Fynsk fodfæste? Stor Skallesluger og DOF-Fyns kasseprojekt

  -  Opdatering 2024

Af Niels Andersen

Hvert år rapporterer jeg om DOF-Fyns kasseprojekt for Stor Skallesluger. I de senere år er arten ved at fylde det fynske tomrum ud og finde fynsk fodfæste. Redekasserne kan være medvirkende.
Det har længe været en gåde, hvorfor Stor Skallesluger havde et hul i udbredelsen i det fynske område. Derfor tog DOF-Fyn nu for 10 ynglesæsoner siden initiativ til en indsats med opsætning af redekasser beregnet til arten. Både vest for Fyn, i det sønderjyske område, og øst Fyn for langs Sydsjællands, Falsters og Bornholms kyster havde en massiv opsætning af kasser i kysternes skovbryn resulteret i så gode resultater, at vi taler om en 10-dobling af bestanden. Læs fx DOF’s nyhedsartikel fra 9. februar 2024: Stor skallesluger har mangedoblet sin danske bestand efter bolighjælp - Dansk Ornitologisk Forening (dof.dk).

250724atorskalet

Hannen har ofte en lidt laksefarvet tone i den hvide fjerdragt. Foto: Erik Thomsen.

Nu ser Stor Skallesluger endelig ud til at have fået fynsk fodfæste. Ø-undersøgelsen viste ynglepar fra Fænø, og i min opdatering fra sidste år kunne jeg bringe de første billeder af ungekuld fra Vejstrup Ås udløb i Storebælt. I år har der været meddelelser om kuld fra Kerteminde Fjord og også Lundeborg-området har atter i 2024 kunnet fremvise et kuld med 9 ællinger.

250724skalleaellingerhelenelaerkekorsgaard 

Et kuld med 9 ællinger af Stor Skallesluger blev den 21. juni 2024 fotograferet af Helene Lærke Korsgaard. Hun skriver om fundet: Jeg observerede den Store Skallesluger hun nord for Lundeborg havn tæt ved å-udløbet. Hunnen svømmede i sydgående retning med de 9 pull. På billedet dykker en af ungerne, så der er kun 8 oven vande. Foto: Helene Lærke Korsgaard.

Netop Lundeborg-området på den sydøstfynske kyst er velforsynet med redekasser. Det er dog uklart, om vores kasser har været benyttet. Det er sådan set også underordnet, men området blev på baggrund af sidste års ynglesucces (se her) forud for ynglesæsonen 2024 forsynet med yderligere to kasser. Det skete den 4. marts, hvor Arne Bruun, Søren Bøgelund og jeg var i felten med to nye kasser, som Søren havde fremstillet. Da kasserne var klar, fik vi venligst tilladelse fra Claus Kofoed på Tiselholt til at anbringe de to kasser i træer langs kysten ved Tiselholt.

250724abplussbnan

Arne Bruun (forrest) og Søren Bøgelund på vej med to nye boligtilbud. Vi er på stranden syd for Tiselholt den 4. marts. Foto: Niels Andersen.

250724kort1

17 kasser er placeret på det sydøstlige Fyn med Tåsinge og Thurø, mens to kasser hænger på Torø ved Assens, så vi nu har i alt har 19 kasser under opsyn. Vi startede op i 2015 med 11 kasser, nummereret på kort og skema som 1-11. Efterhånden er 8 kasser (nr. 12-19) kommet til, oftest to ad gangen, da vi helst hænger to kasser tæt ved hinanden. For går der i stedet den tidligt ynglende og territoriale Natugle i den ene af kasserne, så hænger den anden stadig tilgængelig for Stor Skallesluger.

Hvert år i maj bliver kasserne tilset. Det er en dejlig opgave at besøge skovene netop efter løvspring og med en yppig skovbundsflora. De fleste kasser hænger under 10 m oppe i et træ med indflyvningshullet ud mod stranden, så der er uhindret indflyvning for den store fugl. Oftest er placeringen bestemt af, at der ligger større sten i havet ud for kassen. Her hviler skalleslugerne sig når de ikke er på fiskejagt i vandet, og her parrer de sig også. Vi har i mange kasser lavet en sprække i siden af kassen, så vi fra jorden kan se igennem eller lade afpillede dun afsløre, om kassen er beboet. Faktisk så vi i år dun ved to kasser, men næppe i et at antal, så vi med sikkerhed kunne fastslå, at der var tale om skalleslugerbeboelse.

Nedenfor ses status for 2024.

250724tabelDet er for os ikke afgørende, om det er vores kasser, der har været benyttet af skalleslugerne. Vi må dog konstatere, at Stor Skallesluger nu er ved at få fynsk fodfæste. Og det bliver derfor spændende at følge, om de fynske unger vælger at slå sig ned i nærheden af udklækningsstedet. Nu er der i hvert fald muligheder for at finde et passende botilbud efter at DOF-Fyn har ydet bolighjælp.

250724skalleparflyvpbr

Et par af Stor Skallesluger fanget i flugten langs den sydøstfynske kyst 24. marts 2024. Foto: Poul Brugs Rasmussen.