Tirsdagsanalysen - uge 13

Af Søren Gjaldbæk

Uge 13 bød på flot vejr og mange dage med mulighed for at se på forårstræk. Som ventet blev det en god uge for årsartstællere. Vi fik blandt andet Blåhalsen tilbage, den er altid et populært indslag. De første svaler ankom lørdag.

030425blahwinninielsen

Så kom Blåhalsen.Tirsdag, Bispeenge. Foto: Winni Nielsen.

Mandag
Hættemågekolonien i Grusgraven ved Birkum er nået op på 2550 fugle, dem talte vores formand Henrik Kalckar Hansen, og mellem disse også 3 Sorthovede Måger. Vi får se, om de får held med at yngle. Også 6 Sorthalsede Lappedykkere på lokaliteten. I sommerhusområdet i Korshavn ved Fynshoved rastede en Rødtoppet Fuglekonge og ved Horseklint 3 Sortstrubede Bynkefugle. Der blev set mindst et par ugen igennem - vi får se, om de yngler, der er jo en del trafik i området. Lars Andersen fik sig en god boligbirdingart i Lindved, hvor to Hedelærker rastede. Også Michael Mosebo Jensen havde Hedelærke, den trak over matriklen i Røjle. I Staurby Skov sang dagens anden Rødtoppede Fuglekonge, den fandt Michael Brunhøj Hansen. Per Rasmussen så en Sortstrubet Bynkefugl på Slipshavns Enge, det var en hun.

030425shmageet

Sorthovedet Måge, Grusgrav ved Birkum. Foto: Erik Thomsen.

Ved Seden Strand blev der talt ænder, Kurt Due Johansen nåede op på 3297 Pibe- og 905 Krikænder. Også 240 Knopsvaner og 3 Sølvhejrer på det sted. Jørn Knudsen kom antalsmæssigt ned på jorden efter søndagens store Musvågetræk - Han måtte ”nøjes” med 531 suppleret med 10 Røde Glenter. Stadig ganske pænt!
I Bøjden Nor var der 600 Hjejler, 26 Klyder, 10 Store Præstekraver og en Brushane - Niels Bomholt Jensen, Leif Kristensen og Gunnar Jørgensen var ved noret. Ærø er et fint sted for Sortstrubet Lom, Lars Tom-Petersen havde mindst 13 ud for Vejsnæs Nakke, nogle af dem tæt på kysten. Samme sted også 67 Havlitter og to Sortgrå Ryler.

030425lillepbisplr

Lille Præstekrave, Bispeenge. Foto: Lars Rasmussen.

Tirsdag
Det blev dagen, hvor Blåhalsen ankom, Winni Nielsen havde en syngende fugl på Bispeenge, der jo normalt er der, hvor den først spottes. Der var Blåhals ugen igennem, torsdag to syngende fugle. Der er tale om den sydlige udgave af Blåhals. Bispeenge er også en god lokalitet for Lille Præstekrave, den blev set hele ugen. Denne dag var der seks fugle, dem så Esben Eriksen. På Fynshoved havde Niels Bomholt Jensen en fin dag med en tidlig Ringdrossel, det kan man læse om her, og også et par af Atlingand - de var der ugen ud, Enkeltbekkasin, Bjergvipstjert og Rødtoppet Fuglekonge. Ved Horseklint sparkede Holger Daugård en Skovsneppe op (det er blot en talemåde!), samme sted trak 4 Bjergvipstjerter og 22 af de hvide. Søren Gjaldbæk var på stedet.

030425bjergbojdfrepbz

Bjergænder, Bøjden Nor. De trækker nok snart nordpå. Foto: Pierre Bentzen.

Ved Blanke Fed var der bedre gang i småfuglene, Michael Brunhøj Hansen havde blandt andet 314 Stære, 10 Hvide og én Bjergvipstjert, 1106 Bogfinker, 32 Kvækerfinker, 40 Tornirisker og 194 Grønsiskener. Peter Lillesø havde vovet sig sydpå og blev belønnet med en Stor Tornskade i Fiskerup Skov. Den blev også set torsdag.
Endnu længere sydpå, ved Dovns Klint, var det lidt større fugle, som blev talt på træk. Frank Jensen-Hammer havde en flæk på 250 Blisgæs, 1208 Ederfugle og 1778 Sortænder. Tranetrækket er ikke helt slut, Mogens Lind Jørgensen havde en flok på 20 fugle ved Skovsgård Mølle.

