Af Jens Peter Bech
I uge 7 er det vinterferie. Det kan enten betyde, at der er mere tid til at komme i felten, eller at skiene skal luftes i fjeldene mod nord, eller alperne mod syd. Ugen har kastet en del fine fugle af sig, så det lader til at det fynske folk har prioriteret at komme i felten.
Havlit, Sydlangeland, de kommer af og til tæt på kysten. Foto: Freya Mørup-Petersen.
Mandag
Freya Mørup-Petersen satte ugen i gang med en tur rundt på Langeland. Turen gav bl.a. 4 Hulduer ved Dovns Klint og en syngende Rørdrum ved Tryggelev Nor. Den syngende Rørdrum havde Michael Glentedal også fornøjelsen af samme sted. Ved Ristinge Hale fandt Freya en af de Sortbugede Knortegæs ud af flokken på 100 Knortegæs, som har rastet her hen over vinteren. Turens bedste fugl blev en Sibirisk Gransanger ved Tryggelev Nor, en underart af vores normale Gransanger. Der kan læses meget mere om det gode fund her. Tillykke til Freya med fundet.
Ved Fogense Enge så Jens David Kofoed Mogensen en Mosehornsugle. Den kun tredje af slagsen registret på Fyn i år. Jens Bækkelund besøgte Æbelø som gav En Blå Kærhøg, 7 Snespurve, 2 Stenvendere og en ung Havørn. En god start på vinterferien.
Sibirisk Gransanger fra Tryggelev Nor. Fundet og fotograferet af Freya Mørup-Petersen.
Tirsdag
Søren Bøgelund fandt årets første fynske Sortstrubede Bynkefugl ved Ørnehøj på Langeland. Ved havet ud for Keldsnor registrerede Søren også årets første Splitterne. Denne gang dog ikke kun den første på Fyn, men årets første i Danmark. Selvom det er en tidlig fugl, er det ca. 3 uger senere, end den første meldte ankomst sidste år. Dog er det to uger tidligere for ankomsten til Fyn sammenlignet med 2021.
Mågeøerne ved Bogense har ofte besøg af Nis Rattenborg. Dagens besøg gav 45 Islandske Ryler, 1 Vandrefalk, 4 Kortnæbbede Gæs, og sidst men ikke mindst (kun størrelsesmæssigt) en Lapværling. Fuglen er lidt af en sjældenhed på Fyn, og der ses max en lille håndfuld om året. Lapværlingen overvintrer hovedsageligt på de sydrussiske stepper, med en mindre overvintrende bestand i Vesteuropa. Oftest ses de i Danmark på træk imod overvintringspladserne ved den Engelske Kanal.
Der var Blå Kærhøg flere steder på Fyn i dag. Både ved Bøllemosen, Sollerup og Påø, set af Lars Kirk, Flemming Johansen og Mogens Lind Jørgensen.
Hunfarvet Blå Kærhøg på jagt efter føde ved Sandholt. Foto Flemming Johansen.
Onsdag
Nis Rattenborg var igen på pletten med 35 Hulduer ved Møllemade. Samme sted sås 4 Kortnæbbede Gæs og 135 Blisgæs. Ved Flyvesandet talte Ella Mikkelsen ænder på havet, hvor 200 rastede, fordelt på 160 Sortænder og 40 Fløjlsænder.
Blisgås lægger an til landing ved Sandholt. Foto Flemming Johansen.
Torsdag
Tranerne er så småt begyndte at lægge an til forårets dans. Her blev det til 6 ved Lindkær af Leif Sørensen, og 5 ved Frellesvig af Jane Ditzel.
I dag blev det Nis Rattenborgs tur til at tage Langeland rundt. Nis fandt alle 3 Sortbugede Knortegæs imellem de andre 63 Mørkbugede ved Ristinge Hale. Der var Lille Skallesluger ved både Nørreballe Nor og Keldsnor, hvor 16 og 18 stk. blev skrevet i bogen. Ved Keldsnor mødte Nis også 16 Snespurve.
Ved Ladegård Å fandt Jørn Knudsen en Isfugl. En fugl der ser ud til ikke helt at være kommet sig over sidste vinters hårde frost i februar. På denne tid sidste år var Isfugl registreret 133 gange, hvor den i år kun er registeret 22 gange. Vi håber, at den eksotiske udseende fugl finder fodfæstet igen.
