsanger, hvis det var det, man ville. Sidste fund af arten havde Jesper Brinkmann Nielsen fornøjelsen af, da han ringmærkede en den 27. juli i Gulstav.
Islommer er tilsyneladende ikke glade for Fyn og øer - vores første siden 2020 lå ud for Voderup Klint på Ærø den 16. april, den fandt Bjarne Jørgensen. Vi har kun haft 11 fugle siden 1995.

070225isvodbjo

Islom, 16. april, Voderup Klint. Foto: Bjarne Jørgensen.

Maj bød som vanligt på en kavalkade af super- og småsjældne arter. Vi fik vores anden Blå Glente den 11. maj, som Thorbjørn Eriksen opdagede over Gulstav Vesterskov, hvor den trak nordpå. Kun folk i umiddelbar nærhed nåede at få set den. Den 16. maj fandt Martin Rheinheimer en Stor Skrigeørn, som trak over Bøjden Nor - fuglen blev meldt samme sted den 18. maj. Det var ikke lige den mest oplagte lokalitet for den art, og den 19. maj havde den da også fundet vej til Sydlangeland, som bogen foreskriver. Fuglen kunne genkendes på visse dragtkarakterer, blandt andet et hak i halen. Den var i øvrigt i selskab med en Lille Skrigeørn! Den store blev set endnu engang, det var den 25. maj ved Søgård. Ud fra foto kunne man se, at den var ringmærket - aflæsning viste, at det var en fugl fra Hviderusland. Det kan man læse om her. Sydlangeland bød gennem maj som sædvanligt på en masse godter: Silkehejre, Sort Glente, Aftenfalk, Hvidhalset Fluesnapper, to Biædere, Savisanger, Pungmejse og Pirol - stedet er altid et besøg værd i maj måned.

070225blagulstav1105toe

Blå Glente over Gulstav Vesterskov, 11. maj. Foto: Thorbjørn Eriksen.

Også uden for Sydlangeland var der gode fugle: Lille Fluesnapper på Fyns Hoved den 11. og 12. maj - Lars Witting m.fl., Sydlig Nattergal ved Arreskov Sø den 11. maj (Erik Ehmsen) og den 20. maj ved Glisholm Sø (Martin Strømkjær), Kohejre på Lyø den 4. maj - fotodokumenteret af den pløjende landmand, som hejren fulgte, og Biæder den 17. mej ved Aulby Å, set af Michael Brunhøj Hansen. På Hindsholm kunne man se Stylteløber fra den 1. til den 8. maj - en enkelt gang ved Ålekisterenden, ellers på Vestermaden. Ud fra fotos kan man se, at der var to fugle, Kurt Due Johansen fandt den første, Esben Eriksen den anden. Det blev vores eneste observation af den art i 2024.

070225stor2605sogardach

Stor Skrigeørn, 26. maj, Søgrd. Bemærk ringen. Foto: Arne Christensen.

Forårstrækket bød ikke på mange gode trækdage. Der var mange stille dage med svag vind og klart vejr, det virkede som om fuglene trak (for) højt og over en bred front. Eksempelvis var eneste finkedage med over 1000 fugle 15. marts Bogfinke 1487 N Aulby Å (Michael Brunhøj Hansen), 31. marts Bogfinke 1217 N Horseklint (Kirsten Halkjær Lund) og 6. april 1040 Bog/Kvækerfinke N Nordskov Enge - denne dag også 4200 Ringduer - dem så Esben Eriksen. Heller ikke Hvepsevågerne gjorde det store væsen af sig, hvis vi ser bort fra den 16., 20. og 21. maj, hvor Esben havde 134, 62 og 49 fra sit hotspot, en bakke ved Over Kærby. Alle observationer af mere end 100 Musvåger - dem var der 7 af var fra Nyborg-kanten, på nær en. Jørn Knudsen stod for hovedparten af fuglene fra Nyborg, i alt 1549 fugle på 6 dage med 13. marts som klart bedste dag - her trak 759. Steen Sillerslev stod for den eneste store dag udenfor Nyborgområdet med 450 fra Horne land den 13. marts. De trak nord, men måske de er drejet mod Nyborg senere på dagen.
Den 15. og 16. juni var der Sort Stork på Helnæs Made, den så Ronni Røjgaard og Johnny Hansen.