030425mosehelnmanlbp

Mosehornugle, Helnæs Made. Foto: Lars Brixtofte Petersen.

Onsdag
Der var næsten dødt løb mellem Ederfugle og Sortænder ved Dovns Klint, hvor Frank Jensen-Hammer havde henholdsvis 3352 og 3314 af de to arter. Hertil 79 Alk/Lomvie og 12 Rødstrubede Lommer. Erhardt Ecklon havde held med boligbirding, da en Pibesvane trak forbi huset ved Svendborgsund i selskab med 5 Sangsvaner. Det tynder ud i de gulnæbbede. Ved Horseklint trak 5 Røde Glenter forbi Peter Lillesø. Fra Slipshavn Enge en Mosehornugle, set af Søren G. Nielsen. Der har været en der tidligere på året, så måske en genganger? En Skestork opholdt sig på Bispeenge, den så og filmede Joan Aagaard Pedersen. I betragtning af "Blåhalstrafikken på lokaliteten, må vi formode, at den hurtigt er trukket videre.
I Egehoved Skov på Ærø havde Lars Tom-Petersen to syngende Rødtoppede Fuglekonger, der var stadig en i Staurby Skov. Fra Hagenskov Slotsmølle meldte Thomas Kampmann om Isfugl og en Bjergvipstjert hun. Måske Bjergvipstjerten yngler der?

030425bjergmanbrogjo

Bjergvipstjert, Brobyværk. Foto: Gunnar Jørgensen.

Torsdag
På Bispeenge så Esben Eriksen en Sortrygget Hvid Vipstjert mellem 40 ”almindelige”, det var årets tredje på den lokalitet. Der var tale om en hun. Esben havde også 3 meget unge Natugle-unger i Åløkkeskoven. Ved Blanke Fed havde Michael Brunhøj Hansen et fint træk af småfugle med blandt andet 8 Mistel- og 37 Sangdrosler, 2088 Bog/Kvækerfinker og 201 Grønsiskener. Denne dag også ankomst af Sydlig Blåhals, den sang på stedet ugen ud. Fra Horseklint 1370 Ringduer på træk, meldt af Peter Lillesø, Micharel måtte nøjes med 218. Ved Dovns Klint stadig pænt med Ederfugle og Sortænder - 2194 og 2909, suppleret med 15 Rødstrubede Lommer. 30 Traner trak nordøst over Botofte, dem så Claus Dalskov, Bo K. Stephensen havde 46 ved Måle Strand, de røg nordpå. Der blev i ugens løb meldt 18 flokke af Bramgæs med mere end 500 fugle, ugens største flok på 3600 styk blev set denne dag på Siø af Peder Rasmussen. Her kunne man også se 24 Klyder.
Der blev ugen igennem meldt Rørdrum fra 8 lokaliteter, alle på Langeland, torsdag fra Strandsøer ved Strandager, Botofte Skovmose og Rudkøbing Vejle. Der må da på et tidspunkt kunne etableres en bestand andetsteds i det fynske!

030425fiskolundfrelr

Fiskeørn, Ølundgård. Foto: Lars Rasmussen.

Fredag
Der kom gang i drosseltrækket ved Blanke Fed. I tabellen nedenfor ses træktal fra Michael Brunhøj Hansens hånd fredag og lørdag suppleret med finke- og Grønsiskental. Ved Horseklint trak der nærmest ingen drosler de to dage, og der lå ikke ret mange i baglandet. Michael fik desuden vores første Stenpikker, det var en han - ankomsttidspunktet lige efter bogen. Michael havde også en Rødtoppet Fuglekonge på Møllemaden. Vindroslerne rører åbenbart på sig disse dage, der blev set flere i Odense, blandt andet en flok på 250 ved HC Ørstedskollegiet, dem så Esben Eriksen.

030425drosseltalblanke

Træktal fra Blanke Fed. Michael Brunhøj Hansen talte.