Stoffer Jaeger så Blå Kærhøg ved Ølsted. En flot han.
Tranerne samles for at pudse dansetrinene af. Foto Leif Sørensen.
Fredag
Der var stadig Nilgæs ved Rudkøbing Vejle. Laila Neermann så parret, der også sås her for en uges tid siden. Laila så også Sorthovedet Måge med begyndende hætte ved Spodsbjerg. Freya Mørup-Petersen aflagde samme måge et visit. Ved Thurø Rev så Arne Bruun 20 Snespurve som efter rast trak mod sydvest.
Sorthovedet Måge, Spodsbjerg. Foto: Freya Mørup-Petersen.
Morten Kristiansen så Stor Tornskade ved Sortemosen, en fugl det heller ikke vrimler med her på Fyn. I 2022 er den kun registreret 6 gange. En fantastisk flot fugl, som vi er heldige at have som vintergæst i Danmark.
Nilgæs, Kragholm ved Rudkøbing Vejle. Foto: Tommy Post Jensen.
Lørdag
Den snart fastboende nordfynske Silkehejre var på plads igen på strandengen ved Jersore. Jens Bækkelund havde et gensyn med den denne lørdag. Leila Neermann fik tilføjet Sortstrubet Bynkefugl til årsartslisten ved Påø Enge. En Ride ud for Klise Nor blev også noteret. Ved Slipshavn Skov sås 4 Hulduer af Jørn Knudsen, og Ole Larsen meldte 28 Røde Glenter til rast for natten ved Herringe.
Skovhornuglerne samles stadig ved deres overvintringsplads ved Flyvesandet. Jens Bækkelund fandt de 2 af dem, Søren G. Nielsen, Anders Myrtue og Lars Jørn Olsen fandt 4. Jeg selv skulle ikke have kuglerammen frem for at tælle til den ene, der stadig er at finde i Sybergland.
En genganger mere er de Sortbugede Knortegæs ved Ristinge Hale, som stadig er at finde. Freya Mørup-Petersen fandt 2. Nis Rattenborg fandt alle 3. Ved Ristinge rastede også 112 Storspover, set af Freya, og Nis fik en adult Vandrefalk, hun i bogen.
Søren G. Nielsen så 2 Suler trækkende mod vest ud for Æbelø.
Storspove i balancegang ved Gyldensteen. Foto Susanne Strunk.
Søndag
Søndagens vejr startede fint ud, men endte med at være præget af regn. Det afholdt dog ikke fuglefolket fra at komme i felten.
Ved Ravnholt talte Per Rasmussen hele 27 Ravne. Meget passende for lokationen.
Frank Abrahamson fandt alle 3 Sortbugede Knortegæs ved Ristinge Hale. Benjamin Bech og jeg selv, bukkede under for regnen efter kun at have fundet 1 af dem. Frank besøgte også den Sorthovede Måge ved Spodsbjerg. Silkehejren var igen ved Jersore og Gyldensten Engsø, den besøgte Frank også, og den sås ligeledes af Anton Markvard og Oliver Christian Gram.
På Thurø fandt Niels Andersen en stor flok Nordlig Gråsisken på 50 fouragerende sammen med 25 Grønsisken. 5 Snespurve kunne det også blive til på Thurø Rev.
Rørdrummen pauker stadig ved Tryggelev nor. I dag hørt af Olav Egelund.
Ravn ved Ravnholt, som i følge fotografen glemte at flyve. Foto: Leif Sørensen.
En uge med blandet vejr, et par tidligt ankomne fugle, og en masse gengangere afsluttes hermed. Tak til alle bidragsydere, der vil tage sig tiden til at indtaste deres observationer i DOF basen, samt alle fotograferne, der har bidraget med flotte billeder til analysen. Send os gerne fotos fra uge 8 til næste uges analyse.
Tranerne er for alvor ved at vise sig, der blev meldt omkring 30 rastende fugle i uge 7, lokaliteterne ses til højre. Disse er fra Bøllemosen. Foto: Lars Kirk.