070225marmorgylden2906sg

Marmorand, 29. juni, Engsøen - Gyldensteen. Foto: Søren Gjaldbæk.

Sommerens mest populære var fugl en Marmorand i Engsøen - Gyldensteen. Den blev fundet den 26. juni af Nis Rattenborg og på trods af dens næppe helt spanske fortid, blev den opsøgt af mere end halvfems fuglekiggere, mange tog den lange tur fra f.eks. København og Ålborg, sandsynligvis af frygt for, at SU en dag udnævner en Marmorand som spontan. Fuglen blev frem til den 18. juli, og SU har allerede placeret den i kategori E, det vil sige en sandsynligt undsluppet fangenskabsfugl. Det piller ikke ved, at den var rigtig flot og også brugervenlig. Af julihighlights kan vi nævne en Sort Stork ved Aulby den 20. juli (Per Rasmussen) og en Flodsanger, der fik ring på af Jesper Brinkmann Nielsen i Gulstav - Kelds Nor Fuglestation KNF startede som normalt sine ringmærkninger sidste i juli.

070225hvidbagenkop0308tpj

Den 2. august overnattede 37 Hvide Storke ved Harsmark syd for Bagenkop, de drog afsted den 3. august. Foto: Tommy Post Jensen.

Efterårstrækket starter for vadefuglenes vedkommende ret tidlig - i juni - men de fleste dyrker det mest fra august og fremefter. Det blev generelt en skuffende omgang med væsentlig færre fugle for en lang række arter. Frank Jensen-Hammer har gennemgået trækket fra Sydlangeland med vanlig grundighed, det kan man læse om her: Kollaps i fugletrækket og Fugletrækket på Sydlangeland efterår 2024. Et enkelt sted var der større tilfredshed med træktallene, det var ved udløbet af Aulby Mølleå, hvor Michal Brunhøj Hansen dækkede trækket systematisk. Der blev set mange fugle. Den 3. november lavede han dansk rekord i disciplinen "Kernebidere på træk" med 427 vesttrækkende fugle - der var luft til den gamle rekord på 199 styk. Der var også et par fine dage med mange Vindrosler - 6492 den 12. oktober og 9794 den 31. oktober. Totalen fra lokaliteten blev på 23650 fugle - de 23223 på 7 dage. Blandt mange andre fine observationer  var der en sen Gulirisk den 4. november.

070225tredaekkermollemade0309kko

Tredækker, Møllemaden, 3. september. Foto: Karen Koefoed.

På Møllemaden, der ligger lige ved siden af Aulby Mølleås udløb, fik mange sig en ny danmarks- eller fynsart. Den 19. august flashede Michael Brunhøj Hansen to Tredækkere, og fra den 29. august til den 4. september kunne man se en til to fugle, hvilket mange gjorde (Michael Brunhøj Hansen og Michael Mosebo Jensen m.fl.).
Vi måtte - som i første halvår - nøjes med en dag med Hvidvinget Terne, der rastede 4 i Nørreballe Nor den 31. august, de blev set af mange og først meldt af Henrik Mørup-Petersen. John Frikke så to trække nordvest ved Dovns Klint, de kan godt være endt i Nørreballe Nor.

070225odinsvejl2008pbz

Odinshane, 20. august, Vejlen - Tåsinge. Foto: Pierre Bentzen.

