Ugen var præget af koldt vejr og for det meste en mindst frisk nordvestenvind, hvilket også viste sig på den ornitologiske front. Der blev ikke set meget sammenlignet med uge 17.
Gøg, Gulstav. Foto: Leif Sørensen.
Uge 17 sluttede med 3 Gøge, uge 18 bød på i alt 10, fire af disse fra mandag den 29. april. En Nordisk Lappedykker i vinterdragt blev spottet af Sten Pedersen ud for Fynshoved - dem har der ikke været mange af i år, denne var blot den tredje - ugen bød på endnu én. Mandagen gav også 15 af ugens i alt 22 Hvide Storke. En ganske stor flok så Hans Rytter: 11 styk trak syd ved Gulstav. Alle øvrige fugle var fra Sydlangeland på nær 3 sydvesttrækkende ved Husby - også fra mandag - set af Anders Kristian Bærholm Frikke. En af årets få Mosehornugler var ved Agernæs Flak (Aksel Christensen). I Gulstav kunne man se Sort Glente (Leif Sørensen og Hans Rytter), hvilket Søren Bøgelund kopierede samme sted den 1. og 3. maj.
Tirsdag blev den sidste dag, hvor vinden var svag, så undertegnede forsøgte mig med lidt forårstræk ved Horseklint. Det blev, som det ses i tabellen til højre, til umådeligt lidt - og endnu en konfirmation af, at koldt vejr og nordvestenvind i maj ikke giver forårstræk. På Fynshoved var der tre gamle Suler ret tæt på land, 10 Gule Vipstjerter og 3 Tornsangere. Ved Bøjden Nor så Mikael Kristensen 440 Hjejler - måske håbede han på, at sidste års amerikaner skulle dukke op igen eller en anden overraskelse - lokaliteten har huset nogle vadefuglehits de senere år. Ugen igennem blev der set nogle hundrede Hjejler på lokaliteten.
Mudderklire, Bøjden. Foto: Leif Sørensen.
Skulle man se på vadefugle, var Gyldensteens Engsø nok bedste sted - i tabellen til højre kan man se, hvad Jens Bækkelund så om mandagen - repræsentativt for, hvad man kunne se ugen igennem. En efternøler (en han) fra forårets influks af Aftenfalk blev set ved Eget Skov af Søren Bøgelund, der også havde en Havesanger samme sted - en ret tidlig fugl. Der var også Havesanger ved Stavrby Skov (Erik Busk). En enkelt lokalitet havde mange Rørsangere, Gunnar Knudsen havde 8 ved Sundet, Fåborg.
Tornsangeren er dukket op. Foto: Poul Brugs Rasmussen.
Onsdag den 1. maj blev der skruet op for vinden - det bekymrede ikke Landsvalerne, de ved at det er forår - 308 fouragerede ved Brændegård Sø - talt af Gunnar Jørgensen. Der er stadig Sule i det nordfynske - dagen gav 11 fugle - 8 ved Fynshoved (Leif Kristensen), 2 ved Enebærodde (Ella Mikkelsen) og 1 ved Flyvesandet (undertegnede). I Engsøen ved Gyldensteen lå en fin Nordisk Lappedykker sammen med 26 sorthalsede til stor glæde for undertegnede - det kan man læse mere om her - samme sted 16 Tinksmede, og i kystlagunen har der indfundet sig 80 Klyder.
Tinksmed - set mange steder, f.eks. Gyldensteen Engsø. Foto: Asger Rasmussen.
Rørdrummen er åbenbart en fugl, som man skal til Sydlangeland for at se - den meldes kun herfra - fem fugle fra fire lokaliteter. Det virker ret mærkeligt, hvis der ikke skulle sidde nogle paukende fugle andre steder på Fyn, der i hvert fald masser af lokaliteter, der ser ud til at være oplagte steder at kigge efter den.
Rørdrum, det ny fugleskjul - Tryggelev Nor. Foto: Asger Rasmussen.
Den 3. maj blev ugens eneste Ringdrossel set ved Gyldensteen Engsø af Jens Friis-Walsted. Sortspætteparret i Hindsgavl Batteriplantage er stadigt aktive (Niels Bomholt).
Vandrefalke, Nærå Strand. Foto: Leif Sørensen.
En spændende observation blev gjort af Leif Sørensen, der så to Vandrefalke ved Nærå Strand. Ugens eneste og årets anden Lærkefalk (i DOF Fyns område) kom ikke overraskende fra Gulstav, ophavsmand Søren Bøgelund. Ti Stenpikkere i Tryggelev Nor (Gregers Johannesen) er mange.
Stenpikker. Foto: Leif Sørensen.
Den 5. maj sang en Skovhornugle for undertegnede ved Vejlby Fed klokken halvtre om morgenen (eller natten om man vil), dem er der ikke mange meldinger af. Er arten overset eller i tilbagegang? Søndagen bragte også tre Skestorke, der fløj over Tryggelev Nor og Bente Larsen og en Pungmejse, der sang for Søren Bøgelund i Gulstav Mose.
Det kolde og blæsende vejr afspejlede sig også i meldinger af ”forårsbebudere”. I tabellen til højre kan man se det magre resultat. Tallene er naturligvis en kombination af færre fugle og færre aktive fuglekiggere - begge venter på et varmefremstød!
Ringdrossel, Gyldensteen Engsø. Foto: Jens Friis-Walsted.
Uge 18 kunne ikke fuglemæssigt matche uge 17, lad os se, hvad den kommende uge bringer - de første Hvepsevåger må snart indfinde sig. Tak til de, der har bidraget med fotos - send os endelig aktuelle billeder til brug for næste uges analyse.
Tekst: Søren Gjaldbæk.