Ved Dovns Klint var Ederfugl og Sortand stadig de dominerende arter med henholdsvis 2289 og 1765 fugle. Det blev også til 161 Alke og 32 Rødstrubede Lommer - Frank Jensen-Hammer talte. Ved Botofte rastede to Mosehornugler, dem så Niels Selck. Der var stadig Mosehornugle ved Ristinge Havn - lørdag to - og nu også en Stor Tornskade - ugens anden fugl, set af Karen Koefoed. Også ved Horseklint var der Mosehornugle plus de sædvanlige to Sortstrubede Bynkefugle. Lars Peter Hansen var på klinten og fortsatte til Bogensø Enge, hvor endnu et par af de sortstrubede rastede. Man kunne stadig se Indisk Gås i Ølundområdet, denne gang i Mellemstykket, i selskab med blandt andet 5 Sorthalsede Lappedykkere. Kristoffer Hansen var på stedet. Det var Lars Rasmussen også, han havde en Fiskeørn. Vil man se Lille Skallesluger er Engsøen, Gyldensteen vores bedste lokalitet - Nis Rattenborg havde ugens største tal med 48 styk. Samme sted også ugens største antal Sølvhejrer med 17 fugle. Fra Ærø fik Lars Tom-Petersen i ugens løb meldt om 12 Bomlærker, de seks fra Lille Rise denne fredag. Der er en fin bestand derovre.

030425mudderlorbagkko

Mudderklire, Bagenkop Havn. Foto: Karen Koefoed.

Lørdag
Frank Jensen-Hammer var med 255 Sortænder næsten løbet tør for den art, til gengæld var der mange Ederfugle, det blev til 4026. Samme sted trak en gammel Sule, 3 Bjergvipstjerter, Landsvale, Digesvale 3 og Gulirisk - de sidste tre arter årets første. Anders Odd Wulff Nielsen, Tim Hesselballe Hansen og Karen Koefoed var også på klinten. Karen fortsatte til Bagenkop Havn, hvor sæsonens første Mudderklire ventede. Vi har haft mindst to vinterfugle. Ved Tullebølle trak en Hvid Stork forbi Morten Mûller, ifølge storkene.dk var der også Hvid Stork i Findinge ved Ringe.

030425rorsandls

Rørhøg, Sandholt. 97 meldinger fra uge 13 er et vidnesbyrd om, at ynglepladserne er ved at blive besat. Foto: Leif Sørensen.

Der er stadig lidt Bjergænder tilbage, Carsten Skou stod for ugens topnotering med 300 i Vejlen - Tåsinge. Ugens tredje Store Tornskade så Nis Rattenborg ved Gardersø, og ved Føns Vang havde Nis en Sorthalset Lappedykker, den første der i en god uges tid. Maria Rasmussen var på Fyns Hoved og fik Bjergpiber i bogen. Fra Horseklint blev trækket lidt skuffende, vejrudsigten var ellers lovende. Rød Glente, Rørhøg, Tårnfalk og Spurvehøg 10 var, hvad rovfuglene kunne give - udvalgte træktal af småfugle ses til højre. Lidt længere sydpå ved Vågebakken kunne man se 1170 Ringduer, 6 Traner, 30 Musvåger og 4 Røde Glenter på træk. Det gjorde Esben Eriksen, der senere på dagen var et smut forbi Sybergland, hvor der var en overflyvende Sorthovedet Måge.

030425bjerglorfhmra

Bjergpiber, Fyns Hoved. Foto: Maria Rasmussen.

Søndag
Der var stadig Hvid Stork i Findinge, den blev set af flere. Jens Bækkelund kunne med 3500 Bramgøs ved Gyldensteen stemple ind med ugens næststørste flok. Ugen gav i alt 65 indberetninger af Grønspætte - søndag blev der meldt 8 fugle fra 7 lokaliteter. Placeringen af ugens Grønspætter ses på kortet, som det ses mangler den på Ærø. Vi har tilsyneladende pænt med rastende Traner. Ud over 10 ved Tranekær tidligere på ugen (Claus Dalskov), var der søndag mindst 4 ved Sandholt (Leif Kristensen), 3 ved Brændegård Sø (Leif Sørensen), 2 ved Ruggård Agerland (Kurt Due Johansen) og 7 ved Neverkær (Gunner Munk) - det lover godt for ynglesæsonen. Ved Slipshavn Enge var der gensyn med Mosehornuglen fra onsdag, nok ikke en ny fugl. Den blev meldt af Jørn Knudsen.

030425toppetpvr

Toppet Lappedykker, Nørre Sø. Foto: Poul V. Rasmussen.

Vi skal endnu en gang takke observatører og fotografer. Vi ser frem til endnu en god uge - mon ikke vi får de første Havterner og et par nye småfugle? Det ser vi, når Jens Peter Bech vender tilbage med en opdatering fra uge 14.