Året gav kun en Kærløber på pi-dagen den 22. juli, set af Alexander Lee i Klise Nor. På vadefuglefronten er Odinshane altid et populært efterårssyn. Arne Christensen var den første til at melde en fugl i Vejlen - Tåsinge, den var elskværdig nok til at blive i tre dage, så mange fik glæde af den. Dertil en soloobset fugl om morgenen den 8. september i Keldsnor, meldt af Søren Bøgelund. Som det har været tilfældet de senere år var der Sort Stork på Vestfyn i august, i år ved Skydebjerg den 11. og ved Voldbro/v Assens den 15. (Annemarie Madsen og Maria Vinther Quist). Hvad rovfugle angår blev der selvfølgelig set nogle Aftenfalke, Steppehøge og Sorte Glenter på Sydlangeland, men ikke i noget videre omfang. En ung Aftenfalk på Fyns Hoved den 28. september er et lille efterårshit på de kanter.
På småfuglefronten blev det til en Hortulan på Helnæs Made den 7. september (Esben Eriksen), den er godt nok blevet sjælden, 3 Rødstrubede Pibere - 8. og 19. september, Gulstav (Søren Bøgelund og Michael Bjerregaard) samt en den 12. oktober, Rudkøbing (Ole Goldschmidt).

070225hvidbrynthuro2909lk

Hvidbrynet Løvsanger, 29. september, Thurø. Foto: Lars Kirk.

Vi fik 8-9 Hvidbrynede Løvsangere i perioden 29. sep-26. okt. De 5 var fra Gulstavområdet - flere observatører, en tredages fugl i Thurø By (Arne Bruun) - samme sted som i 2020, en fugl blev set og hørt den 29. september (Søren Gjaldbæk) hørt og den 5. oktober samme sted på Fyns Hoved og endelig en fugl ved Bogensø Enge den 29. september (Benjamin og Jens Peter Bech).

Den 1. oktober rastede en rekordstor flok Traner i Magleby Nor (Morten Müller og Søren Bøgelund), næste dag blev det til efterårsrekord i træk for den art med 716 fra Dovns Klint, dem talte Frank Jensen-Hammer og Søren Bøgelund.

070225lillekjovefh2902kko

Lille Kjove på vej ind over Fyns Hoved, 29. september. Foto: Karen Koefoed.

Det blev igen-igen et skuffende år for folk med hang til havfugletræk - kun 8 dage med tocifret Sule-tal, bedst var 32 den 28. august i en flok, set af Michael Brunhøj Hansen ved Aulby Mølleås udløb. Ingen skråper, ingen efterårsdage med mere end en Almindelig Kjove, ingen store eller mellem, så tre dage med Lille Kjove var en trøst: 1 V den 16. september, Dovns Klint (Frank Jensen-Hammer, 1 V (over land) den 29. september, Fyns Hoved og 1 trak den 2. oktober, Aulby Mølleås udløb (Michael Brunhøj Hansen). Vejrguderne nægtede os det ganske efterårhårde vestlige vinde, som efterfølgende drejer nordvest!

070225amsortjje

Amerikansk Sortand, 27. oktober, Horseklint. Foto: Jakob Jensen.

Til gengæld kunne man ud for Horseklint se den største flok havdykænder i mange år. Fra midt i oktober til begyndelsen af december lå der op til 3000 Fløjlsænder, 6000 Sortænder og 4000 Ederfugle. Der var nok at kigge igennem, desværre lå fuglene lige et par meter for langt fra kysten. Alligevel fandt Anton Markvard vores første Amerikansk Sortand ud for Horseklint den 27. oktober, den blev set af yderligere to den dag og af to den 31. oktober. Fra slutningen af oktober og ind i december kunne man se Bjergpiber på østsiden af Fyns Hoved, det gjorde mange. Ellers var det meget stille fuglemæssigt i november og december frem til 29. og 30. december, hvor vi tog forskud på nytårskrudtet: Thorbjørn Eriksen fandt vores anden Himalayasanger ved Søgård - den første blev også fundet af Thorbjørn, og Ole Goldschmidt fandt en Kongeederfugl ved Dovns Klint dagen efter. Begge fugle blev set on and off til sidst i januar.

070225kongedovns3012pbz

Kongeederfugl, 30. december, Dovns Klint - et værdigt punktum for 2024. Foto: Pierre Bentzen.

Vi fik således en fantastisk afslutning på et efter undertegnedes mening ellers ret skuffende år, selv om der selvfølgelig var lyspunkter rundt omkring. Vi får se, hvad 2025 bringer, forventningens glæde kan ingen tage fra os!